Hygiena a spracovanie vedľajších potravinárskych produktov

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PŠS HSVPP-HP/20    Skratka: PŠS HSVPP-HP
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:    
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Účasť na prednáškach nie je povinná. Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra. Podmienkou je aj úspešné absolvovanie skúšky.
Výsledky vzdelávania
Študent po absolvovaní predmetu získa vedomosti z právnej úpravy v oblasti získavania, spracovania a likvidácie vedľajších živočíšnych produktov neurčených na výživu ľudí, rovnako aj v oblasti vedľajších živočíšnych produktov určených na výživu ľudí. Bude ovládať základné technologické postupy spracovania vedľajších živočíšnych produktov, ako aj požiadavky na ich bezpečnosť a kvalitu. Bude schopný vykonávať úradnú kontrolu nad získavaním, spracovaním a odstraňovaním vedľajších živočíšnych produktov neurčených na ľudskú spotrebu. Absolvent ovláda aj výnimky pri zbere, preprave a odstraňovaní vedľajších živočíšnych produktov a o použití vedľajších živočíšnych produktov na osobitné kŕmne účely.
Stručná osnova predmetu
Právna úprava súvisiaca so spracovaním vedľajších živočíšnych produktov neurčených na výživu ľudí. Získavanie, manipulácia a spracovanie vedľajších živočíšnych produktov neurčených na výživu ľudí. Odstraňovanie vedľajších živočíšnych produktov neurčených na výživu ľudí. Výnimky pri zbere, preprave a odstraňovaní vedľajších živočíšnych produktov a o použití vedľajších živočíšnych produktov na osobitné kŕmne účely.
Sylabus predmetu
P r e d n á š k y
1. Právna úprava súvisiaca so spracovaním vedľajších živočíšnych produktov neurčených na výživu ľudí.
2. Vedľajšie živočíšne produkty v mäsovom priemysle.
3. Získavanie a spracovania krvi jatočných zvierat.
4. Kŕmna, technická, potravinárska a farmaceutická krv, jej využitie, biologická hodnota.
5. Orgány jatočných zvierat určené na spracovaniu pre farmaceutické účely. Význam, spracovanie a možnosti využitia vo farmaceutickom priemysle.
6. Ošetrenie a spracovanie koží, kostí, rohoviny, srsti, čriev, peria, žalúdkových a črevných obsahov.
7. Vedľajšie živočíšne produkty hydinárskeho, mliekarenského, rybného, konzervárenského a mraziarenského priemyslu.
8. Spracovanie a likvidácia odpadov potravinárskeho priemyslu, história, organizácia a súčasný stav.
9. Zber, skladovanie a preprava vedľajších živočíšnych produktov z potravinárskych prevádzkarní. Likvidácia vedľajších živočíšnych produktov zakopávaním a spaľovaním.
10. Úlohy a význam kafilérií, druhy odstraňovaného a spracovávaného materiálu. Metódy spracovania vedľajších živočíšnych produktov.
11. Technológia výroby niektorých finálnych produktov kafilérií a ich kvalitatívne ukazovatele.
12. Súčasný stav a perspektívy využitia bielkovín živočíšneho pôvodu a kafilerických tukov. Súčasné trendy v likvidácii a spracovaní odpadov živočíšneho pôvodu.
13. Získavanie, zber, stabilizácia a likvidácie materiálu kategórie 1.
P r a k t i c k é c v i č e n i a
1. Kategorizácia vedľajších živočíšnych produktov.
2. Získavanie, skladovanie, ošetrovanie vedľajších živočíšnych produktov hydinárskeho priemyslu.
3. Získavanie, skladovanie, ošetrovanie, preprava vedľajších živočíšnych produktov mäsového priemyslu.
4. Zber, doprava, skladovanie, manipulácia a spracovanie vedľajších potravinárskych produktov v kafilerických podnikoch.
5. Laboratórne vyšetrenie finálnych produktov kafilérie.
6. Získavanie prírodných čriev a predžalúdkov, ich spracovanie, konzervovanie a skladovanie.
7. Vedľajšie produkty rybného a mliekarenského priemyslu.
8. Hygiena a technológia výroby želatíny.
9. Získavanie, manipulácia a spracovanie koží hospodárskych zvierat.
10. Vedľajšie živočíšne produkty a výroba bioplynu a kompostu.
11. Výnimky pri zbere, preprave a odstraňovaní vedľajších živočíšnych produktov
12. Použitie vedľajších živočíšnych produktov na osobitné kŕmne účely.
13. Zápočtový test.
Odporúčaná literatúra
1. NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 999/2001 z 22. mája 2001, ktorou sa
stanovujú pravidlá prevencie, kontroly a eradikácie niektorých prenosných spongiformných
encefalopatií. Úradný vestník EÚ, L 147/1, 289 – 328.
2. NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1069/2009 z 21.októbra 2009, ktorým
sa ustanovujú zdravotné predpisy týkajúce sa vedľajších živočíšnych produktov a odvodených
produktov neurčených na ľudskú spotrebu a ktorým sa zrušuje nariadenie (ES) č. 1774/2002
(nariadenie o vedľajších živočíšnych produktoch). Úradný vestník EÚ, L 300, 1 – 33.
3. NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 142/2011 z 25. februára 2011, ktorým sa vykonáva nariadenie
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009, ktorým sa ustanovujú zdravotné predpisy
týkajúce sa vedľajších živočíšnych produktov a odvodených produktov neurčených na ľudskú
spotrebu, a ktorým sa vykonáva smernica Rady 97/78/ES, pokiaľ ide o určité vzorky a predmety
vyňaté spod povinnosti veterinárnych kontrol na hraniciach podľa danej smernice. Úradný
vestník EÚ, L 54, 1 – 254.
4. VYHLÁŠKA Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky z 9. mája
2012, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o výnimkách pri zbere, preprave a odstraňovaní
vedľajších živočíšnych produktov a o použití vedľajších živočíšnych produktov na osobitné
kŕmne účely. Zbierka zákonov č. 148/2012, čiastka 37, 952 – 962.
8. Nagy, J., Bystrický, P., Janto, R., Koréneková, B., Maľa, P., Marcinčák, S., Nagyová, A., Pipová, M.,
Popelka, P., Paulsen, P., Steinhauser, L., Turek, P.: Hygiena a technológia produkcie a
spracovania vedľajších živočíšnych produktov. UVLF v Košiciach, 2013, 456s. ISBN978-80-8
077-370-0
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Účasť na prednáškach nie je povinná. Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra. Podmienkou je aj úspešné absolvovanie skúšky.
Záverečné hodnotenie:
Zápočtový test, podmienkou získania zápočtu je dosiahnutie minimálne 51 %.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 26
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 03.01.2023
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content