Prednášky: 1. Chemické zloženie živých systémov. Medzinárodné názvoslovie anorganických zlúčenín. Kvalitatívne a kvantitatívne zloženie roztokov. Základné výpočty v analytickej chémii. Názvoslovie koordinačných zlúčenín. 2. Chemické väzby vo vzťahu k štruktúre, vlastnostiam a biologickej funkcii látok. Komplexné zlúčeniny vo vzťahu k rozpustnosti, reaktivite, transportu a toxicite. Štruktúra komplexných zlúčenín, cheláty a ich biologický význam. 3. Vodíková väzba a Van der Waalsove sily podmieňujúce štruktúru a funkciu molekúl. Vzájomný vzťah štruktúry molekúl a ich biologickej funkcie. Úvod do analytickej chémie. Odmerná analýza, základné pojmy, metódy a základné výpočty. 4. Termodynamické aspekty chemických dejov v biologickom systéme. Termodynamická rovnováha, vnútorná energia, entalpia. Vrátnosť a uskutočniteľnosť chemických dejov, entrópia. Termochemické zákony. Gibbsova a Helmholtzova energia. Spriahnuté reakcie, makroergické zlúčeniny, premena voľnej energie v biologických systémoch. 5. Inštrumentálna analýza v hygiene potravín. Elektrochemické inštrumentálne metódy. Význam oxidačno–redukčných reakcií pre organizmus. Potenciometria. Potenciometrické titrácie. Elektrochemické meranie pH. Konduktometria. Konduktometrické titrácie. 6. Metódy spracovania biologického materiálu. Chromatografické metódy pri analýze biologického materiálu. Kinetické aspekty chemických dejov v biologickom systéme. Poriadok a molekulovosť reakcií. Polčas reakcie. Reakčný mechanizmus. Katalýza. Chemická rovnováha, rovnovážna konštanta. 7. Disperzné systémy vo vzťahu k organizmu. Voda ako disperzné prostredie organizmu. Koligatívne vlastnosti roztokov – difúzia, osmóza. Význam dialýzy. Biochemický význam protolytických reakcií. Kyseliny a zásady v živom systéme, ionizácia vody, pH. Teória tlmivých systémov. Henderson–Hasselbachova rovnica. Tlmivá kapacita. Biologicky významné tlmivé systémy. Acidobázická rovnováha vnútorného prostredia organizmu a jej poruchy. Koloidné disperzné systémy - štruktúra a biologický význam. Hrubodisperzné systémy – rovnováha na rozhraní fáz, biologický význam adsorpcie. 8. Vzťah štruktúry k vlastnostiam a biologickej funkcii jednotlivých skupín organických zlúčenín. Reaktívne miesto v molekule organickej zlúčeniny. Charakteristika, vlastnosti a biochemicky významné reakcie hydroxyderivátov. Estery alkoholov a kyseliny fosforečnej (AMP, ADP, ATP). Biochemicky významné reakcie oxozlúčenín (oxidácia, redukcia, adičné a kondenzačné reakcie). Významné zlúčeniny, toxicita. 9. Vlastnosti, štruktúra, izoméria monosacharidov. Biochemické reakcie – oxidácia, redukcia, esterifikácia, tvorba poloacetálov, acetálov, epimerizácia, izomerizácia, oxidačná dekarboxylácia. Významné monosacharidy a ich deriváty (estery s kyselinou fosforečnou, kyseliny urónové, detoxikačný účinok kyseliny glukurónovej, deoxysacharidy, aminosacharidy – glukozamín, N–acetylglukozamín, kyselina neuramínová, kyselina N–acetylneuramínová). Oligosacharidy, polysacharidy – klasifikácia, štruktúra, charakteristika, biologické funkcie. Homoglykány (škrob, glykogén, celulóza, dextrán, chitín) a heteroglykány (kyselina hyalurónová, kyselina chondroitínsírová, heparín). 10. Vyššie karboxylové kyseliny, ich biologický význam. Deriváty karboxylových kyselín (tvorba solí - vplyv na rozpustnosť, amidy, anhydridy - anhydridový systém ako zdroj energie, estery). Biochemicky významné reakcie. Lipidy - štruktúra, vlastnosti a biologická funkcia. Glykolipidy – štruktúra a biologická funkcia (cerebrozidy, sulfatidy, gangliozidy). Fosfolipidy – rozdelenie, štruktúra a vlastnosti (fosfatidylcholíny, fosfatidyletanolamíny, fosfatidylseríny, fosfatidylinozitoly). Amfotérny charakter fosfolipidov. Hydrofóbne a hydrofilné časti fosfolipidov – význam pre stavbu membrán. 11. Štruktúra, vlastnosti a biochemicky významné reakcie hydroxykyselín a oxokyselín. Aminokyseliny, peptidy, bielkoviny. Biochemicky významné reakcie aminokyselín (oxidačná deaminácia, transaminácia, dekarboxylácia, vznik amidov, polymerizácia, reakcie s ninhydrínom). Vznik biogénnych amínov a ich význam v organizme. Vznik, štruktúra a biologicky významné peptidy (peptidové hormóny, antibiotiká, jedy). Štruktúra, zloženie, rozdelenie a biologická funkcia bielkovín. Koloidný charakter, elektrické vlastnosti, izoelektrický bod, rozpustnosť, vysoľovanie, konformačné zmeny, denaturácia. 12. Močovina a jej deriváty. Guanidín a jeho biologicky významné deriváty. Ureidy. Tioly, sulfidy - biologická oxidácia organických zlúčenín síry. Kyseliny sulfónové a ich deriváty, sulfonamidy. 13. Amíny, biogénne amíny, aminokyseliny, syntetické liečivá, aminohydroxyderiváty organických zlúčenín. Heterocyklické amíny. 5 – článkové heterocykly a ich deriváty (pyrol, furán, tiofén). Biologicky dôležité zlúčeniny (aminokyseliny, pyrolové farbivá, žlčové farbivá, enzýmy, vitamíny). 6 – článkové heterocykly a ich deriváty. Biologicky významné zlúčeniny (pyrimidínové bázy, purínové zlúčeniny, kyselina barbitúrová, vitamíny, kyselina listová, nukleotidy, nukleozidy, nukleové kyseliny). Praktické cvičenia: 1. Úvod - práca v chemickom laboratóriu. Laboratórny poriadok, bezpečnosť práce. Vybavenie chemického laboratória. Základné operácie v chemickom laboratóriu. Vstupný test. 2. Základné výpočty a medzinárodné názvoslovie anorg. zlúčenín. 3. Vyjadrenie zloženia roztokov, výpočty. Riedenie roztokov. Praktická príprava roztokov s rôznym zložením. Meranie hustoty roztokov hustomerom a stanovenie hustoty pyknometricky. 4. Základy odmernej analýzy (titrácia). Rozdelenie metód odmernej analýzy. Výpočty v odmernej analýze. Štandardizácia odmerných roztokov. Stanovenie koncentrácie kyselín a zásad - alkalimetria, acidimetria. Stanovenie kyslosti potravinárskeho octu. 5. Oxidácia a redukcia v živom organizme. Manganometrické stanovenie. Štandardizácia odmerných roztokov pre manganometrické stanovenie. Manganometrické stanovenie Fe2+. 6. Cheláty v biologickom systéme. Komlexometrická odmerná analýza. Stanovenie vápnika komplexometricky. 7. Meranie a výpočet pH roztokov. Stanovenie pH vzoriek mlieka a vajec. 8. Vodivosť roztokov, konduktometria, konduktometrická titrácia. Konduktometrické stanovenie koncentrácie potravinárskeho octu. 9. Potenciometria, potenciometrická titrácia. Princíp, výpočty. Potenciometrické stanovenie HCl v potravinárskych produktoch. 10. Optické metódy. Lambert – Beerov zákon. Stanovenie koncentrácie KMnO4 vo vzorke metódou kalibračnej čiary. Spektrofotometrické stanovenie farbív v potravinách metódou kalibračnej čiary. Absorpčná spektrálna analýza derivátov hemoglobínu. 11. Ionovýmenná chromatografia. Rozdelenie, princíp, význam pri analýze biologického materiálu - využitie vlastnosti disperzných systémov. Stanovenie koncentrácie NaCl v neznámej vzorke. 12. Chromatografia na molekulových sitách.Oddeľovanie bielkovín od nízkomolekulových látok. 13. Záverečná laboratórna práca. Záverečný test. |