1. týždeň Prednáška: Úloha chemickej analýzy kontaminantov v potravinách, Kontaminanty - rozdelenie, faktory ovplyvňujúce ich výskyt v potravinách, Organizačná štruktúra zabezpečenia analýzy kontaminantov Cvičenie: Bezpečnosť pri práci v laboratóriu na analýzu kontaminantov, zdraviu škodlivé látky, životné prostredie ohrozujúce látky, manipulácia, skladovanie, odstraňovanie. 2. týždeň Prednáška: Legislatíva vo vzťahu ku kontaminantom v potravinách, Codex Alimentorius Cvičenie: Štandardné roztoky, referenčné materiály, kalibračná krivka 3. týždeň Prednáška: Národný plán kontroly rezíduí v živých zvieratách a produktoch živočíšneho pôvodu a systém kontroly kontaminantov v rámci národných monitorovacích programov. Cvičenie: Systém merania vzoriek, Reprodukovateľnosť a opakovateľnosť analýz kontaminantov 4. týždeň Prednáška: Analytické metódy používané pri stanovení kontaminantov a ich význam. Cvičenie: Kapilárna izotachoforéza v analýze potravín. Stanovenie výťažnosti - štandardným prídavkom. 5. týždeň Prednáška: Biogénne amíny, rozdelenie, spôsoby analýzy. Cvičenie:Odber vzoriek na biogénne amíny, spracovanie, dôkaz histamínu v rybách, metódy analýzy biogénnych amínov elektrochemickými biosenzormi a metódou kapilárnej elektroforézy. 6. týždeň Prednáška: Výskyt dusitanov, dusičnanov a nitrozamínov v potravinách a spôsoby ich chemickej analýzy. Cvičenie: Odber vzoriek, a stanovenie dusičnanov v potravinách prietokovou injekčnou analýzou (FIA) 7. týždeň Prednáška: Chemické prvky - kontaminanty, rozdelenie, metódy analýzy chemických prvkov v potravinách Cvičenie: Odber, spracovanie vzoriek a analýza na Atómovom absorpčnom spektrofotometri (AAS). 8. týždeň Prednáška: Mykotoxíny, výskyt, rozdelenie a spôsoby analýzy mykotoxínov v potravinách Cvičenie: Odber vzoriek a semikvantitatívne metody stanovenia mykotoxímov v potravinách. 9. týždeň Prednáška: Požiadavky na akreditáciu analytických laboratórií, Úloha SNAS. Zásady správnej laboratórnej praxe, Systém zabezpečenia kvality (vnútorná kontrola, medzi laboratórne kontrolné skúšky, audit). Cvičenie: Pracovné charakteristiky analytických metód (presnosť, správnosť, pravdivosť, výťažnosť, špecifickosť, robustnosť, medza detekcie a stanoviteľnosti). Validácia analytických metód. 10. týždeň Prednáška: Dioxíny, polychlórované bifenyly a chlórované uhľovodíky a spôsoby ich chemickej analýzy. Cvičenie: Odber vzoriek a analýza PCB a chlorovaných uhľovodíkov HPLC. 11. týždeň Prednáška: Rezíduá veterinárnych liečiv, výskyt, rozdelenie, analytické metódy používané na ich stanovenie. Cvičenie: Odber vzoriek, spracovanie a stanovenie rezíduí liečiv semikvantitatívne v potravinách. 12. týždeň Prednáška: Akrylamid, procesný kontaminant - spôsoby analýzy Cvičenie: Odber vzoriek a metódy stanovenia akrylamidu (GC –MS, UPLC-MS) 13. týždeň Prednáška: Rychly výstražný systém - Rapid Alert Systém pre potraviny a krmivá Cvičenie: Interpretácia výsledkov analýz kontaminantov. |