Mikrobiológia

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaMBaI/Mb1 HP*/07    Skratka: Mb1 HP*
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 2   -   Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:        
Nadväzujúce:  
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Podmienkou pre absolvovanie predmetu a udelenie zápočtu je 100 % aktívna účasťna praktických cvičeniach z mikrobiológie.V priebehu semestra študenti absolvujú 2 písomné previerky (kreditové testy), s maximom získaných bodov 10/test. Kreditové testy sa píšu spravidla v 6. a 12. týždni semestra. Kredit nebude udelený študentovi, ktorý z niektorej písomnej previerky (kreditového testu) dosiahne menej ako 5,5 bodu. V prípade presunutia výučby do online priestoru môžu nastať zmeny v počte či charaktere otázok prostredníctvom platformy MOODLE, ale základnou podmienkou je dosiahnuť minimálne 51 %.
Výsledky vzdelávania
Po absolvovaní predmetu Mikrobiológia študenti získajú základné vedomosti zo všeobecnej mikrobiológie a zároveň získajú praktické zručnosti potrebné pre základnú diagnostiku mikroorganizmov.
Stručná osnova predmetu
Všeobecná mikrobiológia: morfológia a štruktúra, metabolizmus, fyziologické vlastnosti, vplyv vonkajších faktorov, variabilita, postavenie v ekosystéme, diagnostické metódy; Genetika mikroorganizmov: dedičné vlastnosti, mechanizmy prenosu genetickej informácie, mutácie a rekombinácie; Virológia: morfológia a všeobecné vlastnosti vírusov.
Sylabus predmetu
Prednášky
1. Historický prehľad vývoja mikrobiológie. Úloha mikroorganizmov v prírode, ich prospešné a škodlivé účinky. Prehľad jednotlivých kategórií mikroorganizmov.
2. Prokaryotické a eukaryotické mikroorganizmy. Štruktúra a funkcia bakteriálnej bunky. Spóry baktérií.
3. Rast a množenie mikroorganizmov. Generačná doba a rast bakteriálnej populácie.
4. Základy látkovej výmeny a premeny energie u mikroorganizmov.
5. Rozklad prírodných látok mikroorganizmami, vzťahy medzi mikroorganizmami a hostiteľom.
6. Vplyv vonkajších faktorov na mikroorganizmy.
7. Mechanizmy mikrobiálnej patogenity, zdroje a šírenie infekcie.
8. Genetika mikroorganizmov – mechanizmus DNA replikácie, transkripcie a translácie u prokaryotických buniek.
9. Genetický kód, gény. Regulácia enzymatickej aktivity a proteosyntézy.
10. Zmeny genetickej informácie. Mutácie a mutagenéza. Rekombinácia.
11. Plazmidy. Translokabilné elementy. Bakteriofágy, lytický a lyzogénny cyklus.
12. Horizontálny transfer genetickej informácie: konjugácia, transdukcia, transformácia.
13. Všeobecná virológia. Štruktúra a morfogenéza vírusov, interakcie vírus-bunka, reprodukcia živočíšnych vírusov.
Cvičenia:
1. Práca v mikrobiologickom laboratóriu, príprava živných pôd.
2. Izolácia a kultivácia baktérií na živných pôdach.
3. Vyhodnotenie rastu baktérií na živných pôdach.
4. Natívny preparát a jednoduché farbiace metódy.
5. Diferenciálne farbiace metódy.
6. Špeciálne farbiace metódy - farbenie štruktúr baktérií. 1. KREDITOVÝ TEST.
7. Selektívne farbiace metódy.
8. Metabolické aktivity baktérii a metódy ich testovania.
9. Základné sérologické metódy detekcie bakteriálnych antigénov.
10. Molekulárne metódy využívané v mikrobiológii (PCR metóda).
11. Kvalitatívne a kvantitatívne metódy testovania rezistencie baktérií voči antibiotikám.
12. Stanovenie počtov KTJ vo vyšetrovanom materiáli.2. KREDITOVÝ TEST.
13. Rekapitulácia a zhodnotenie využitia laboratórnych vyšetrovacích metód v mikrobiológii, udeľovanie zápočtov.
Odporúčaná literatúra
Základná študijná literatúra:
1. Pilipčinec E. a kol.: Praktické cvičenia z mikrobiológie, Košice, 2016.
2. Pilipčinec E. a kol.: Špeciálna bakteriológia. Gram-negatívne baktérie. UVLF v Košiciach, 2018.
3. Pilipčinec E. a kol.: Špeciálna bakteriológia. Gram-pozitívne baktérie. UVLF v Košiciach, 2019.
4. Prednášky – aktualizované témy.
Odporúčaná študijná literatúra:
1. Bednář a kol.: Lékářská mikrobiologie. Marvil, 1996.
2. Grones: Molekulárna biológia PF-UK Bratislava,1998.
3. Rosypal S.: Úvod do molekulárnej biológie. I.-IV. diel, Brno, 1999-2002.
4. Markey, B. et al.: Clinical Veterinary Microbiology, Mosby Elsevier, 2013.
5. Quinn et al.: Veterinary Microbiology and Microbial Disease, Wiley-Blackwell, 2013.
6. McVey, D. S. et al.: Veterinary Microbiology, Wiley-Blackwell, 2013.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Podmieňujúce predmety: Chémia, Biológia, Latinská terminológia
Priebežné hodnotenie:
Naplnenie cieľov praktických cvičení a výsledkov 2 kreditových testov (min. 5,5 bodov, max. 10 bodov/test) realizovaných počas semestra a 100 % aktívna účasť na praktických cvičeniach z mikrobiológie.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou pre absolvovanie predmetu a udelenie zápočtu je 100 % aktívna účasťna praktických cvičeniach z mikrobiológie.V priebehu semestra študenti absolvujú 2 písomné previerky (kreditové testy), s maximom získaných bodov 10/test. Kreditové testy sa píšu spravidla v 6. a 12. týždni semestra. Kredit nebude udelený študentovi, ktorý z niektorej písomnej previerky (kreditového testu) dosiahne menej ako 5,5 bodu. V prípade presunutia výučby do online priestoru môžu nastať zmeny v počte či charaktere otázok prostredníctvom platformy MOODLE, ale základnou podmienkou je dosiahnuť minimálne 51 %.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
POZNÁMKA
Študenti majú počas semestra možnosť využívať konzultácie, každý štvrtok od 14.00 - 15.00 hodiny.
Odporúčame využívať platformu Moodle, kde sú uverejnené v pdf formáte prezentácie z prednášok aj praktických cvičení. Rovnako odporúčame využívať online formu konzultácií prostredníctvom MS Teams.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 306
ABCDEFX
1.6398.37
 
Dátum poslednej zmeny: 30.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content