Obsahová prerekvizita: Základy bunkovej biológie. Definovanie mikroorganizmov - baktérií, vírusov..... Priebežné hodnotenie: Nie je. Podmienky na absolvovanie predmetu: Absolvovanie praktických cvičení v súlade so Štúdijným poriadkom UVLF v Košiciach. Predmet je ukončený skúškou. Záverečné hodnotenie: Predmet je ukončený písomnou skúškou a hodnotený v súlade s kreditným systémom UVLF v Košiciach. Otázky na skúšku: Nebezpečenstvá v potravinárskom priemysle (1) Definujte pojem alimentárne infekcie Definujte pojem alimentárne toxoinfekcie Definujte pojem alimentárne intoxikácie Vymenujte alimentárne toxoinfekcie prenosné zo zvierat na ľudí Vymenujte alimentárne intoxikácie Popíšte riziko nakazenia sa salmonelózou Popíšte vlastnosti Listeria monocytogenes a riziko nakazenia sa listeriózou Popíšte riziko nakazenia sa trichinelózou a preventívne opatrenia na jej predchádzanie Vymenujte pásomnice, ktoré sú prenosné zo zvierat na ľudí Popíšte pôvodcu stafylokokovej enterotoxikózy a riziko nakazenia sa Popíšte pôvodcu botulizmu a riziko nakazenia sa Vymenujte zdroje chemického nebezpečenstva Vymenujte zdroje fyzikálneho nebezpečenstva Nariadenie 178/2002 (2) Definujte potraviny Definujte potravinársky podnik Definujte prevádzkovateľa Definujte prvovýrobu Na čo sa zameriava potravinové právo v záujme ochrany spotrebiteľa Aké sú požiadavky na bezpečnosť potravín Čo je potrebné brať do úvahy pri posudzovaní zdraviu škodlivých potravín Popíšte systém rýchleho varovania Definujte pojem vysledovateľnosť a zodpovednosti prevádzkovateľa Ktoré výrobky sú zahrnuté do požiadavky vysledovateľnosti Popíšte prvú kategóriu informácií v požiadavkách na vysledovateľnosť Popíšte druhú kategóriu požiadaviek na vysledovateľnosť Popíšte obdobie vedenia záznamov požiadaviek na vysledovateľnosť Nariadenie 852/2004 (2) Definujte rozsah pôsobnosti Nariadenia 852/2004 Na ktoré oblasti sa nevzťahuje Nariadenie 852/2004 Popíšte povinnosti prevádzkovateľa potravinárskeho podniku Definujte prvotné produkty a príslušný orgán Definujte spracovanie, spracované produkty a nespracované produkty Popíšte rozsah pôsobnosti pre prvovýrobu a súvisiace činnosti Ktoré hygienické ustanovenia musia dodržiavať prevádzkovatelia v rámci prvovýroby Aké záznamy musia byť vedené prevádzkovateľom v rámci prvovýroby Popíšte všeobecné požiadavky na potravinárske priestory (Kapitola I) Definujte osobitné požiadavky v priestoroch kde sa potraviny spracovávajú (Kapitola II) Definujte požiadavky na pojazdné alebo dočasné priestory (Kapitola III) Definujte požiadavky na prepravu (Kapitola IV) Definujte požiadavky na zariadenia (Kapitola V) Definujte požiadavky na potravinársky odpad (Kapitola VI) Definujte požiadavky na zásobovanie vodou (Kapitola VII) Definujte požiadavky na osobnú hygienu a školenie zamestnancov (Kapitoly VIII a XII) Definujte požiadavky na balenie potravín a tepelné ošetrenie (Kapitoly X a XI) Nariadenie 853/2004 (2) Na ktoré oblasti sa nevzťahuje Nariadenie 853/2004 Definujte mäso a zvieratá, ktorých mäso sa môže použiť pre výživu ľudí Definujte čerstvé mäso, vedľajšie jatočné produkty a vnútornosti Definujte mleté mäso, mechanicky separované mäso a mäsové prípravky Definujte produkty rybolovu Definujte mlieko Definujte vajcia Popíšte označovanie produktov identifikačnou značkou a jej formu (Oddiel I) Popíšte informáciu o potravinovom reťazci (Oddiel III) Popíšte požiadavky na bitúnky z pohľadu priestorového usporiadania (Kapitola II) Popíšte požiadavky na bitúnky z pohľadu zariadení (Kapitola II) Popíšte požiadavky na rozrabkárne a hygienu počas rozrábania a vykosťovania – teplota mäsa, vnútorností a prostredia (Kapitoly III a V) Popíšte požiadavky na skladovanie a prepravu (Kapitola VII) Popíšte požiadavky na bitúnky pre hydinu (Oddiel II, Kapitola II) Popíšte požiadavky na hygienu počas rozrábania a vykosťovania hydiny (Kapitola IV) Popíšte surovinu použitú pre výrobu mletého mäsa a mäsových prípravkov (Oddiel V, Kapitola II) Ktoré materiály sa nesmú použiť pre výrobu mäsových výrobkov (Oddiel VI) Popíšte požiadavky na produkciu surového mlieka – zvieratá (Oddiel IX, Kapitola I) Popíšte požiadavky na hygienu počas dojenia, zvozu a prepravy surového mlieka (Oddiel IX) Ktoré kritériá musí spĺňať surové kravské mlieko (Oddiel IX) Zákon 39/2007 o veterinárnej starostlivosti (1) V čom spočíva výkon Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Aké sú povinnosti úradného veterinárneho lekára Ako prebieha monitorovanie určitých látok a ich rezíduí Aké sú povinnosti právnických a fyzických osôb Čo musí obsahovať žiadosť na schvaľovanie a registráciu prevádzkárni Pre ktoré prevádzkarne spracovávajúce produkty živočíšneho pôvodu sa vyžaduje schválenie Na základe čoho sa pozastavuje a zrušuje schválenie prevádzkárni Výnos 28167/2007 (1) Na, ktoré činnosti sa vzťahuje Výnos 28167/2007 Definujte všeobecné požiadavky na vonkajšie a manipulačné priestory Popíšte všeobecné požiadavky na osobnú hygienu zamestnancov a šatne Popíšte všeobecné požiadavky na ničenie hlodavcov Popíšte všeobecné požiadavky na sklady potravín Popíšte teplotné požiadavky v skladoch potravín Popíšte požiadavky na dispozičné a stavebné riešenie predajní potravín Popíšte osobitné priestory v predajniach potravín Popíšte požiadavky na umiestnenie tržníc a trhovísk Popíšte požiadavky na vybavenie tržníc a trhovísk Kde sa vykonáva stánkový a iný ambulantný predaj potravín Aké sú požiadavky na umiestnenie trvalých stánkov Aké požiadavky musia byť splnené na prevádzku trvalých stánkov Ktoré potraviny rastlinného pôvodu môžeme zaradiť do priameho dodávania malého množstva na trh Na ktoré potraviny sa vzťahujú Všeobecné požiadavky uvedené v druhej časti Potravinového kódexu SR Správna výrobná prax a úradná kontrola (1) Definujte pojem nebezpečenstvo Definujte pojem riziko Definujte pojem kritický kontrolný bod Vymenujte zásady HACCP Vymenujte oblasti, ktoré patria do Správnej výrobnej praxe Vymenujte dokumentáciu povinnú v rámci Správnej výrobnej praxe Popíšte postup zavedenia systému HACCP Definujte pojem úradná kontrola Popíšte predmet a pôsobnosť úradnej kontroly Definujte pojem audit Definujte pojem inšpekcia
|