Hygiena a technológia mäsa

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PŠS HaTM1 HP/20    Skratka: PŠS HaTM1 HP
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 3
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 3   -   Za obdobie štúdia: 26 / 39 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:   
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na
praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra Na udelenie zápočtu študent musí absolvovať test s minimálnou úspešnosťou 51 %.
Výsledky vzdelávania
Študent získa poznatky o vplyvoch na kvalitu mäsa jatočných zvierat, zvládne charakteristiku jednotlivých druhov mäsa a jeho zloženie, postmortálny priebeh zrenia mäsa s možnými anomáliami.
Oboznámi sa s možnosťami delenia mäsa, podmienkami chladiarenského a mraziarenského skladovania. Oboznámi sa s možnosťami spracovania živočíšnych tukov z jatočných zvierat a možnosti konzervárenského spracovania.
Stručná osnova predmetu
Poskytnúťšpecifické vedomosti o mäse jatočných zvierat, zložení, kvalite (praktickou analýzou) a zabezpečenia zdravotnej bezchybnosti výrobného a výsekového mäsa, jeho delenia s praktickou ukážkou alebo praktickým výkonom, oboznámiť s technológiou spracovania mäsa
Sylabus predmetu
Zákon NR SR č. 152/1995 Z. z. o potravinách
Potravinový kódex Slovenskej republiky
Klasifikácia jatočných zvierat
Definícia mäsa, zloženie a vlastnosti mäsa
Vyhláška MPaRV SR č. 423/2012 mäso jatočných zvierat
Nariadenie EP a R č. 853/2004/ES špecifické hygienické predpisy
Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa
Postmortálne zmeny v mäsa a kvalitatívne odchýlky
Chladenie, zmrazenie a rozmrazovanie mäsa
Technológia solenia mäsa a väznosť mäsa
Tuky jatočných zvierat a technológia spracovania
Mäsové konzervy a polokonzervy
Odporúčaná literatúra
Turek, P. a kol.: Hygiena a technológia mäsa a mäsových výrobkov. UVLF v Košiciach. 2016: 336 s.
Kameník, J. a kol.: Maso jako potravina. Produkce, složení a vlastnosti masa. VFU Brno a časopis MASO. 2014: 327 s.
L.Steinhauser a kol.,: Produkce masa. Vydavatelství Last, 2000.
Zákon NR SR č.39/2007 o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov.
Zákon NR SR č. 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov
Vyhláška MPaRV č. 423/2012 Z. z. o mäse jatočných zvierat;
Nariadenia EP a R č. 852/2004, 853/2004
Vyhláška MPaRV SR č. 83/2016 Z. z. o mäsových výrobkoch.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Pre zvládnutie predmetu je potrebná znalosť z anatómie, chémie potravín, biochémie, zootechniky, výživy a dietetiky zvierat, senzorickej analýzy potravín, potravinárskej mikrobiológie a alimentárnych chorôb
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na
praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra Na udelenie zápočtu študent musí absolvovať test s minimálnou úspešnosťou 51 %.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet z predmetu sa udeľuje po splnení nasledovných kritérií:
50 % účasť na prednáškach; 100 % účasť na praktických cvičeniach;
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 26
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content