doc. MVDr. Iveta Maskaľová, PhD.

Dátum poslednej aktualizácie: 23. 10. 2023

I. Základné údaje
I.1 Priezvisko Maskaľová
I.2 Meno Iveta
I.3 Tituly doc. MVDr. , PhD.
I.4 Rok narodenia 1974
I.5 Názov pracoviska Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Katedra výživy a chovu zvierat
I.6 Adresa pracoviska Komenského 73, 041 81 Košice, Slovenská republika
I.7 Pracovné zaradenie docent
I.8 E-mailová adresa iveta.maskalova@uvlf.sk
I.9 Hyperlink na záznam osoby v Registri zamestnancov vysokých škôl https://www.portalvs.sk/regzam/detail/6064
I.10 Názov študijného odboru, v ktorom osoba pôsobí na vysokej škole veterinárske lekárstvo
I.11 ORCID iD 3 https://orcid.org/0000-0002-5253-9791
3 Nepovinná položka.

II. Vysokoškolské vzdelanie a ďalší kvalifikačný rast
II.a Názov vysokej školy alebo inštitúcie II.b Rok II.c Odbor a program
II.1 VŠ vzdelanie prvého stupňa
II.2 VŠ vzdelanie druhého stupňa Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach 1998 hygiena potravín
II.3 VŠ vzdelanie tretieho stupňa Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach 2008 veterinárna fyziológia
II.4 Titul docent Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2020 výživa zvierat a dietetika
II.5 Titul profesor
II.6 Titul DrSc.

III. Súčasné a predchádzajúce zamestnania
III.a Zamestnanie-pracovné zaradenie III.b Inštitúcia III.c Časové vymedzenie
vysokoškolský učiteľ - docent Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2021 doteraz
vysokoškolský učiteľ - odborný asistent Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2004 2021
vedecký pracovník Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach 2001 2004

IV. Rozvoj pedagogických, odborných, jazykových, digitálnych a iných zručností
IV.a Popis aktivity, názov kurzu (ak išlo o kurz), iné IV.b Názov inštitúcie IV.c Rok
Osvedčenie o získanom vzdelaní s celoštátnou platnosťou anglického jazyka (A2, B1) Nova Training s.r.o. Košice 2012
Osvedčenie o ovládaní práce s počítačom a Windows III Nova Training s.r.o. Košice 2012
Osvedčenie o absolvovaní vzdelávacej aktivity: Manažérske zručnosti – Modul: Time manažment Nova Training s.r.o. Košice 2012

V. Prehľad aktivít v rámci pedagogického pôsobenia na vysokej škole
V.1. Prehľad zabezpečovaných profilových študijných predmetov v aktuálnom akademickom roku podľa študijných programov
V.1.a Názov profilového predmetu V.1.b Študijný program V.1.c Stupeň V.1.d Študijný odbor
Dietetics and nutritional prevention of health disordersvýživa zvierat a dietetika denná forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Dietetika a nutričná prevencia porúch zdraviavýživa zvierat a dietetika denná forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Dietetics and nutritional prevention of health disordersvýživa zvierat a dietetika externá forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Dietetika a nutričná prevencia porúch zdraviavýživa zvierat a dietetika externá forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo

V.2. Prehľad o zodpovednosti za uskutočňovanie, rozvoj a zabezpečenie kvality študijného programu alebo jeho časti na vysokej škole v aktuálnom akademickom roku 4
V.2.a Študijný program V.2.b Stupeň V.2.d Študijný odbor
4 Podľa čl. 6 odsek 4 Štandardov pre študijný program.

V.3. Prehľad o zodpovednosti za rozvoj a kvalitu odboru habilitačného konania a inauguračného konania v aktuálnom akademickom roku
V.3.a Názov odboru habilitačného konania a inauguračného konania V.3.b Študijný odbor, ku ktorému je priradený

V.4. Prehľad vedených záverečných prác
V.4.a Bakalárske (prvý stupeň) V.4.b Diplomové (druhý stupeň) V.4.c Dizertačné (tretí stupeň)
V.4.1 Počet aktuálne vedených prác 0 0 1
V.4.2 Počet obhájených prác 0 15 0

V.5. Prehľad zabezpečovaných ostatných študijných predmetov podľa študijných programov v aktuálnom akademickom roku
V.5.a Názov predmetu V.5.b Študijný program V.5.c Stupeň V.5.d Študijný odbor
Výživa a kŕmenie zvierathygiena potravín denná forma slovenský jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Kontrola krmív a produkčné zdravie zvierathygiena potravín denná forma slovenský jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Feed quality control and production health of animalsvšeobecné veterinárske lekárstvo denná forma anglický jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Kontrola krmív a produkčné zdravie zvieratvšeobecné veterinárske lekárstvo denná forma slovenský jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Nutrition and dietetics of animalsveterinárna morfológia a fyziológia denná forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Výživa a dietetika zvieratveterinárna morfológia a fyziológia denná forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Nutrition and dietetics of animalsveterinárna morfológia a fyziológia externá forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Výživa a dietetika zvieratveterinárna morfológia a fyziológia externá forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Detection of animal nutrition disordersvnútorné choroby zvierat denná forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Výživa a dietetikavnútorné choroby zvierat denná forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Detekcia porúch výživy zvieratvnútorné choroby zvierat denná forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Detection of animal nutrition disordersvnútorné choroby zvierat externá forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Výživa a dietetikavnútorné choroby zvierat externá forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Detekcia porúch výživy zvieratvnútorné choroby zvierat externá forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Nutritional evaluation of feeds and nutrient metabolismvýživa zvierat a dietetika denná forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Dietetika, nutričná prevencia a produkčné zdravie zvieratvýživa zvierat a dietetika denná forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Nutričné hodnotenie krmív a metabolizmu živínvýživa zvierat a dietetika denná forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Nutritional evaluation of feeds and nutrient metabolismvýživa zvierat a dietetika externá forma anglický jazyktretíveterinárske lekárstvo
Nutričné hodnotenie krmív a metabolizmu živínvýživa zvierat a dietetika externá forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo
Nutričné hodnotenia krmív, trávenia metabolizmu živínvýživa zvierat a dietetika externá forma slovenský jazyktretíveterinárske lekárstvo

VI. Prehľad výsledkov tvorivej činnosti
VI.1. Prehľad výstupov tvorivej činnosti a ohlasov na výstupy tvorivej činnosti
VI.1.a Celkovo VI.1.b Za posledných šesť rokov
VI.1.1 Počet výstupov tvorivej činnosti 258 62
VI.1.2 Počet výstupov tvorivej činnosti registrovaných v databázach Web of Science alebo Scopus 23 13
VI.1.3 Počet ohlasov na výstupy tvorivej činnosti 102 82
VI.1.4 Počet ohlasov registrovaných v databázach Web of Science alebo Scopus na výstupy tvorivej činnosti 86 75
VI.1.5 Počet pozvaných prednášok na medzinárodnej a národnej úrovni 1 1

VI.2. Najvýznamnejšie výstupy tvorivej činnosti 5
1. MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír - BUJŇÁK, Lukáš. 2,6-Diaminopimelic acid as a biological marker of rumen synthesis and fermentation capacities in the transition period and early lactation of dairy cows : [2,6 Diaminopelová kyselina ako biologický marker bachorovej syntézy a fermentačnej kapacity v prechodnom období a skorej laktácie dojníc] In: Acta veterinaria Brno. 2014. ISSN 0001-7213, Vol. 83, č. 4 (2014), s. 355-361.
(2014: 0.469 - IF, 36 - H-index, 0.047 - IF 5y, 0.297 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
2. MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír - KREMPASKÝ, Marek - BUJŇÁK, Lukáš. Rumen degradability and ileal digestibility of proteins and amino acids of feedstuffs for cows : [Bachorová degradovateľnosť a črevná stráviteľnosť bielkovín a aminokyselín v krmivách pre dojnice] In: Acta veterinaria Brno. 2014. ISSN 0001-7213, Vol. 83, č. 3 (2014), s. 225-231.
(2014: 0.469 - IF, 36 - H-index, 0.047 - IF 5y, 0.297 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
3. MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír. Digestibility of NDF and its effect on the level of rumen fermentation of carbohydrates. In: Acta Fytotechnica et Zootechnica. 2015. ISSN 1335-258X, Vol. 18, č. 4(2015), s. 110-113.
4. TIMKOVIČOVÁ LACKOVÁ, Petra - MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír. Evaluation of the milk urea content in relation to milk production and composition in dairy cows. In: Acta veterinaria Brno. 2019. ISSN 0001-7213, Vol. 88, č. 3 (2019), s. 277-285.
(2019: 0.566 - IF, 36 - H-index, 0.658 - IF 5y, 0.216 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
5. BUJŇÁK, Lukáš - MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír. Determination of buffering capacity of selected fermented feedstuffs and the effect of dietary acid-base status on ruminal fluid pH. In: Acta veterinaria Brno. 2011. ISSN 0001-7213, Vol. 80, č. 3 (2011), s. 269-273.
(2011: 0.431 - IF, 36 - H-index, 0.539 - IF 5y, 0.274 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
5 Maximálne päť najvýznamnejších výstupov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.

VI.3. Najvýznamnejšie výstupy tvorivej činnosti za ostatných šesť rokov 6
1. MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír - TIMKOVIČOVÁ LACKOVÁ, Petra. The relation of the nutritional composition of TMR and the urea concentration in milk for evaluation nutrition and efficiency of protein utilization in lactating dairy cows. In: Animal Welfare, Ethology and Housing Systems. 2020. ISSN 1786-8440, Vol. 16, no. 1 (2020), p. 51-60.
2. MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír. Milk urea concentration to the evaluation of nitrogen efficiency transformation on dairy farms. In: Folia veterinaria. 2021. ISSN 0015-5748, Roč. 65, č. 3 (2021), s. 30-39.
3. TIMKOVIČOVÁ LACKOVÁ, Petra - MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír. Evaluation of the milk urea content in relation to milk production and composition in dairy cows. In: Acta veterinaria Brno. 2019. ISSN 0001-7213, Vol. 88, č. 3 (2019), s. 277-285.
(2019: 0.566 - IF, 36 - H-index, 0.658 - IF 5y, 0.216 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
4. VAJDA, Vladimír - MASKAĽOVÁ, Iveta. Hodnotenie kvality krmív a tvorba produkčného zdravia zvierat : [Evaluation Quality of Feed and Production Health of Animals] Rec. Dušan Magic, Peter Reichel. 1. vyd. Košice : UVLF, 2016. ISBN 978-80-8077-526-1, 406 s.
5. BARTKOVSKÝ, Martin - MUDROŇOVÁ, Dagmar - MARCINČÁKOVÁ, Dana - KLEMPOVÁ, Tatiana - SESZTÁKOVÁ, Edina - MASKAĽOVÁ, Iveta - KARAFFOVÁ, Viera - JAĎUTTOVÁ, Iveta - ČERTÍK, Milan - HUDÁK, Marek - MARCINČÁK, Slavomír. Effect of fungal solid-state fermented product enriched with gamma-linolenic acid and beta-carotene on blood biochemistry and immunology of broiler chickens. In: Polish Journal of Veterinary Sciences. 2020. ISSN 1505-1773, Vol. 23, no. 2 (2020), p. 247-254.
(2020: 0.821 - IF, 27 - H-index, 1.005 - IF 5y, 0.302 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
6 Maximálne päť najvýznamnejších výstupov za ostatných šesť rokov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.

VI.4. Najvýznamnejšie ohlasy na výstupy tvorivej činnosti 7
1. MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír - BUJŇÁK, Lukáš. 2,6-Diaminopimelic acid as a biological marker of rumen synthesis and fermentation capacities in the transition period and early lactation of dairy cows : [2,6 Diaminopelová kyselina ako biologický marker bachorovej syntézy a fermentačnej kapacity v prechodnom období a skorej laktácie dojníc] In: Acta veterinaria Brno. 2014. ISSN 0001-7213, Vol. 83, č. 4 (2014), s. 355-361.
(2014: 0.469 - IF, 36 - H-index, 0.047 - IF 5y, 0.297 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
[1] ORELLANA, Carla - PARRAGUEZ, Victor Hugo - ARANA, Wilmer - ESCANILLA, Juan - ZAVALETA, Carmen - CASTELLARO, Giorgio. Use of Fecal Indices as a Non-Invasive Tool for Nutritional Evaluation in Extensive-Grazing Sheep. In ANIMALS. ISSN 2076-2615, 2020, vol. 10, no. 1, pp.
2. MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír - BUJŇÁK, Lukáš. 2,6-Diaminopimelic acid as a biological marker of rumen synthesis and fermentation capacities in the transition period and early lactation of dairy cows : [2,6 Diaminopelová kyselina ako biologický marker bachorovej syntézy a fermentačnej kapacity v prechodnom období a skorej laktácie dojníc] In: Acta veterinaria Brno. 2014. ISSN 0001-7213, Vol. 83, č. 4 (2014), s. 355-361.
(2014: 0.469 - IF, 36 - H-index, 0.047 - IF 5y, 0.297 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
[1] UL AABDIN, Zain - CHENG, Xiaoye - DAI, Hongyu - WANG, Yan - SAHITO, Benazir - ROY, Animesh Chandra - MEMON, Meena Arif - SHEN, Xiangzhen. High-Concentrate Feeding to Dairy Cows Induces Apoptosis via the NOD1/Caspase-8 Pathway in Mammary Epithelial Cells. In GENES, 2020, vol. 11, no. 1, pp.
3. KREMPASKÝ, Marek - MASKAĽOVÁ, Iveta - BUJŇÁK, Lukáš - VAJDA, Vladimír. Ketone bodies in blood of dairy cows: Prevalence and monitoring of subclinical ketosis. In: Acta veterinaria Brno. 2014. ISSN 0001-7213, Vol. 83, č. 4 (2014), s. 411-416.
(2014: 0.469 - IF, 36 - H-index, 0.047 - IF 5y, 0.297 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
[1] LI, S. S. - ZHANG, J. J. - BAI, Y. F. - DEGEN, A. Allan - WANG, T. - SHANG, Z. H. - DING, L. M. - LONG, R. J. Sorghum silage substituted for corn silage in diets for dairy cows: Effects on feed intake, milk yield and quality, and serum metabolites. In APPLIED ANIMAL SCIENCE. ISSN 2590-2873, 2020, vol. 36, no. 2, pp. 228-236.
4. MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír - BUJŇÁK, Lukáš. 2,6-Diaminopimelic acid as a biological marker of rumen synthesis and fermentation capacities in the transition period and early lactation of dairy cows : [2,6 Diaminopelová kyselina ako biologický marker bachorovej syntézy a fermentačnej kapacity v prechodnom období a skorej laktácie dojníc] In: Acta veterinaria Brno. 2014. ISSN 0001-7213, Vol. 83, č. 4 (2014), s. 355-361.
(2014: 0.469 - IF, 36 - H-index, 0.047 - IF 5y, 0.297 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
[1] WANG, Yan - ZHANG, Wenwen - MA, Nana - WANG, Lailai - DAI, Hongyu - BILAL, Muhammad Shahid - ROY, Animesh Chandra - SHEN, Xiangzhen. Overfeeding with a high-concentrate diet activates the NOD1-NF-kappa B signalling pathway in the mammary gland of mid-lactating dairy cows. In MICROBIAL PATHOGENESIS. ISSN 0882-4010, 2019, vol. 128, no., pp. 390-395.
5. MASKAĽOVÁ, Iveta - VAJDA, Vladimír - BUJŇÁK, Lukáš. 2,6-Diaminopimelic acid as a biological marker of rumen synthesis and fermentation capacities in the transition period and early lactation of dairy cows : [2,6 Diaminopelová kyselina ako biologický marker bachorovej syntézy a fermentačnej kapacity v prechodnom období a skorej laktácie dojníc] In: Acta veterinaria Brno. 2014. ISSN 0001-7213, Vol. 83, č. 4 (2014), s. 355-361.
(2014: 0.469 - IF, 36 - H-index, 0.047 - IF 5y, 0.297 - SJR, Q3 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
[1] ROY, Animesh Chandra - WANG, Yan - ZHANG, Huanmin - ROY, Shipra - DAI, Hongyu - CHANG, Guangjun - SHEN, Xiangzhen. Sodium Butyrate Mitigates iE-DAP Induced Inflammation Caused by High-Concentrate Feeding in Liver of Dairy Goats. In JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. ISSN 0021-8561, 2018, vol. 66, no. 34, pp. 8999-9009.
7 Maximálne päť najvýznamnejších ohlasov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.

VI.5. Účasť na riešení (vedení) najvýznamnejších vedeckých projektov alebo umeleckých projektov za posledných šesť rokov 8
1. KEGA 011UVLF-4/2020 "Analýza vplyvu výživy na produkciu, úroveň metabolickej a ekologickej záťaže v chove dojníc – aplikácia poznatkov pre diagnostiku a vzdelávanie", Doba riešenia: 2020 - 2022
2. VEGA 1/0785/16 "Nutričný vplyv na reguláciu množstva a zložiek mlieka u dojníc", Doba riešenia: 2016 - 2018
3. VEGA 1/0402/20 "Vplyv aditív vo výžive monogastrických zvierat na produkčné zdravie, produkciu, kvalitu produktov a životné prostredie.", Doba riešenia: 2020 - 2023
4. APVV APVV-14-0397 "Aplikácia biokrmív vo výžive hydiny na produkciu funkčných potravín obohatených o významné polynenasýtené mastné kyseliny", Doba riešenia: 2015 - 2019
5. VEGA 1/0663/15 "Vplyv kŕmnych aditív na produkčné zdravie zvierat", Doba riešenia: 2015 - 2017
8 Maximálne päť najvýznamnejších projektov, ak je VUPCH prílohou žiadosti. Okrem názvu a stučnej charakteristiky projektu sa uvádza druh účasti (v slovenskom aj anglickom jazyku), ak je možné, hyperlink na projekt a jeho výstupy a ohlasy.

VII. Prehľad aktivít v organizovaní vysokoškolského vzdelávania a tvorivých činností 9
VII.a Aktivita, funkcia VII.b Názov inštitúcie, grémia VII.c Časové vymedzenia pôsobenia
9 Napr. akademické funkcie, členstvá v redakčných radách a vo vedeckých, odborných a profesijných spoločnostiach.

VIII. Prehľad zahraničných mobilít a pôsobenia so zameraním na vzdelávanie a tvorivú činnosť v študijnom odbore
VIII.a Názov inštitúcie VIII.b Sídlo inštitúcie VIII.c Obdobie trvania pôsobenia/pobytu (uviesť dátum odkedy dokedy trval pobyt) VIII.d Mobilitná schéma, pracovný kontrakt, iné (popísať)

IX. Iné relevantné skutočnosti 10
IX.a Ak je to podstatné, uvádzajú sa iné aktivity súvisiace s vysokoškolským vzdelávaním alebo s tvorivou činnosťou
Člen medzinárodnej expertnej skupiny pre koordináciu projektu „Farming for the future“, na pozícií experta pre riadenia výživy a kŕmenia dojníc. Navrhnutý projekt s obdobím riešenia pre roky 2018 – 2025 je realizovaný pre šesť pilotných krajín (Francúzko, Slovensko, Holandsko, USA, Maroko, Portugalsko) s pôsobnosťou mliekarenského konzorcia Bel group.
10 Maximálne 1800 znakov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.
Skip to content