Mikrobiológia

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaMBaI/Mb2 HP*/09    Skratka: Mb2 HP*
  •  Kredity: 7
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 3
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 3   -   Za obdobie štúdia: 26 / 39 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:         
Nadväzujúce:  
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Podmienkou pre absolvovanie predmetu a udelenie zápočtu je 100 % aktívna účasťna praktických cvičeniach z mikrobiológie.V priebehu semestra študenti absolvujú 2 písomné previerky (kreditové testy), s maximom získaných bodov 10/test. Kreditové testy sa píšu spravidla v 6. a 12. týždni semestra. Kredit nebude udelený študentovi, ktorý z niektorej písomnej previerky (kreditového testu) dosiahne menej ako 5,5 bodu. Predmet je ukončený skúškou, ktorá pozostáva z praktickej (ústnej odpovede) a teoretickej časti (testu). V prípade presunutia výučby do online priestoru prostredníctvom platformy MOODLE môžu nastať zmeny v počte či charaktere otázok v teste , ale základnou podmienkou je dosiahnuť minimálne 51 %.
Výsledky vzdelávania
Po absolvovaní predmetu Mikrobiológia študenti získajú vedomosti zo špeciálnej bakteriológie a virológie, s ohľadom na taxonomické zatriedenie, faktory patogenity a patogenézu infekcií a zároveň získajú prehľad o uplatnení vyšetrovacích metód akými sú mikroskopické, kultivačné alebo biochemické a sérologické vyšetrenie, v diagnostike významných patogénov.
Stručná osnova predmetu
Špeciálna časť je zameraná na detekciu a charakterizáciu najmä patogénnych mikroorganizmov: ich systematické zatriedenie; definovanie charakteristických vlastnosti (faktory patogenity, rastové podmienky, biochemické a antigénne vlastnosti, cesty prenosu), úloha a význam v patogenéze ochorení. Osobitný zreteľ je kladený na mikroorganizmy ovplyvňujúce kvalitu potravín.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Šprirálovité baktérie (čeľaď Brachyspiraceae, Leptospiraceae, Borreliaceae a Spirochaetaceae).
2. Gram-negatívne, aeróbne alebo mikroaerofilné, pohyblivé, zakrivené až špirálovité baktérie
(čeľaď Spirillaceae, Campylobacteraceae a Helicobacteraceae).
3. Gram-negatívne, aeróbne alebo mikroaerofilné tyčinky a koky (čeľaď Bartonellaceae,
Brucellaceae, Alcaligenaceae, Burkholderiaceae a Neisseriaceae).
4. Gram-negatívne, aeróbne alebo mikroaerofilné tyčinky a koky (čeľaď Legionellaceae,
Moraxellaceae, Pseudomonadaceae, Francisellaceae a Flavobacteriaceae).
5. Gram-negatívne, fakultatívne anaeróbne tyčinky (čeľaď Aeromonadaceae, Enterobacteriaceae,
Pasteurellaceae a Vibrionaceae)
6. Zástupcovia radu Rickettsiales (čeľaď Anaplasmataceae a Rickettsiaceae) a radu Legionellales
(čeľaď Coxiellaceae).
7. Zástupcovia radu Chlamydiales (čeľaď Chlamydiaceae a Parachlamydiaceae).
8. Gram-pozitívne, aerobné a fakultatívne anaeróbne koky (čeľaď Micrococcaceae,
Staphylococcaceae, Enterococcaceae a Streptococcaceae).
9. Gram-pozitívne, aeróbne a anaeróbne, spóru tvoriace tyčinky (čeľaď Bacillaceae,
Paenibacillaceae, Clostridiaceae a Peptostreptococcaceae).
10. Gram-pozitívne, aerobné a fakultatívne anaeróbne spóru netvoriace tyčinky a vlákna (čeľaď
Listeriaceae, Erysipelotrichaceae, Actinomycetaceae a Eubacteriaceae).
11. Mykobaktérie (čeľaď Mycobacteriaceae) a mykoplazmy (trieda Mollicutes).
12. DNA vírusy – pôvodcovia chorôb zvierat, klasifikácia a charakteristika.
13. RNA vírusy a prióny – pôvodcovia chorôb zvierat, klasifikácia a charakteristika.
Cvičenia:
1. Diagnostika zástupcov rodu Pseudomonas a Burkholderia.
2. Diagnostika zástupcov rodu Escherichia (E. coli).
3. Diagnostika zástupcov rodu Salmonella.
4. Diagnostika ostatných významných zástupcov z čeľade Enterobacteriaceae.
5. Diagnostika bakteriálnych pôvodcov respiračných ochorení zvierat zástupcov rodu
Haemophilus, Pasteurella a Actinobacillus.
6. Diagnostika pôvodcov latentne prebiehajúcich a selektívne sa farbiacich bakteriálnych zoonóz.
1. KREDITOVÝ TEST.
7. Diagnostika zástupcov rodu Staphylococcus.
8. Diagnostika zástupcov rodov Streptococcus a Enterococcus.
9. Diferenciálna diagnostika zástupcov rodu Bacillus.
10. Diagnostika zástupcov rodov Listeria a Rhodococcus.
11. Diagnostika bakteriálnych patogénov – samostatná práca.
12. Zásady virologickej diagnostiky. 2. KREDITOVÝ TEST.
13. Základné metódy vo virologickej diagnostike a hodnotenie práce študentov na praktických
cvičeniach.
Odporúčaná literatúra
Základná študijná literatúra
1. Pilipčinec E. a kol.: Špeciálna bakteriológia. Gram-negatívne baktérie. UVLF v Košiciach, 2018.
2. Pistl J. a kol.: Veterinárna virológia. Košice, 2013.
3. Pilipčinec E. a kol.: Praktické cvičenia z mikrobiológie. UVLF v Košiciach, 2016.
4. Pilipčinec E. a kol.: Špeciálna bakteriológia Gram-negatívne baktérie. UVLF v Košiciach, 2018.
5. Pilipčinec E. a kol.: Špeciálna bakteriológia Gram-pozitívne baktérie. UVLF v Košiciach, 2019.
6. Votava M. a kol.: Lékařská mikrobiologie obecná, Praha, 2002.
7. Votava M.: Lékařská mikrobiologie speciální, Centa Brno, 2003.
8. Prednášky – aktualizované témy.
Odporúčaná študijná literatúra:
1. Markey, B. et al.: Clinical Veterinary Microbiology, Mosby Elsevier, 2013.
2. Quinn, P. J. et al.: Veterinary Microbiology and Microbial Disease, Wiley-Blackwell, 2013.
3. McVey, D. S. et al.: Veterinary Microbiology, Wiley-Blackwell, 2013.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Podmieňujúce predmety: Chémia, Biológia, Latinská terminológia
Priebežné hodnotenie:
Naplnenie cieľov praktických cvičení a výsledkov 2 kreditových testov (min. 5,5 bodov, max. 10 bodov/test) realizovaných počas semestra a 100 % aktívna účasť na praktických cvičeniach z mikrobiológie.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou pre absolvovanie predmetu a udelenie zápočtu je 100 % aktívna účasťna praktických cvičeniach z mikrobiológie.V priebehu semestra študenti absolvujú 2 písomné previerky (kreditové testy), s maximom získaných bodov 10/test. Kreditové testy sa píšu spravidla v 6. a 12. týždni semestra. Kredit nebude udelený študentovi, ktorý z niektorej písomnej previerky (kreditového testu) dosiahne menej ako 5,5 bodu. Predmet je ukončený skúškou, ktorá pozostáva z praktickej (ústnej odpovede) a teoretickej časti (testu). V prípade presunutia výučby do online priestoru prostredníctvom platformy MOODLE môžu nastať zmeny v počte či charaktere otázok v teste , ale základnou podmienkou je dosiahnuť minimálne 51 %.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet (min. 10 % a max. 20 %), praktická skúška - ústna odpoveď (min. 11 % a max. 20 %), písomná skúška - test pozostávajúci z 3 častí: všeobecná mikrobiológia, špeciálna bakteriológia a špeciálna virológia (min. 30 % a max. 60 %). Podmienkou písania testu je úspešné absolvovanie praktickej skúšky.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
Študenti majú počas semestra možnosť využívať konzultácie, každý štvrtok od 14.00 - 15.00 hodiny.
Odporúčame využívať platformu Moodle, kde sú uverejnené v pdf formáte prezentácie z prednášok aj praktických cvičení. Rovnako odporúčame využívať online formu konzultácií prostredníctvom MS Teams.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 253
ABCDEFX
1.196.7225.339.9216.610.28
 
Dátum poslednej zmeny: 01.12.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content