Analýza kontaminantov v potravinách

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/AnK HP/10    Skratka: AnK HP
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:      
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Aktívna účasť na praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach, zápočet a skúška. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Výsledky vzdelávania
Študenti získajú teoretické poznatky o výskyte kontaminantov v potravinách (mykotoxíny, dusičnany, dusitany, nitrozamíny, chemické prvky – kontaminanty, rezíduá veterinárnych liečiv, biogénne amíny, PCB, chlórované uhľovodíky, dioxíny, procesné kontaminanty), ktoré ovplyvňujú ich výskyt v potravinách. Oboznámia s odberom vzoriek a analytickými metódami používanými na zistenie prítomnosti kontaminujúcich látok v potravinách a so spôsobmi interpretácie výsledkov analýz. Taktiež sa oboznámia s platnými právnymi úpravami legislatívy vo vzťahu ku kontaminantom a so systémom kontroly rezíduí a kontaminantov v rámci národných monitorovacích programov.
Stručná osnova predmetu
Prehľad kontaminantov v potravinách a faktory ovplyvňujúce ich výskyt. Metódy odberu vzoriek, Analytické metódy a interpretácia výsledkov analýz kontaminantov v potravinách. Mykotoxíny v potravinách a metódy ich analýzy, Dusičnany, dusitany a nitrozamíny a ich stanovenie, Rezíduá veterinárnych liečiv a ich analýza, Polychlórované bifenyly, chlórované uhľovodíky, dioxíny a spôsoby ich analýzy, Akrylamid – ako procesný kontaminant a jeho stanovenie, Legislatíva vo vzťahu ku kontaminantom v potravinách, Systém kontroly rezíduí a kontaminantov v rámci národných monitorovacích programov. Požiadavky na akreditáciu analytických laboratórií, Úloha SNAS, Rýchly výstražný systém pre potraviny
Sylabus predmetu
1. týždeň
Prednáška: Úloha chemickej analýzy kontaminantov v potravinách, Kontaminanty - rozdelenie, faktory ovplyvňujúce ich výskyt v potravinách, Organizačná štruktúra zabezpečenia analýzy kontaminantov
Cvičenie: Bezpečnosť pri práci v laboratóriu na analýzu kontaminantov, zdraviu škodlivé látky, životné prostredie ohrozujúce látky, manipulácia, skladovanie, odstraňovanie.
2. týždeň
Prednáška: Legislatíva vo vzťahu ku kontaminantom v potravinách, Codex Alimentorius
Cvičenie: Štandardné roztoky, referenčné materiály, kalibračná krivka
3. týždeň
Prednáška: Národný plán kontroly rezíduí v živých zvieratách a produktoch živočíšneho pôvodu a systém kontroly kontaminantov v rámci národných monitorovacích programov.
Cvičenie: Systém merania vzoriek, Reprodukovateľnosť a opakovateľnosť analýz kontaminantov
4. týždeň
Prednáška: Analytické metódy používané pri stanovení kontaminantov a ich význam.
Cvičenie: Kapilárna izotachoforéza v analýze potravín. Stanovenie výťažnosti - štandardným prídavkom.
5. týždeň
Prednáška: Biogénne amíny, rozdelenie, spôsoby analýzy.
Cvičenie:Odber vzoriek na biogénne amíny, spracovanie, dôkaz histamínu v rybách, metódy analýzy biogénnych amínov elektrochemickými biosenzormi a metódou kapilárnej elektroforézy.
6. týždeň
Prednáška: Výskyt dusitanov, dusičnanov a nitrozamínov v potravinách a spôsoby ich chemickej analýzy.
Cvičenie: Odber vzoriek, a stanovenie dusičnanov v potravinách prietokovou injekčnou analýzou (FIA)
7. týždeň
Prednáška: Chemické prvky - kontaminanty, rozdelenie, metódy analýzy chemických prvkov v potravinách
Cvičenie: Odber, spracovanie vzoriek a analýza na Atómovom absorpčnom spektrofotometri (AAS).
8. týždeň
Prednáška: Mykotoxíny, výskyt, rozdelenie a spôsoby analýzy mykotoxínov v potravinách
Cvičenie: Odber vzoriek a semikvantitatívne metody stanovenia mykotoxímov v potravinách.
9. týždeň
Prednáška: Požiadavky na akreditáciu analytických laboratórií, Úloha SNAS. Zásady správnej laboratórnej praxe, Systém zabezpečenia kvality (vnútorná kontrola, medzi laboratórne kontrolné skúšky, audit).
Cvičenie: Pracovné charakteristiky analytických metód (presnosť, správnosť, pravdivosť, výťažnosť, špecifickosť, robustnosť, medza detekcie a stanoviteľnosti). Validácia analytických metód.
10. týždeň
Prednáška: Dioxíny, polychlórované bifenyly a chlórované uhľovodíky a spôsoby ich chemickej analýzy.
Cvičenie: Odber vzoriek a analýza PCB a chlorovaných uhľovodíkov HPLC.
11. týždeň
Prednáška: Rezíduá veterinárnych liečiv, výskyt, rozdelenie, analytické metódy používané na ich stanovenie.
Cvičenie: Odber vzoriek, spracovanie a stanovenie rezíduí liečiv semikvantitatívne v potravinách.
12. týždeň
Prednáška: Akrylamid, procesný kontaminant - spôsoby analýzy
Cvičenie: Odber vzoriek a metódy stanovenia akrylamidu (GC –MS, UPLC-MS)
13. týždeň
Prednáška: Rychly výstražný systém - Rapid Alert Systém pre potraviny a krmivá
Cvičenie: Interpretácia výsledkov analýz kontaminantov.
Odporúčaná literatúra
1. Nariadenie Komisie (ES) č. 333/2007 z 28. marca 2007 , ktorým sa stanovujú metódy odberu vzoriek a metódy analýzy na úradnú kontrolu hodnôt olova, kadmia, ortuti, anorganického cínu, 3-MCPD a benzo(a)pyrénu v potravinách
2. Nariadenie Komisie (ES) č. 401/2006 z 23. februára 2006 , ktorým sa stanovujú metódy odberu vzoriek a analytické metódy na úradnú kontrolu hodnôt mykotoxínov v potravinách
3. Nariadenie Komisie (EÚ) 2017/644 z 5. apríla 2017, ktorým sa stanovujú metódy odberu vzoriek a analýzy na kontrolu hodnôt dioxínov, dioxínom podobných PCB a dioxínom nepodobných PCB v určitých potravinách
4. Kubáň, V., Kubáň, P.: Analýza potravín, MZaLU, 2007
5. Koréneková B.: Učebné texty Analýza kontaminantov v potravinách, Prednášky a cvičenia v
Moodle.
6. Poráčová, J., Koréneková, B., Sedlák, V., Konečná, M.: Základné zložky potravy a ich význam pre zdravie človeka, Časť minerálne látky, PU, Prešov, 2017. 163s. ISBN 978-80-555-1839-8.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Chémia, Toxikológia, Všeobecná hygiena a potravinárska technika.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Aktívna účasť na praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach, zápočet a skúška. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Záverečné hodnotenie:
zápočet a skúška
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 30
ABCDEFX
43.3330.010.010.06.670.0
 
Dátum poslednej zmeny: 24.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content