Úradná kontrola potravín

Študijný program: všeobecné veterinárske lekárstvo denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PŠS ÚKP VVL/17    Skratka: PŠS ÚKP VVL
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •  
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2   -   Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:          
 
Vyučujúci
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
- 100 % účasť na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku)
- odovzdanie dokumentov z úradnej kontroly potravín
- úspešné absolvovanie záverečného písomného testu (min. 51 %)
Výsledky vzdelávania
Schopnosť uplatniť a aplikovať nadobudnuté vedomosti a postupy pri výkone úradnej kontroly potravín a kontrolných systémov v celom potravinovom reťazci vrátane dovozu a vývozu potravín.
Stručná osnova predmetu
potravinové právo, predpisy o zdraví zvierat a starostlivosti o zvieratá, potravinový reťazec, vnútrospoločenský obchod, dovoz z tretích krajín, organizácia úradných kontrol, príslušné orgány, kontrolné činnosti, metódy a techniky, plánovanie kontrol, financovanie kontrol, rozhodnutia na základe kontrol, sankcie, systémy riadenia informácií pre úradné kontroly, Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF), dokumentácia
Sylabus predmetu
Cvičenia:
1. Úvod do predmetu. Potravinové právo. Právny základ úradnej kontroly potravín na národnej a európskej úrovni.
2. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 – všeobecné pravidlá vykonávania úradných kontrol, príslušné orgány, personál, úradný veterinárny lekár.
3. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 – kontrolné metódy a techniky, plány kontroly, výročné správy, financovanie úradných kontrol, výpočet poplatkov alebo platieb.
4.
5. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 – administratívna pomoc a spolupráca, systém riadenia informácií pre úradné kontroly (IMSOC).
Úradná kontrola potravín a produktov živočíšneho pôvodu na národnej úrovni vykonávaná podľa zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov a zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov. Úradný veterinárny lekár, inšpektor. Profesionálna kvalifikácia. Úlohy príslušných orgánov. Ostatné právne predpisy súvisiace s rozhodnutiami príslušných orgánov.
6. Registrácia a schvaľovanie prevádzkarní v súlade s nariadeniami (ES) Európskeho parlamentu a Rady č. 852/2004 a č. 853/2004 v platnom znení. Postupy stanovené príslušným orgánom na národnej úrovni. Audity a monitorovanie prevádzkovateľov potravinárskych podnikov.
7. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 - špecifické pravidlá pre úradné kontroly v súvislosti s výrobou produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu.
8. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 - špecifické požiadavky na vykonávanie úradných kontrol produktov rybolovu v súlade s vykonávacími aktmi nariadenia (EÚ) č. 2017/625.
9. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 - špecifické požiadavky na vykonávanie úradných kontrol surového mlieka, mliečnych výrobkov a produktov rybolovu v súlade s vykonávacími aktmi nariadenia (EÚ) č. 2017/625.
10. Úradné kontroly pri preprave a obchode zvierat a tovaru s členskými štátmi. Úradné kontroly zvierat a tovaru, ktoré vstupujú do Únie na hraničných kontrolných staniciach a na iných miestach vstupu. Certifikáty a doklady. Obchodný kontrolný a expertný systém (Traces).
11. Rozhodnutia po vykonaní úradných kontrol potravín a produktov živočíšneho pôvodu. Konanie v prípade nedodržania predpisov. Opatrenia. Sankcie.
12. Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF). Vykonávacie opatrenia. Oznamovanie priameho alebo nepriameho rizika pre ľudské zdravie pochádzajúceho z potravín.
13. Overovanie a preskúmanie úradných kontrol a postupov príslušných orgánov (interné a externé audity. Záverečný test.
Odporúčaná literatúra
- Kožárová, Ivona: Úradná kontrola potravín a produktov živočíšneho pôvodu. Vysokoškolská učebnica pre študijné programy hygiena potravín a všeobecné veterinárske lekárstvo. 1. vyd. Košice : UVLF, 2017. 138 s. ISBN 978-80-8077-551-3
- E-learningový univerzitný systém MOODLE
- https://www.slov-lex.sk/ezz; http://www.svssr.sk/; http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html?locale=sk
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Farmakológia, farmácia a farmakoterapeutiká, Mikrobiológia potravín, Epizootológia, Parazitológia, Hygiena a technológia potravín I. (mlieko, mliečne výrobky a ich chemická analýza), Hygiena a technológia potravín II. (mäso hydiny, vajcia a zverina a ich chemická analýza)
Priebežné hodnotenie:
- uznanie cvičenia na základe aktívnej účasti študenta - vypracovanie a prezentácia písomnej semestrálnej práce za príslušnú študijnú skupinu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
- 100 % účasť na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku)
- odovzdanie dokumentov z úradnej kontroly potravín
- úspešné absolvovanie záverečného písomného testu (min. 51 %)
Záverečné hodnotenie:
Zápočet
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
POZNÁMKA
Žiadne.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 605
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 28.08.2020
Schválil: Garant Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content