Hygienické požiadavky na potravinársku výrobu

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/HP BKaPef/22    Skratka: HP BKaPef
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 7
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:   
Nadväzujúce:  
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Absolvovanie praktických cvičení v súlade so Štúdijným poriadkom UVLF v Košiciach. Predmet je ukončený skúškou.
Výsledky vzdelávania
Výsledkom vzdelávania je osvojenie si teoretických vedomostí, predovšetkým v oblasti právnych predpisov a praktických skúsenosti pri implementácii hygienických požiadaviek v potravinárskom priemysle so zameraním na výrobu bezpečných potravín.
Stručná osnova predmetu
Povinnosti prevádzkovateľov potravinárskych prevádzok
Správna hygienická prax v potravinárskych prevádzkach
Všeobecné a osobitné hygienické požiadavky podľa Nariadenia ES č. 852/2004 o hygiene potravín
Všeobecné hygienické požadavky na výrobu potravín, na manipuláciu s nimi a na ich uvádzanie do obehu podľa Potravinového kódexu SR, časť druhá, prvá hlava
Požiadavky na viaceré produkty živočíšneho a rastlinného pôvodu
Špecifické požiadavky na produkty živočíšneho pôvodu podľa Nariadenia ES č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
Úradné kontroly, registrácia a schvaľovanie potravinárskych prevádzok
Hodnotenie (passportizácia) hygienických požiadaviek uplatňovaných v potravinárskych prevádzkach
Príprava materiálov a výučba a tréning v oblasti školenia zamestnancov potravinárskych prevádzok (CBET – Competence Based Education and Training)
Sylabus predmetu
SYLABUS PREDNÁŠOK
1 Nebezpečenstvá (biologické, chemické, fyzikálne) prichádzajúce do úvahy pri výrobe, manipulácii, skladovaní a predaji potravín
2 Hygienické požiadavky podľa Nariadenia ES č. 178/2002.
3 Všeobecné a osobitné hygienické požiadavky podľa Nariadenia ES č. 852/2004 o hygiene potravín
4 Správna výrobná prax v potravinárskych prevádzkach
5 Systém HACCP v potravinárskych prevádzkach
6 Špecifické požiadavky na produkty živočíšneho pôvodu podľa Nariadenia ES č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu – prvá časť
7 Špecifické požiadavky na produkty živočíšneho pôvodu podľa Nariadenia ES č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu – druhá časť
8 Všeobecné hygienické požiadavky na výrobu potravín, na manipuláciu s nimi a na ich uvádzanie do obehu podľa Potravinového kódexu SR, časť druhá, prvá hlava – prvá časť
9 Všeobecné hygienické požiadavky na výrobu potravín, na manipuláciu s nimi a na ich uvádzanie do obehu podľa Potravinového kódexu SR, časť druhá, prvá hlava – druhá časť
10 Všeobecné požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní a niektoré osobitné požiadavky na výrobu a predaj tradičných potravín a na priame dodávanie malého množstva potravín, Výnos 28167/2007
11 Zákon č. 39/2007 o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov
12 Úradné kontroly, registrácia a schvaľovanie potravinárskych prevádzok
13 Hodnotenie (passportizácia) hygienických požiadaviek uplatňovaných v potravinárskych prevádzkach
SYLABUS CVIČENÍ
1 Analýza nebezpečenstiev prichádzajúcich do úvahy pri výrobe, manipulácii, skladovaní a predaji potravín
2 Dokumentácia správnej výrobnej praxe v potravinárskych prevádzkach
3 Modelový príklad systému HACCP v potravinárskych prevádzkach
4 Modelový príklad systému HACCP v potravinárskych prevádzkach
5-7 Výroba mäsových výrobkov - demonštrácia hygienických podmienok
8 Prezentácia všeobecných hygienických požiadaviek na výrobu potravín
9 Prezentácia špecifických hygienických požiadaviek na výrobu potravín
10 Dokumentácia a postup pri úradnej kontrole, registrácii a schvaľovaní potravinárskych prevádzok
11 Dokumentácia a postup pri úradnej kontrole, registrácii a schvaľovaní potravinárskych prevádzok
12 Demonštrácia technologických postupov a zariadení pri výrobe mäsových výrobkov
Odporúčaná literatúra
NARIADENIE (ES) č. 178/2002 EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín
NARIADENIE (ES) č. 852/2004 EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o hygiene potravín
NARIADENIE (ES) č. 853/2004 EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
Potravinový kódex (PK) SR, Druhá časť Všeobecné požiadavky, Prvá hlava Všeobecné hygienické požiadavky na výrobu potravín, na manipuláciu s nimi a na ich uvádzanie do obehu a niektoré osobitné hygienické požiadavky
Výnos MP SR a MZ SR č. 28167/2007-ol, ktorým sa vydáva hlava PK SR upravujúca všeobecné požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní a niektoré osobitné požiadavky na výrobu a predaj tradičných potravín a na priame dodávanie malého množstva potravín
Zákon č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Základy bunkovej biológie. Definovanie mikroorganizmov - baktérií, vírusov.....
Priebežné hodnotenie:
Nie je.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie praktických cvičení v súlade so Štúdijným poriadkom UVLF v Košiciach. Predmet je ukončený skúškou.
Záverečné hodnotenie:
Predmet je ukončený písomnou skúškou a hodnotený v súlade s kreditným systémom UVLF v Košiciach.
Otázky na skúšku:
Nebezpečenstvá v potravinárskom priemysle (1)
Definujte pojem alimentárne infekcie
Definujte pojem alimentárne toxoinfekcie
Definujte pojem alimentárne intoxikácie
Vymenujte alimentárne toxoinfekcie prenosné zo zvierat na ľudí
Vymenujte alimentárne intoxikácie
Popíšte riziko nakazenia sa salmonelózou
Popíšte vlastnosti Listeria monocytogenes a riziko nakazenia sa listeriózou
Popíšte riziko nakazenia sa trichinelózou a preventívne opatrenia na jej predchádzanie
Vymenujte pásomnice, ktoré sú prenosné zo zvierat na ľudí
Popíšte pôvodcu stafylokokovej enterotoxikózy a riziko nakazenia sa
Popíšte pôvodcu botulizmu a riziko nakazenia sa
Vymenujte zdroje chemického nebezpečenstva
Vymenujte zdroje fyzikálneho nebezpečenstva
Nariadenie 178/2002 (2)
Definujte potraviny
Definujte potravinársky podnik
Definujte prevádzkovateľa
Definujte prvovýrobu
Na čo sa zameriava potravinové právo v záujme ochrany spotrebiteľa
Aké sú požiadavky na bezpečnosť potravín
Čo je potrebné brať do úvahy pri posudzovaní zdraviu škodlivých potravín
Popíšte systém rýchleho varovania
Definujte pojem vysledovateľnosť a zodpovednosti prevádzkovateľa
Ktoré výrobky sú zahrnuté do požiadavky vysledovateľnosti
Popíšte prvú kategóriu informácií v požiadavkách na vysledovateľnosť
Popíšte druhú kategóriu požiadaviek na vysledovateľnosť
Popíšte obdobie vedenia záznamov požiadaviek na vysledovateľnosť
Nariadenie 852/2004 (2)
Definujte rozsah pôsobnosti Nariadenia 852/2004
Na ktoré oblasti sa nevzťahuje Nariadenie 852/2004
Popíšte povinnosti prevádzkovateľa potravinárskeho podniku
Definujte prvotné produkty a príslušný orgán
Definujte spracovanie, spracované produkty a nespracované produkty
Popíšte rozsah pôsobnosti pre prvovýrobu a súvisiace činnosti
Ktoré hygienické ustanovenia musia dodržiavať prevádzkovatelia v rámci prvovýroby
Aké záznamy musia byť vedené prevádzkovateľom v rámci prvovýroby
Popíšte všeobecné požiadavky na potravinárske priestory (Kapitola I)
Definujte osobitné požiadavky v priestoroch kde sa potraviny spracovávajú (Kapitola II)
Definujte požiadavky na pojazdné alebo dočasné priestory (Kapitola III)
Definujte požiadavky na prepravu (Kapitola IV)
Definujte požiadavky na zariadenia (Kapitola V)
Definujte požiadavky na potravinársky odpad (Kapitola VI)
Definujte požiadavky na zásobovanie vodou (Kapitola VII)
Definujte požiadavky na osobnú hygienu a školenie zamestnancov (Kapitoly VIII a XII)
Definujte požiadavky na balenie potravín a tepelné ošetrenie (Kapitoly X a XI)
Nariadenie 853/2004 (2)
Na ktoré oblasti sa nevzťahuje Nariadenie 853/2004
Definujte mäso a zvieratá, ktorých mäso sa môže použiť pre výživu ľudí
Definujte čerstvé mäso, vedľajšie jatočné produkty a vnútornosti
Definujte mleté mäso, mechanicky separované mäso a mäsové prípravky
Definujte produkty rybolovu
Definujte mlieko
Definujte vajcia
Popíšte označovanie produktov identifikačnou značkou a jej formu (Oddiel I)
Popíšte informáciu o potravinovom reťazci (Oddiel III)
Popíšte požiadavky na bitúnky z pohľadu priestorového usporiadania (Kapitola II)
Popíšte požiadavky na bitúnky z pohľadu zariadení (Kapitola II)
Popíšte požiadavky na rozrabkárne a hygienu počas rozrábania a vykosťovania – teplota mäsa, vnútorností a prostredia (Kapitoly III a V)
Popíšte požiadavky na skladovanie a prepravu (Kapitola VII)
Popíšte požiadavky na bitúnky pre hydinu (Oddiel II, Kapitola II)
Popíšte požiadavky na hygienu počas rozrábania a vykosťovania hydiny (Kapitola IV)
Popíšte surovinu použitú pre výrobu mletého mäsa a mäsových prípravkov (Oddiel V, Kapitola II)
Ktoré materiály sa nesmú použiť pre výrobu mäsových výrobkov (Oddiel VI)
Popíšte požiadavky na produkciu surového mlieka – zvieratá (Oddiel IX, Kapitola I)
Popíšte požiadavky na hygienu počas dojenia, zvozu a prepravy surového mlieka (Oddiel IX)
Ktoré kritériá musí spĺňať surové kravské mlieko (Oddiel IX)
Zákon 39/2007 o veterinárnej starostlivosti (1)
V čom spočíva výkon Štátnej veterinárnej a potravinovej správy
Aké sú povinnosti úradného veterinárneho lekára
Ako prebieha monitorovanie určitých látok a ich rezíduí
Aké sú povinnosti právnických a fyzických osôb
Čo musí obsahovať žiadosť na schvaľovanie a registráciu prevádzkárni
Pre ktoré prevádzkarne spracovávajúce produkty živočíšneho pôvodu sa vyžaduje schválenie
Na základe čoho sa pozastavuje a zrušuje schválenie prevádzkárni
Výnos 28167/2007 (1)
Na, ktoré činnosti sa vzťahuje Výnos 28167/2007
Definujte všeobecné požiadavky na vonkajšie a manipulačné priestory
Popíšte všeobecné požiadavky na osobnú hygienu zamestnancov a šatne
Popíšte všeobecné požiadavky na ničenie hlodavcov
Popíšte všeobecné požiadavky na sklady potravín
Popíšte teplotné požiadavky v skladoch potravín
Popíšte požiadavky na dispozičné a stavebné riešenie predajní potravín
Popíšte osobitné priestory v predajniach potravín
Popíšte požiadavky na umiestnenie tržníc a trhovísk
Popíšte požiadavky na vybavenie tržníc a trhovísk
Kde sa vykonáva stánkový a iný ambulantný predaj potravín
Aké sú požiadavky na umiestnenie trvalých stánkov
Aké požiadavky musia byť splnené na prevádzku trvalých stánkov
Ktoré potraviny rastlinného pôvodu môžeme zaradiť do priameho dodávania malého množstva na trh
Na ktoré potraviny sa vzťahujú Všeobecné požiadavky uvedené v druhej časti Potravinového kódexu SR
Správna výrobná prax a úradná kontrola (1)
Definujte pojem nebezpečenstvo
Definujte pojem riziko
Definujte pojem kritický kontrolný bod
Vymenujte zásady HACCP
Vymenujte oblasti, ktoré patria do Správnej výrobnej praxe
Vymenujte dokumentáciu povinnú v rámci Správnej výrobnej praxe
Popíšte postup zavedenia systému HACCP
Definujte pojem úradná kontrola
Popíšte predmet a pôsobnosť úradnej kontroly
Definujte pojem audit
Definujte pojem inšpekcia
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
Žiadne.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 16
ABCDEFX
31.2525.012.512.518.750.0
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content