PREDNÁŠKY: 1. Mliekarstvo na Slovensku, EÚ a vo svete, definície, legislatíva v mliekarstve 2. Výživová hodnota mlieka a mliečnych výrobkov, základné zložky mlieka 3. Faktory ovplyvňujúce zložky mlieka 4. Senzorické vlastnosti mlieka a faktory ovplyvňujúce senzorické vlastnosti mlieka 5. Fyzikálno-chemické vlastnosti mlieka 6. Faktory ovplyvňujúce fyzikálno-chemické vlastnosti mlieka 7. RIL v mlieku 8. Mikrobiológia mlieka a faktory ovplyvňujúce mikrobiológiu mlieka 9. Alimentárne ochorenia z mlieka 10. Zápal mliečnej žľazy a kvalita mlieka 11. Všeobecné hygienické ustanovenia pre prvovýrobu mlieka, zdravotné požiadavky na zvieratá určené na produkciu surového mlieka 12. Hygiena chovov na produkciu mlieka, hygiena zamestnancov, požiadavky na teplotu, identifikačné označenie 13. Princíp systému zavedenia postupov založených na zásadách HACCP spolu s uplatňovaním správnej hygienickej praxe v mliekarstve, vysledovateľnosť PRAKTICKÉ CVIČENIA: Praktické cvičenie č. 1: Definície: surové mlieko, konzumné mlieko, mliečne výrobky. Zásady pri vyšetrovaní mlieka a mliečnych výrobkov. Kontroly v mliekarstve. Plán odberu vzoriek a rozsah vyšetrení v mliekarstve (vyšetrenie v Centrálnych skúšobných laboratóriách, národnom skúšobnom laboratóriu pre mlieko a mliečne výrobky, v podnikovom laboratóriu, v akreditovanom laboratóriu, na produkčnom hospodárstve). Odber vzoriek mlieka na laboratórne vyšetrenie v rámci samokontrol a u výrobcov v rámci potravinového dozoru. Skrátený rozbor mlieka (stanovenie obsahu tuku v mlieku acidobutyrometrickou metódou, stanovenie hustoty mlieka). Kritéria pre hodnotenie kvality mlieka. Princípy preplácania surového mlieka. Výpočet geometrického priemeru CPM (celkový počet mikroorganizmov) a PSB (počtu somatických buniek v mlieku) pre zatriedenie surového mlieka do kvalitatívnych tried v EÚ na preplácanie mlieka. Praktické cvičenie č. 2: Laboratórne vyšetrenie surového mlieka – základné zložky mlieka. Stanovenie obsahu základných zložiek surového mlieka (LactiCheck, Lactoscan). Stanovenie obsahu bielkovín mlieka (metóda podľa Kjeldahla, metóda podľa Schultza, elektroforetické stanovenie bielkovín). Stanovenie termostability bielkovín (alkoholová skúška, skúška záhrevom). Stanovenie obsahu tuku mlieka (metóda podľa Gerbera, ostatné metódy). Stanovenie obsahu voľných mastných kyselín titračne. Stanovenie obsahu laktózy v mlieku. Stanovenie sušiny mlieka do konštantnej hmotnosti. Výpočty v mliekarstve (stanovenie sušiny mlieka výpočtom na základe výsledkov skráteného rozboru mlieka, stanovenie beztukovej sušiny výpočtom zo zisteného obsahu sušiny a tuku, stanovenie obsahu tuku v sušine výpočtom) Praktické cvičenie č. 3: Laboratórne vyšetrenie surového mlieka: Zmyslové vyšetrenie surového mlieka. Fyzikálno-chemické vyšetrenie surového mlieka: stanovenie mernej hmotnosti mlieka (laktodenzimetrom, pyknometrom), stanovenie bodu mrznutia mlieka (kryoskopická metóda). Dôkaz porušenia mlieka prídavkom vody, odobratím tuku alebo kombinovaným porušením – výpočty na základe skráteného rozboru mlieka: výpočet množstva pridanej vody podľa obsahu beztukovej sušiny, výpočet prídavku vody podľa bodu mrznutia, stanovenie kombinovaného porušenia mlieka výpočtom). Stanovenie kyslosti mlieka (pH, titračná kyslosť; orientačné metódy: indikátorovými papierikmi, skúška varom, skúška alkoholová). Stanovenie mernej vodivosti mlieka. Laboratórne vyšetrenie surového mlieka – RIL- Metódy vyšetrenia surového mlieka na RIL (kysacia skúška jogurtovou kultúrou, platňové metódy, širokospektrálne rýchlotesty pre mlieko, selektívne rýchlotesty pre mlieko, antibiotesty). Praktické cvičenie č. 4: Laboratórne vyšetrenie surového mlieka – mikrobiológia surového mlieka: Legislatíva. Nepriame mikrobiologické metódy (kvasná skúška, reduktázová skúška, rezazurínová skúška). Priame mikrobiologické metódy: stanovenie vybraných skupín mikroorganizmov (CPM, stanovenie počtu psychrotrofných, termofilných, termorezistentných, koliformných mikroorganizmov, dôkaz a stanovenie počtu Enterobacteriaceae, enterokokov, aeróbnych spórotvorných a anaeróbnych spórotvorných mikroorganizmov, stanovenie počtu koagulázapozitívnych stafylokokov a S. aureus, dôkaz baktérií rodu Salmonella, E. coli, L. monocytogenes, Bacillus cereus). Laboratórne vyšetrenie surového mlieka mastitídnych dojníc: Stanovenie obsahu chloridov v mlieku, stanovenie chlórcukrového čísla, stanovenie mernej vodivosti mlieka. Metódy stanovenia počtu a druhu somatických buniek v mlieku (priame mikroskopické vyšetrenie somatických buniek, kvalitatívne cytologické vyšetrenie somatických buniek, priame elektronické metódy stanovenia PSB – elektronické počítanie častíc, metóda prietokovej cytometrie, fluoro-opto-elektronická metóda, nepriame laboratórne metódy stanovenia obsahu somatických buniek – katalázová skúška, stanovenie DNA, viskozimetria, stanovenie bovinného sérumalbumínu, nepriame maštaľné metódy stanovenia obsahu somatických buniek – NK test, California mastitis test, Whiteside test). Praktické cvičenie č. 5: Čistenie a dezinfekcie v mliekarstve. Kontrola hygieny a sanitácie. Voda v mliekarstve. Dôkaz čistiacich a dezinfekčných prostriedkov v mlieku (dôkaz chlórovaných prostriedkov, saponátových prísad, kvartérnych amóniových solí). Stanovenia stupňa aktívnej a celkovej alkality zásaditých čistiacich prostriedkov. Stanovenia stupňa acidity kyslých čistiacich prostriedkov. Stanovenie obsahu aktívneho chlóru v chlórových preparátoch. Praktické cvičenie č. 6-7: Získavanie a prvotné ošetrenie surového mlieka v prvovýrobe (exkurzia). Hygiena chovov na produkciu mlieka, hygiena zamestnancov, požiadavky na teplotu. Princíp systému zavedenia postupov založených na zásadách HACCP spolu s uplatňovaním správnej hygienickej praxe v mliekarstve, vysledovateľnosť. RIL. Preplácanie mlieka. Sanitácia v prvovýrobe mlieka. Praktické cvičenie č. 8-9: Praktické cvičenie v mliekarskom závode a v bryndziarni. Príjem mlieka. Odber cisternových vzoriek mlieka, laboratórne vyšetrenie. Pasterizačná stanica. Tepelné ošetrenie mlieka. Výroba podľa výrobného sortimentu mliekarne a bryndziarne. Sanitácia. SVP. HACCP. Medzioperačná, výstupná kontrola v mliekarni. Praktické cvičenie č. 10-12: Praktické cvičenie v technologickej dielni pre mlieko: výroba smotany, masla, rôznych druhov syrov, bryndze, zahusteného sladeného mlieka, mrazených krémov. Technologický postup. Prúdový diagram, analýza nebezpečenstva, CCP, CL, monitorovanie, nápravné opatrenia. Sanitácia. Kvalitatívne vyšetrenie finálnych výrobkov. Praktické cvičenie č. 13: Zápočtové odovzdávacie cvičenie (Moodle test). |
Dudriková, E., Pažáková, J.: Hygiena mlieka a mliečnych výrobkov. Praktické cvičenia. UVL v Košiciach, 2009. ISBN 978-80-8077-134-8. Dudriková E., Pažáková J., Maľa, P., Maľová J., Baranová, M.: Technológia výroby, bezpečnosť a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov pre magistrov. UVLF v Košiciach. 2013. ISBN 978-80-8077-447-9. Dudriková, E., Pažáková, J.: Návody na praktické cvičenia z mlieka a mliečnych výrobkov pre magistrov. UVLF v Košiciach, 2013. ISBN 978-80-8077-380-9. Súčasná platná legislatíva EÚ a SR. 7. Prednášky. 8. Praktické cvičenia. |