doc. MVDr. Vladimír Petrovič, PhD.

Dátum poslednej aktualizácie: 23. 10. 2023

I. Základné údaje
I.1 Priezvisko Petrovič
I.2 Meno Vladimír
I.3 Tituly doc. MVDr. , PhD.
I.4 Rok narodenia 1978
I.5 Názov pracoviska Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Katedra farmakológie a toxikológie
I.6 Adresa pracoviska Komenského 73, 041 81 Košice, Slovenská republika
I.7 Pracovné zaradenie docent
I.8 E-mailová adresa vladimir.petrovic@uvlf.sk
I.9 Hyperlink na záznam osoby v Registri zamestnancov vysokých škôl https://www.portalvs.sk/regzam/detail/6122
I.10 Názov študijného odboru, v ktorom osoba pôsobí na vysokej škole veterinárske lekárstvo
I.11 ORCID iD 3 https://orcid.org/0000-0001-6035-0510
3 Nepovinná položka.

II. Vysokoškolské vzdelanie a ďalší kvalifikačný rast
II.a Názov vysokej školy alebo inštitúcie II.b Rok II.c Odbor a program
II.1 VŠ vzdelanie prvého stupňa
II.2 VŠ vzdelanie druhého stupňa Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach 2003 všeobecné veterinárske lekárstvo
II.3 VŠ vzdelanie tretieho stupňa Slovenská akadémia vied, Ústav fyziológie hospodárskych zvierat v Košiciach 2006 veterinárna morfológia a fyziológia
II.4 Titul docent Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2021 hygiena chovu zvierat a životné prostredie
II.5 Titul profesor
II.6 Titul DrSc.

III. Súčasné a predchádzajúce zamestnania
III.a Zamestnanie-pracovné zaradenie III.b Inštitúcia III.c Časové vymedzenie
Docent Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2021 doteraz
Odborný asistent Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2016 2021
Vedecký pracovník Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2013 2016
Odborný asistent Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2007 2013

IV. Rozvoj pedagogických, odborných, jazykových, digitálnych a iných zručností
IV.a Popis aktivity, názov kurzu (ak išlo o kurz), iné IV.b Názov inštitúcie IV.c Rok
Šiesty harmonizačný míting Centrálnej zóny EU Holandský úrad pre autorizáciu prípravkou na ochranu rastlín a biocídov 2022
Lepší tréning pre bezpečné potraviny Európska komisia pre bezpečnosť potravín 2021
Druhý tréning EChA manuálov pre identifikáciu ED Európsky úrad pre bezpečnosť potravín 2019
Workshop o špecifických cieľoch ochrany pre hodnotenie environmentálnych rizík prípravkou na ochranu rastlín Európsky úrad pre bezpečnosť potravín 2019
Piaty harmonizačný míting Centrálnej zóny EU Ústredný kontrolný a skúšobný úrad poľnohospodársky 2019
Štvrtý harmonizačný míting Centrálnej zóny EU Nemecká agentúra životného prostredia 2018

V. Prehľad aktivít v rámci pedagogického pôsobenia na vysokej škole
V.1. Prehľad zabezpečovaných profilových študijných predmetov v aktuálnom akademickom roku podľa študijných programov
V.1.a Názov profilového predmetu V.1.b Študijný program V.1.c Stupeň V.1.d Študijný odbor
Analýza kontaminantov v krmivách a potravináchbezpečnosť krmív a potravín denná forma slovenský jazykprvýveterinárske lekárstvo
Analýza kontaminantov v krmivách a potravináchbezpečnosť krmív a potravín externá forma slovenský jazykprvýveterinárske lekárstvo
Toxikológiafarmácia (spoločný) denná forma slovenský jazykspájajúci 1. a 2.farmácia

V.2. Prehľad o zodpovednosti za uskutočňovanie, rozvoj a zabezpečenie kvality študijného programu alebo jeho časti na vysokej škole v aktuálnom akademickom roku 4
V.2.a Študijný program V.2.b Stupeň V.2.d Študijný odbor
4 Podľa čl. 6 odsek 4 Štandardov pre študijný program.

V.3. Prehľad o zodpovednosti za rozvoj a kvalitu odboru habilitačného konania a inauguračného konania v aktuálnom akademickom roku
V.3.a Názov odboru habilitačného konania a inauguračného konania V.3.b Študijný odbor, ku ktorému je priradený
hygiena chovu zvierat a životné prostredie (habilitačné konanie) veterinárske lekárstvo
hygiena chovu zvierat a životné prostredie (inauguračné konanie) veterinárske lekárstvo

V.4. Prehľad vedených záverečných prác
V.4.a Bakalárske (prvý stupeň) V.4.b Diplomové (druhý stupeň) V.4.c Dizertačné (tretí stupeň)
V.4.1 Počet aktuálne vedených prác 0 2 0
V.4.2 Počet obhájených prác 0 11 0

V.5. Prehľad zabezpečovaných ostatných študijných predmetov podľa študijných programov v aktuálnom akademickom roku
V.5.a Názov predmetu V.5.b Študijný program V.5.c Stupeň V.5.d Študijný odbor
Toxikológiahygiena potravín denná forma slovenský jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Toxicologyvšeobecné veterinárske lekárstvo denná forma anglický jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Ecotoxicologyvšeobecné veterinárske lekárstvo denná forma anglický jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Toxikológiavšeobecné veterinárske lekárstvo denná forma slovenský jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Analysis of contaminants in food and feedhygiena chovu zvierat a životné prostredie denná forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Ecotoxicologyhygiena chovu zvierat a životné prostredie denná forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Analýza kontaminantov v potravinách a krmovináchhygiena chovu zvierat a životné prostredie denná forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Ekotoxikológiahygiena chovu zvierat a životné prostredie denná forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Analysis of contaminants in food and feedhygiena chovu zvierat a životné prostredie externá forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Ecotoxicologyhygiena chovu zvierat a životné prostredie externá forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Analýza kontaminantov v potravinách a krmovináchhygiena chovu zvierat a životné prostredie externá forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Ekotoxikológiahygiena chovu zvierat a životné prostredie externá forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo

VI. Prehľad výsledkov tvorivej činnosti
VI.1. Prehľad výstupov tvorivej činnosti a ohlasov na výstupy tvorivej činnosti
VI.1.a Celkovo VI.1.b Za posledných šesť rokov
VI.1.1 Počet výstupov tvorivej činnosti 179 32
VI.1.2 Počet výstupov tvorivej činnosti registrovaných v databázach Web of Science alebo Scopus 27 1
VI.1.3 Počet ohlasov na výstupy tvorivej činnosti 275 159
VI.1.4 Počet ohlasov registrovaných v databázach Web of Science alebo Scopus na výstupy tvorivej činnosti 249 150
VI.1.5 Počet pozvaných prednášok na medzinárodnej a národnej úrovni 1 1

VI.2. Najvýznamnejšie výstupy tvorivej činnosti 5
1. PETROVIČ, Vladimír - ČOBANOVÁ, Klaudia - FAIX, Štefan - MELLEN, Martin - ARPÁŠOVÁ, Henrieta - LENG, Ľubomír. Antioxidant and selenium status of laying hens fed with diets supplemented with selenite or Se-yeast. In: Journal of Animal and Feed Sciences. 2006. ISSN 1230-1388, Vol. 15, č. 3 (2006), s. 435-444.
(2006: 0.281 - IF, 31 - H-index, 0.290 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q4 - JCR Best Q)
2. PLACHÁ, Iveta - BOŘUTOVÁ, Radka - GREŠÁKOVÁ, Ľubomíra - PETROVIČ, Vladimír - FAIX, Štefan - LENG, Ľubomír. Effects of excessive selenium supplementation to diet contaminated with deoxynivalenol on blood phagocytic activity and antioxidative status of broilers. In: Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2009. ISSN 0931-2439, Vol. 93 , č. 6 (2009), s. 695-702.
(2009: 1.229 - IF, 51 - H-index, 1.334 - IF 5y, 0.511 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q2 - JCR Best Q)
3. PETROVIČ, Vladimír - MARCINČÁK, Slavomír - POPELKA, Peter - ŠIMKOVÁ, Jana - MÁRTONOVÁ, Mária - BULECA, Ján - MARCINČÁKOVÁ, Dana - TUČKOVÁ, Marta - MOLNÁR, Ladislav - KOVÁČ, Gabriel. The effect of supplementation of clove and agrimony or clove and lemon balm on growth performance, antioxidant status and selected indices of lipid profile of broiler chickens. In: Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2012. ISSN 0931-2439, Vol. 96, č. 6(2012), s. 970 - 977.
(2012: 1.254 - IF, 51 - H-index, 1.298 - IF 5y, 0.555 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q2 - JCR Best Q)
4. PETROVIČ, Vladimír - MARCINČÁK, Slavomír - POPELKA, Peter - NOLLET, Lode - KOVÁČ, Gabriel. Effect of dietary supplementation of trace elements on the lipid peroxidation in broiler meat assessed after a refrigerated and frozen storage. In: Journal of Animal and Feed Sciences. 2009. ISSN 1230-1388, Vol. 18, č. 3 (2009), s. 499-507.
(2009: 0.692 - IF, 31 - H-index, 0.434 - IF 5y, 0.307 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q2 - JCR Best Q)
5. ČOBANOVÁ, Klaudia - PETROVIČ, Vladimír - MELLEN, Martin - ARPÁŠOVÁ, Henrieta - GREŠÁKOVÁ, Ľubomíra - FAIX, Štefan. Effects of dietary form of selenium on its distribution in eggs. In: Biological Trace Element Research. 2011. ISSN 0163-4984, Vol. 144, č. 1-3 (2011), s. 736-746.
(2011: 1.923 - IF, 75 - H-index, 1.708 - IF 5y, 0.472 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
5 Maximálne päť najvýznamnejších výstupov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.

VI.3. Najvýznamnejšie výstupy tvorivej činnosti za ostatných šesť rokov 6
1. HORŇÁKOVÁ, Petra - VILHANOVÁ, Zuzana - NOVOTNÝ, František - SALEM, Adam Hisham - TÓTHOVÁ, Csilla - POŠIVÁK, Ján - POŠIVÁKOVÁ, Terézia - PETROVIČ, Vladimír - PLEVA, Ladislav. Az életkor, a kondíció és a vemhesség hatása a nóri (Noriker) kancák egyes hormonális, biokémiai és hematológiai értékeire : [Influence of age, body condition score and gravidity on selected endocrine, biochemical and haematological parameters of Noriker mares in the second trimester of gravidity] In: Magyar Állatorvosok Lapja. 2018. ISSN 0025-004X, Vol. 140, č. 9(2018), s. 528-532.
(2018: 0.143 - IF, 10 - H-index, 0.102 - IF 5y, 0.124 - SJR, Q4 - SJR Best Q, Q4 - JCR Best Q)
2. HURA, Vladimír - NOVOTNÝ, František - VALOCKÝ, Igor - BOLDIŽÁR, Martin - BÍLEK, Ján - HORŇÁKOVÁ, Petra - VILHANOVÁ, Zuzana - HORŇÁK, Slavomír - PETROVIČ, Vladimír. Changes of biochemical environment and body weight in healthy periparturient Lipizzan mares : [Zmeny biochemického prostredia a telesnej hmotnosti u zdravých lipických kobýl v peripartálnom období] In: Acta veterinaria Brno. 2016. ISSN 0001-7213, Vol. 86, č. 1(2017), s. 67-74.
(2017: 0.422 - IF, 36 - H-index, 0.521 - IF 5y, 0.280 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q4 - JCR Best Q)
3. KOVÁČ, Gabriel - KONVIČNÁ, Jana - VARGOVÁ, Mária - PETROVIČ, Vladimír - VOZÁR, Tibor. Longevity of dairy cows — energy profile. In: The Animal Biology. 2019. ISSN 1681-0015, Vol. 21, no. 2 (2019), p. 38-41.
4. LEGÁTH, Jaroslav - ŠMEJKAL, Karel - PETROVIČ, Vladimír - SUCHÝ, Pavel - SABO, Rastislav - FALIS, Marcel - MAZÁŇ, Štefan. Špeciálna toxikológia. Rec. Peter Javorský, Peter Korim. 1. vyd. Košice : UVLF, 2019. ISBN 978-80-8077-656-5, 378 s.
5. KOVÁČ, Gabriel - PETROVIČ, Vladimír - GÁLOVÁ, Jana. Acute phase proteins in animals : History of APPs, APPs in cattle, APPs in small ruminants, APPs in swine, APPs in horses, APPs in small animals. Rec. 1. vyd. Saarbrücken : LAP LAMBERT, 2020. ISBN 978-620-3-02768-6, 152 s.
6 Maximálne päť najvýznamnejších výstupov za ostatných šesť rokov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.

VI.4. Najvýznamnejšie ohlasy na výstupy tvorivej činnosti 7
1. PLACHÁ, Iveta - BOŘUTOVÁ, Radka - GREŠÁKOVÁ, Ľubomíra - PETROVIČ, Vladimír - FAIX, Štefan - LENG, Ľubomír. Effects of excessive selenium supplementation to diet contaminated with deoxynivalenol on blood phagocytic activity and antioxidative status of broilers. In: Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2009. ISSN 0931-2439, Vol. 93 , č. 6 (2009), s. 695-702.
(2009: 1.229 - IF, 51 - H-index, 1.334 - IF 5y, 0.511 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q2 - JCR Best Q)
[1] SURAI, P. F. - KOCHISH, I. I. - FISININ, V. I. Glutathione peroxidases in poultry biology: Part 2. Modulation of enzymatic activities. In WORLDS POULTRY SCIENCE JOURNAL. ISSN 0043-9339, 2018, vol. 74, no. 2, pp. 239-250.
2. PLACHÁ, Iveta - BOŘUTOVÁ, Radka - GREŠÁKOVÁ, Ľubomíra - PETROVIČ, Vladimír - FAIX, Štefan - LENG, Ľubomír. Effects of excessive selenium supplementation to diet contaminated with deoxynivalenol on blood phagocytic activity and antioxidative status of broilers. In: Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2009. ISSN 0931-2439, Vol. 93 , č. 6 (2009), s. 695-702.
(2009: 1.229 - IF, 51 - H-index, 1.334 - IF 5y, 0.511 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q2 - JCR Best Q)
[1] BICH VAN LE THANH - LEMAY, Michel - BASTIEN, Alexandre - LAPOINTE, Jerome - LESSARD, Martin - CHORFI, Younes - GUAY, Frederic. The potential effects of antioxidant feed additives in mitigating the adverse effects of corn naturally contaminated with Fusarium mycotoxins on antioxidant systems in the intestinal mucosa, plasma, and liver in weaned pigs. In MYCOTOXIN RESEARCH. ISSN 0178-7888, 2016, vol. 32, no. 2, pp. 99-116.
3. BOLDIŽÁROVÁ, Klaudia - GREŠÁKOVÁ, Ľubomíra - FAIX, Štefan - PETROVIČ, Vladimír - LENG, Ľubomír. Selenium in Sheep Nutrition. In: Current Advances in Selenium Research and Applications. ISBN 978-90-8686-073-9, s. 209-220.
[1] MILEWSKI, Stanislaw - SOBIECH, Przemyslaw - BLAZEJAK-GRABOWSKA, Justyna - WOJCIK, Roman - ZARCZYNSKA, Katarzyna - MICINSKI, Jan - ZABEK, Katarzyna. The Efficacy of a Long-Acting Injectable Selenium Preparation Administered to Pregnant Ewes and Lambs. In ANIMALS. ISSN 2076-2615, 2021, vol. 11, no. 4, pp.
4. ARPÁŠOVÁ, Henrieta - PETROVIČ, Vladimír - MELLEN, Martin - KAČÁNIOVÁ, Miroslava - ČOBANOVÁ, Klaudia - LENG, Ľubomír. The effects of supplementing sodium selenite and selenized yeast to the diet for laying hens on the quality and mineral content of eggs. In: Journal of Animal and Feed Sciences. 2009. ISSN 1230-1388, Vol. 18, č. 1 (2009), s. 90-100.
(2009: 0.692 - IF, 31 - H-index, 0.434 - IF 5y, 0.307 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q2 - JCR Best Q)
[1] LIGAS, Bartosz - IZYDORCZYK, Grzegorz - MIKULA, Katarzyna - SKRZYPCZAK, Dawid - KONKOL, Damian - KORCZYNSKI, Mariusz - WITEK-KROWIAK, Anna - CHOJNACKA, Katarzyna. Valorization of postextraction residues-analysis of the influence of new feed additives with micronutrients on eggs quality parameters. In POULTRY SCIENCE, 2021, vol. 100, no. 11, pp.
5. PETROVIČ, Vladimír - MARCINČÁK, Slavomír - POPELKA, Peter - ŠIMKOVÁ, Jana - MÁRTONOVÁ, Mária - BULECA, Ján - MARCINČÁKOVÁ, Dana - TUČKOVÁ, Marta - MOLNÁR, Ladislav - KOVÁČ, Gabriel. The effect of supplementation of clove and agrimony or clove and lemon balm on growth performance, antioxidant status and selected indices of lipid profile of broiler chickens. In: Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2012. ISSN 0931-2439, Vol. 96, č. 6(2012), s. 970 - 977.
(2012: 1.254 - IF, 51 - H-index, 1.298 - IF 5y, 0.555 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q2 - JCR Best Q)
[1] BEHBOODI, Hamid Reza - SEDAGHAT, Asghar - BARADARAN, Atefeh - NAZARPAK, Hadi Haghbin. The effects of the mixture of betaine, vitamin C, St John's wort (Hypericum perforatum L.), lavender, and Melissa officinalis on performance and some physiological parameters in broiler chickens exposed to heat stress. In POULTRY SCIENCE, 2021, vol. 100, no. 9, pp.
7 Maximálne päť najvýznamnejších ohlasov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.

VI.5. Účasť na riešení (vedení) najvýznamnejších vedeckých projektov alebo umeleckých projektov za posledných šesť rokov 8
1. VEGA 1/0203/15 "Využitie bielkovín krvného séra pri hodnotení porúch zdravotného stavu u dojníc v peripartálnom období", Doba riešenia: 2015 - 2017
8 Maximálne päť najvýznamnejších projektov, ak je VUPCH prílohou žiadosti. Okrem názvu a stučnej charakteristiky projektu sa uvádza druh účasti (v slovenskom aj anglickom jazyku), ak je možné, hyperlink na projekt a jeho výstupy a ohlasy.

VII. Prehľad aktivít v organizovaní vysokoškolského vzdelávania a tvorivých činností 9
VII.a Aktivita, funkcia VII.b Názov inštitúcie, grémia VII.c Časové vymedzenia pôsobenia
docent Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2021 doteraz
člen Slovenská akadémia pôdohospodárskych vied 2016 doteraz
expert Národné referenčné laboratórium pre pesticídy na UVLF 2016 doteraz
9 Napr. akademické funkcie, členstvá v redakčných radách a vo vedeckých, odborných a profesijných spoločnostiach.

VIII. Prehľad zahraničných mobilít a pôsobenia so zameraním na vzdelávanie a tvorivú činnosť v študijnom odbore
VIII.a Názov inštitúcie VIII.b Sídlo inštitúcie VIII.c Obdobie trvania pôsobenia/pobytu (uviesť dátum odkedy dokedy trval pobyt) VIII.d Mobilitná schéma, pracovný kontrakt, iné (popísať)

IX. Iné relevantné skutočnosti 10
IX.a Ak je to podstatné, uvádzajú sa iné aktivity súvisiace s vysokoškolským vzdelávaním alebo s tvorivou činnosťou
Hodnotenie ekotoxikologického rizika prípravkov na ochranu rastlín uskutočňované na základe platnej legislatívy Európskej únie na národnej a Európskej úrovni.
10 Maximálne 1800 znakov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.
Skip to content