Krmoviny a jedovaté rastliny

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/Kr HP/20    Skratka: Kr HP
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 2   -   Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Nadväzujúce:   
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
V priebehu semestra 2 kontrolné písomné testy. Praktický test – makroskopické rozlíšenie semien najvýznamnejších u nás pestovaných plodín. Úspešné absolvovanie je podmienkou pre získanie zápočtu = 20 bodov. Záverečná ústna skúška , dve otázky po 40 bodov. Úspešne absolvovanie pri preukázaní minimálne 51 % vedomosti.
Výsledky vzdelávania
Študent by po absolvovaní predmetu mal získať vedomosti o krmovinách pestovaných na hospodárske využitie a ich uplatnenie v procese kŕmenia hospodárskych zvierat, alebo ako technické plodiny. Zvládnuť zásady konzervovania krmovín rôznymi spôsobmi a vedieť zasiahnuť do procesu prípravy konzervovaných krmív v praktických podmienkach. K prevencií vzniku otráv má vedieť rozlíšiť najvýznamnejšie druhy jedovatých rastlín, mechanizmus ich účinku a prevenciu.
Stručná osnova predmetu
- význam krmovinárstva v poľnohospodárskej výrobe, pôda základ poľnohospodárskej výroby,
úrodnosť pôdy, mikrobiológia pôdy, - stavba rastlinnej bunky a rastlinného tela, tvorba živín,
- jednoročné krmoviny (obilniny, strukoviny, okopaniny, olejniny) ich biologické vlastnosti,
agrotechnické požiadavky pestovania, nutrično-dietetická hodnota, hospodárske využitie
- viacročné krmoviny (ďatelinoviny, trávy, ďatelinotrávne miešanky) ich biologické vlastnosti,
agrotechnické požiadavky pestovania, nutrično-dietetická hodnota, hospodárske využitie
- trvalé trávne porasty – botanický popis, poľnohospodársky, pôdohospodársky, ekologický,
krajinotvorný a vodohospodársky význam, spôsoby využitia trvalých trávnych porastov
- konzervačné postupy pre krmiva a krmoviny
- jedovaté rastliny – charakteristika, druhy významné v krmovinárstve, výskyt, obsahovo účinné
látky, mechanizmus účinku a vplyv na zdravie zvierat a ľudi
Sylabus predmetu
Sylaby prednášky:
1. Obsah predmetu krmovinárstva, jeho význam v poľnohospodárskej výrobe, základné pojmy v poľnohospodárstve
Pôda ako základ poľnohospodárskej výroby, úrodnosť pôdy a spôsob jej zúrodňovania, sorpčný komplex, jeho význam pre kvalitu a úrodnosť pôdy, poľnohospodárska mikrobiológia, najvýznamnejšie kmene reducentov, symbióza, antagonizmus, epifytná mikroflóra
2. Rastlinná biomasa ako zdroj výživy zvierat
Zvláštnosti a odlišnosti jednotlivých častí a orgánov rastlinného tela, morfologické, funkčné a skladbové rozdiely medzi rastlinnou a živočíšnou bunkou, tvorba rastlinnej fytomasy, faktory vplývajúce na stráviteľnosť a kvalitu krmovín
3. Živinová skladba rastlinného tela
Charakteristika organických a anorganických živín, rozdelenie a ich význam, základné biochemické deje v bunke a rastlinnom tele, faktory ovplyvňujúce obsah a využitie živín v rastline a ich následné využitie vo výžive zvierat a ľudí
4. Obilniny
Charakteristika a rozdelenie, grotechnické požiadavky na pestovanie, nutričná hodnota, faktory vplývajúce na kvalitatívne a kvantitatívne znaky, spracovanie a využitie ich biologického produktu
5. Strukoviny
Biologické vlastnosti a požiadavky na živiny, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednotlivých strukovín, nutrično-dietetická hodnota, faktory vplývajúce na kvalitatívne a kvantitatívne znaky, spracovanie a využitie ich biologického produktu
6. Okopaniny
Biologické vlastnosti a celková charakteristika, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednotlivých okopanín, nutrično-dietetická hodnota, faktory vplývajúce na kvalitatívne a kvantitatívne znaky, uskladňovanie a faktory vplývajúce na kvalitu
7. Olejniny a jednoročné miešanky
Biologické vlastnosti a celková charakteristika, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednotlivých olejnín, nutrično-dietetická hodnota, spracovanie a využitie ich biologického produktu. Rozdelenie a charakteristika jednoročných miešaniek, zásady zostavovania, nutričná hodnota produktu a jeho hospodárske využitie.
8. Viacročné krmoviny
Charakteristika, ďatelinoviny a trávy, biologické vlastnosti a požiadavky na pestovanie, nutrično-dietetická hodnota, spôsoby konzervovania,
9. Trvalé trávne porasty
Botanický popis, charakteristika, poľnohospodársky, pôdohospodársky, ekologický, krajinotvorný a vodohospodársky význam, hospodárske využitie kosením. Význam a vplyv pasenia na zviera a porast, organizácia pasenia. Viacročné miešanky.
10. Konzervovanie krmív – silážovanie
Hlavné podmienky pre výrobu kvalitných konzervovaných krmív, technologické procesy a ich vplyv na kvalitatívne a kvantitatívne ukazovatele konzervovaných krmív, nutričná dietetická hodnota, rôzne druhy konzervačných prípravkov, vhodnosť ich použitia a ich vplyv na fermentačné procesy a kvalitu konzervovaných krmív, straty pri silážovaní a možnosti znižovania strát
11. Konzervovanie krmív – sušenie, LKS, CCM, Alcalage
Technológia a jej vplyv na kvalitatívne a kvantitatívne ukazovatele živín konzervovaného krmiva, nutričná a dietetická hodnota, straty pri sušení a možnosti znižovania strát. Technologický postup (LKS, CCM, ALCALAGE), nutričná hodnota produktu, výhody a nevýhody.
12. Jedovaté rastliny
Popis, biológia, botanická charakteristika, výskyt v prostredí, druhy významné v krmovinárstve, obsahovo účinné látky, mechanizmus ich účinku a vplyv na zdravie hospodárskych zvierat a kvalitu ich produktov
13. Jedovaté rastliny
Charakteristika toxických látok, mechanizmus ich účinku a vplyv na zdravie hospodárskych zvierat a kvalitu ich produktov
Sylabus praktických cvičení:
1. Základné krmovinárske pojmy, používané analytické metódy hodnotenia kvality v krmovinárstve
- pravidlá bezpečnosti pri práci, organizačné pokyny, - obsah a náplň krmovinárstva, - metódy štúdií v pedológii, rozbor pôdy
2. Chemické stanovenie základných živín v pôde
- stanovenie pôdneho pH, jeho význam pre rastlinu a vplyv na využitie jednotlivých živín, - stanovenie pôdnych uhličitanov, ich význam pre rastlinu a vplyv na vznik jednotlivých živín
3. Chemické stanovenie základných živín v pôde
- stanovenie dusíka, jeho význam pre rastlinu v procese tvorby živín, - stanovenie minerálnych látok v pôde
4. Štúdium rastlinného tela
- skladba rastlinného tela, mikroskopické sledovanie štruktúr rastlinnej bunky, - faktory vplývajúce na chemické zloženie a stavbu rastlinného tela, -význam makro a mikroprvkov v rastlinnej výrobe a metódy ich stanovenia
5. Mikroskopické sledovanie povrchových časti rastlinného tela- trichómy
6. Mikroskopické sledovanie škrobových zŕn v semenách, hľuzách a plodoch rastlín
7. Obilniny
- makroskopické poznávanie obilnín, - úprava obilnín pre mikroskopické sledovanie, - charakteristické mikroskopické znaky obiliek najvýznamnejších obilnín
- priebežný kontrolný test
8. Strukoviny
- význam vo výžive ľudí a zvierat, makroskopické a mikroskopické rozlišovanie semien strukovín
9. Olejniny
- význam vo výžive ľudí a zvierat, - makroskopické poznávanie semien olejnín, - pozorovanie hlavných mikroskopických znakov
10. Okopaniny
- makroskopické poznávanie, - mikroskopické sledovanie škrobových zŕn v semenách krmovín
10. Konzervovanie krmív silážovaním
- technológia silážovania a jej vplyv na kvalitatívne ukazovatele siláže – videofilm, -stanovenie pH, -organoleptické hodnotenie siláží
- priebežná kontrola
12. Jedovaté rastliny
- metódy stanovenia špecificky účinných látok, - dôkaz šťaveľanov v rastlinnej bunke, vplyv šťaveľanov na živočíšny organizmus, - dôkaz rôznych foriem uhličitanov, význam pre živočíšny organizmus
- priebežný kontrolný test
13. Pestovanie krmovín v jednotlivých výrobných oblastiach
- optimálne vegetačné štádiá pre zberovú zrelosť pestovaných krmovín, jednotlivé druhy krmovín špecifické pre danú výrobnú oblasť
- zápočet
Odporúčaná literatúra
Naď a kol., Krmoviny a jedovaté rastliny, 2017,
Naď a kol., Krmoviny a jedovaté rastliny - praktické cvičenia, 2017,
Baran a kol., Návody na cvičenia z rastlinnej výroby a krmovinárstva, Zenit Press 1991,
Naď a kol., Jedovaté rastliny, jedovaterast.uvlf.sk
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Priebežný test 2-krát za semester
Podmienky na absolvovanie predmetu:
V priebehu semestra 2 kontrolné písomné testy. Praktický test – makroskopické rozlíšenie semien najvýznamnejších u nás pestovaných plodín. Úspešné absolvovanie je podmienkou pre získanie zápočtu = 20 bodov. Záverečná ústna skúška , dve otázky po 40 bodov. Úspešne absolvovanie pri preukázaní minimálne 51 % vedomosti.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet, Praktická skúška, Ústna kúška
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 109
ABCDEFX
10.098.2616.5125.6939.450.0
 
Dátum poslednej zmeny: 22.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content