Výživa a kŕmenie zvierat

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/VaKZ1 HP*/20    Skratka: VaKZ1 HP*
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 2   -   Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:  
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach. Študentovi, môže garant predmetu ospravedlniť maximálne 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie, môže študent vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Ako náhradu v prípade neúčasti na praktickom cvičení je študent povinný spracovať písomnou formou problematiku daného cvičenia resp. osvojiť si teoretický princíp analytickej metódy stanovenia živín v krmivách. Po dohode študent prezentuje spracovanú problematiku učiteľovi. Študent je ďalej povinný zúčastniť sa minimálne 70% prednášok v tomto semestri.
Ďalšou podmienkou je spracovanie a vyhodnotenie získaných výsledkov tzv. protokolu základného chemického rozboru krmív (živinová skladba, energetická hodnota, výpočet koeficientov stráviteľnosti) s ich následnou prezentáciou.
Podmienkou absolvovania predmetu v tomto semestri je aj úspešné absolvovanie zápočtového testu plánovaného v poslednej tretine semestra.
Výsledky vzdelávania
Študent získava vedomosti a znalosti o základných živinách v krmivách, o ich rozdelení, zdrojoch a úlohe vo výžive zvierat. Po absolvovaní semestra musí ovládať princípy a postupy základných analytických metód stanovenia živín v krmivách, stráviteľnosti živín a výpočtu energetickej hodnoty krmív. Musí byť schopný hodnotiť krmivá z hľadiska ich nutričných vlastností, poznať faktory ich ovplyvnenia a pochopiť interakčné vzťahy krmív a živín z hľadiska ich nutričnej hodnoty a využiteľnosti. Ďalším prínosom vo vzdelávaní sú informácie o aktuálnej situácii v oblasti legislatívy krmív a výživy zvierat.
Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním a obhájením protokolu základného chemického vyšetrenia krmív, ako aj úspešným absolvovaním zápočtového testu.
Stručná osnova predmetu
Živiny vo výžive zvierat, rozdelenie, biologický význam, nutričná fyziológia trávenia, absorpcie, metabolizmu a exkrécie u monogastrických a polygastrických zvierat.
• Interakcia živín a špecificky účinných látok z hľadiska nutričnej a dietetickej hodnoty a ich využiteľnosti.
•Stráviteľnosť živín v krmivách, činitele ovplyvňujúce stráviteľnosť vo vzťahu k druhu zvierat.
•Energetické hodnotenie krmív vo vzťahu k druhu zvierat.
•Krmivá ako zdroj živín, rozdelenie, nutričná charakteristika, vplyv krmív na kvantitu a kvalitu produktu.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Poslanie, náplň a cieľ disciplíny. Rozdelenie živín, ich biologický význam a zastúpenie v krmivách. Voda, význam, zdroje a potreba vo výžive zvierat.
2. Dusíkaté látky, rozdelenie, zdroje, biologická hodnota bielkovín, limitujúce aminokyseliny. Trávenie, absorpcia bielkovín u monogastrických zvierat. Metabolická transformácia aminokyselín vo vzťahu k produkcii a exkrécii dusíka u monogastrických zvierat.
3. Dusíkaté látky a ich bachorová transformácia. Degradácia N - látok a syntéza mikrobiálnej bielkoviny v bachore. By–pass bielkoviny a ich úloha vo výžive polygastrických zvierat. Metabolizovateľné aminokyseliny u prežúvavcov. Zdroje a zásady využitia syntetických foriem dusíka vo výžive polygastrických zvierat.
4. Sacharidy, rozdelenie, zdroje a význam vo výžive zvierat. Nutričná fyziológia trávenia a metabolizmu sacharidov u polygastrických a monogastrických zvierat. Úloha vláknitých a nevláknitých sacharidov vo výžive monogastrických a polygastrických zvierat.
5. Lipidy, rozdelenie, zdroje a význam vo výžive zvierat. Nutričná fyziológia trávenia a metabolizmu tukov u polygastrických a monogastrických zvierat. Esenciálne mastné kyseliny a ich význam vo výžive zvierat.
6. Stráviteľnosť živín v krmivách. Činitele ovplyvňujúce stráviteľnosť a exkréciu živín u polygastrických a monogastrických zvierat.
7. Minerálne látky, rozdelenie, interakčné vzťahy. Makroprvky, zdroje a význam vo výžive zvierat.
8. Mikroelementy, zdroje a význam vo výžive zvierat ; bioplexy a ich využitie vo výžive zvierat.
9. Vitamíny rozpustné v tukoch a vo vode, zdroje a význam vo výžive zvierat.
10. Krmivársky zákon, úradná kontrola. Legislatíva v oblasti krmív. Krmivárska terminológia.
11. Krmivá, rozdelenie, klasifikácia, hodnotenie, charakteristika, typické znaky krmív.
12. Objemové krmivá; rozdelenie, charakteristika, nutričná hodnota, využitie vo výžive zvierat.
13. Jadrové krmivá; rozdelenie, charakteristika, nutričná hodnota, využitie vo výžive zvierat.
Cvičenia:
1. Nariadenie komisie (ES) č. 152/2009. Odber vzoriek, zápis, príjem, registrácia a úprava vzoriek v laboratóriu. Poučenie o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci.
2. Metódy analýz na kontrolu nutričného zloženia krmív. Stanovenie obsahu sušiny , pôvodná, laboratórna a absolútna sušina, výpočty.
3. Stanovenie, výpočet a hodnotenie dusíkatých látok v krmivách. Stanovenie bielkovín v krmivách - Barnsteinová metóda.
4. Stanovenie tukov a olejov – hrubého tuku – éterického extraktu, princíp, výpočty.
5. Stanovenie vlákniny v krmivách – hrubá vláknina, ADV, NDV; princíp, výpočty.
6. Stanovenie a hodnotenie popolovín a v HCl nerozpustného popola v krmivách, výpočty;
Výpočet obsahu organickej hmoty v krmivách.
Hodnotenie obsahu sacharidov v krmivách - výpočet obsahu nevláknitých sacharidov (NVS) a bezdusíkatých látok výťažkových (BNLV) v krmivách.
7. Stanovenie stráviteľnosti krmív, biologické metódy bilančná (priama a nepriama) a indikátorová metóda hodnotenia stráviteľnosti. Výpočet stráviteľnosti živín v krmivách a kŕmnych dávkach pomocou koeficientov stráviteľnosti. Určovanie všetkých stráviteľných živín v krmivách.
8. Stanovenie a výpočet bachorovej degradovateľnosti bielkovín – in sacco. Energetické hodnotenie krmív u prežúvavcov a monogastrických zvierat; výpočty energetickej hodnoty krmív (SE, ME, NE).
9. Vyhodnotenie protokolu nutričnej analýzy jadrových a objemových krmív – prezentácia výsledkov. Zápočtový test.
10. Objemové krmivá - nutričné hodnotenie siláží, výpočet PDI v silážach.
11. Jadrové krmivá – obilniny, strukoviny, olejniny - charakteristika, nutričná hodnota; identifikácia krmív.
12. Priemyselné – krmivá olejárskeho, mlynského, škrobárenského, pivovarského, liehovarského priemyslu; krmivá živočíšneho pôvodu; charakteristika, nutričná hodnota; identifikácia krmív.
13. Počítačové programy, zásady zostavovania kŕmnych dávok pre zvieratá. Zápočty.
Odporúčaná literatúra
Bujňák L., Hreško Šamudovská A. : Návody a praktické cvičenia z výživy zvierat, 2017.
Bujňák, L. - Hreško Šamudovská A. - Mihok, T. : Výživa a kŕmenie zvierat (ošípané, hydina, kone, králiky). UVLF Košice, 2022.
Nariadenie komisie (ES) č. 152/2009 z 27. januára 2009, ktorým sa stanovujú metódy odberu vzoriek a analýzy na účely úradných kontrol krmív (Text s významom pre EHP)
Zeman, L. Výživa a krmení hospodářských zvířat 1. vyd. Praha: Profi Press, 304s., 2006.
Vyskočil I. a kol. : Kapesní katalog krmiv, 2008 (kniha – v češtine).
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
SK
Vypracovanie a obhájenie protokolu chemického vyšetrenia krmív.
Úspešné absolvovanie zápočtového testu v druhej polovici semestra (potrebných min. 51%).
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach. Študentovi, môže garant predmetu ospravedlniť maximálne 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie, môže študent vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Ako náhradu v prípade neúčasti na praktickom cvičení je študent povinný spracovať písomnou formou problematiku daného cvičenia resp. osvojiť si teoretický princíp analytickej metódy stanovenia živín v krmivách. Po dohode študent prezentuje spracovanú problematiku učiteľovi. Študent je ďalej povinný zúčastniť sa minimálne 70% prednášok v tomto semestri.
Ďalšou podmienkou je spracovanie a vyhodnotenie získaných výsledkov tzv. protokolu základného chemického rozboru krmív (živinová skladba, energetická hodnota, výpočet koeficientov stráviteľnosti) s ich následnou prezentáciou.
Podmienkou absolvovania predmetu v tomto semestri je aj úspešné absolvovanie zápočtového testu plánovaného v poslednej tretine semestra.
Záverečné hodnotenie:
SK
zápočet
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 74
ABCDEFX
2.797.3
 
Dátum poslednej zmeny: 30.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content