Anatómia II.

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaAHF/An II. 2 HP*/20    Skratka: An II. 2 HP*
  •  Kredity: 8
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 3
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 3   -   Za obdobie štúdia: 13 / 39 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:     
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Jednou z podmienok úspešného absolvovania predmetu Anatómia II. v letnom semestri je aktívna účasť študentov na praktických cvičeniach. Študenti musia úspešne zvládnuť všetky vypísané pitvy so zameraním na komparatívnu anatómiu a medzidruhové rozdiely cievneho a nervového systému hospodárskych zvierat. Praktická výučba je zameraná na systematickú, topografickú aj klinickú anatómiu jednotlivých oblastí tela hospodárskych zvierat z pohľadu krvenia a inervácie jednotlivých orgánov a orgánových sústav. K úspešnému absolvovaniu priebežných kontrol štúdia v danom semestri napomôže aj samoštúdium s aktuálnym pitevným materiálom. Priebežná kontrola štúdia sa realizuje praktickou formou skúšania v 7. a 13. týždni semestra v pitevni.
Výsledky vzdelávania
Po absolvovaní prednášok a cvičení z predmetu Anatómia II. v letnom semestri, študenti získajú vedomosti o stavbe a funkcii orgánov cievneho a nervového systému, ako aj prehľad v odstupe, priebehu a vetvení jednotlivých ciev a nervov v tele hospodárskych zvierat. Výučba je zameraná na porovnávaciu anatómiu v jednotlivých oblastiach tela zvierat (hlava, krk, hrudník, brucho, panva, hrudníková a panvová končatina). Aplikácia nadobudnutých vedomostí v klinickej praxi zameranej na krvenie a inerváciu orgánov, vzhľadom k ich praktickému, klinickému využitiu. Získané poznatky študenti prakticky uplatnia v náväznosti na klinické predmety. Výučba v danom semestri je zameraná na previazanosť a funkčnosť jednotlivých orgánových sústav a ich cievne zásobenie a inervácia.
Stručná osnova predmetu
Predmet Anatómia II. v letnom semestri je zameraný na systematickú, topografickú a klinickú anatómiu jednotlivých oblastí tela hospodárskych zvierat z pohľadu krvenia a inervácie jednotlivých orgánov a orgánových sústav.. Výučba v letnom semestri zahŕňa: srdce, mozog, miechu, tepny, žily a nervy hlavy, krku, hrudníka, brucha, panvy, hrudníkovej a panvovej končatiny, ako aj lymfatický systém s jednotlivými lymfatickými uzlinami, cievami a orgánmi. Komparatívna anatómia a medzidruhové rozdiely cievneho a nervového systému hospodárskych zvierat. Praktické využitie nadobudnutých vedomostí v klinickej praxi pri riešení problematiky krvenia, inervácie ale aj odtoku lymfy jednotlivých sústav. Získané vedomosti pri štúdiu cievneho a nervového systému v danom semestri kontinuálne previažu na klinickú výučbu.
Sylabus predmetu
1. týždeň: Všeobecný opis. Srdce, perikard. Topografia, medzidruhové rozdiely.
2.týždeň: Aorta thoracica, truncus brachiocephalicus, v. cava cranialis. Topografia, medzidruhové rozdiely.
3. týždeň: Aorta abdominalis, v. cava caudalis, v. portae. Topografia, medzidruhové rozdiely.
4. týždeň: Tepny, žily hlavy a krku. Topografia, medzidruhové rozdiely.
5. týždeň: Tepny, žily hrudníkovej končatiny. Topografia, medzidruhové rozdiely.
6. týždeň: Tepny, žily panvovej končatiny. Topografia, medzidruhové rozdiely.
7. týždeň: Lymfatický systém a endokrinné žľazy. Topografia, medzidruhové rozdiely.
8. týždeň: Všeobecný opis. Mozog, mozgové obaly. Topografia, medzidruhové rozdiely.
9. týždeň: Miecha, hlavové a miechové nervy. Topografia, medzidruhové rozdiely.
10. týždeň: Krčné a hrudníkové nervy, plexus brachialis. Topografia, medzidruhové rozdiely.
11. týždeň: Plexus lumbosacralis. Topografia, medzidruhové rozdiely.
12. týždeň: Autonómny nervový systém. Topografia, medzidruhové rozdiely.
13. týždeň: Aplikovaná anatómia. Topografia, medzidruhové rozdiely
Odporúčaná literatúra
Anatómia domácich zvierat, Popesko, P.; Príroda Bratislava, 1992
Anatómia domácich cicavcov 1 – 2, König – Leibich, H&H, Bratislava, 2002
Atlas topografickej anatómie 1 – 3, Popesko, P.; Príroda Bratislava
Anatómia domácich vtákov Marettová, E., UVLF Košice, 2007
Základy anatómie laboratórnych zvierat, Krešáková, L., Petrovová, E., Vdoviaková, K., Marettová, E., Čížková, D., Maloveská, M., UVLF Košice, 2018
Nomina Anatomica Veterinaria, Danko, J., Šimon, F., Artimová, J., UVLF v Košiciach, 2011
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Priebežná kontrola štúdia predmetu Anatómia II. v letnom semestri sa realizuje praktickou formou skúšania v 7. a 13. týždni semestra v pitevni.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Jednou z podmienok úspešného absolvovania predmetu Anatómia II. v letnom semestri je aktívna účasť študentov na praktických cvičeniach. Študenti musia úspešne zvládnuť všetky vypísané pitvy so zameraním na komparatívnu anatómiu a medzidruhové rozdiely cievneho a nervového systému hospodárskych zvierat. Praktická výučba je zameraná na systematickú, topografickú aj klinickú anatómiu jednotlivých oblastí tela hospodárskych zvierat z pohľadu krvenia a inervácie jednotlivých orgánov a orgánových sústav. K úspešnému absolvovaniu priebežných kontrol štúdia v danom semestri napomôže aj samoštúdium s aktuálnym pitevným materiálom. Priebežná kontrola štúdia sa realizuje praktickou formou skúšania v 7. a 13. týždni semestra v pitevni.
Záverečné hodnotenie:
Ústna a praktická skúška.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 810
ABCDEFX
7.418.2721.2320.7431.8510.49
 
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content