Potravinárska chémia

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PCh1 BKaPef*/22    Skratka: PCh1 BKaPef*
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:     
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou na absolvovanie predmetu je odovzdávanie protokolov a úspešné absolvovanie kontrolného testu (min. 60 %).
Výsledky vzdelávania
Absolvovaním predmetu študent získa vedomosti o chemických dejoch prebiehajúcich v
potravinách v priebehu produkcie, skladovania a prípravy na konzumáciu. Získa tiež vedomosti
a zručnosti potrebné pri práci v laboratóriu zameranom na chemickú analýzu potravín. Súčasťou
výuky sú aj praktické cvičenia zamerané na pochopenie chemických princípov používaných pri
laboratórnych analýzach a získanie praktických zručností pri práci v laboratóriu.
Stručná osnova predmetu
Voda v potravinách.
Fyzikálne vlastnosti vody, rozpustnosť polárnych a nepolárnych látok, modifikácie ľadu.
Voda pri zmrazovaní potravín.
Aktivita vody a kazenie sa potravín.
Minerálne látky – esenciálne prvky, toxické prvky, neesenciálne prvky.
Aminokyseliny, peptidy, bielkoviny.
Tuky a iné lipidy.
Sacharidy – výskyt v potravinách, funkcie v ľudskom organizme.
Ďalšie chemické látky v potravinách.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Voda v potravinách, fyzikálne vlastnosti vody, rozpustnosť polárnych a nepolárnych látok
2. Aktivita vody a kazenie potravín – chemické a mikrobiologické zmeny
3. Pitná voda,balená voda, minerálne vody a požiadavky potravinárskeho priemyslu na vodu
4. Minerálne látky
5. Esenciálne prvky, toxické prvky, neesenciálne prvky
7. Bielkoviny – štruktúra, vlastnosti a zmeny
6. Aminokyseliny
8. Lipidy, mastné kyseliny
9. Tuky a oleje
10. Reakcie tukov (hydrolýza, oxidácia, autooxidácia)
11. Sacharidy – výskyt v potravinách, rozdelenie
12. Antioxidanty
13. Vláknina
Cvičenia:
1. Stanovovanie obsahu vody - sušením s pieskom (syr), bez piesku (rôzne potraviny) -refraktometricky (med)
2. Stanovovanie obsahu vody - hustomerom (slaný nálev na konzervovanie zeleniny) - meranie vodnej aktivity prístrojom (rôzne potraviny)
3. Meranie vodnej aktivity interpolačnou metódou
4. Laboratórne stanovenie minerálnych látok v potravinách
5. Stanovovanie dusíkatých látok a bielkovín - stanovenie amoniaku Conwayovou metódou –posúdenie čerstvosti mäsa
6. Stanovenie biogénnych amínov TLC
7. Delenie AMK na TLC
8. Stanovovanie tukov v potravinách - stanovenie mliečneho tuku - Gerberovou metódou
9. Stanovovanie tukov v potravinách - číslo kyslosti - peroxidové číslo - tiobarbiturové číslo.
10. Stanovenie teploty topenia tuku
11. Stanovovanie a dôkazové reakcie cukrov - Molishova skúška -Selivanova reakcia
12. Stanovovanie a dôkazové reakcie cukrov - Benediktiho test
13. Zápočtový test
Odporúčaná literatúra
1. Dičáková Z.: Potravinárska chémia. Košice: UVLF, 2013, 215 s. ISBN 978-80-8077-384-7.
2. Odstrčil, J., Odstrčilová, M.: Chemie potravin. Brno: NCoaNZO, 2006, 164 s. ISBN 80-7013-435-6.
3. Süli, J., Sobeková, A., Dičáková, Z., Hrušková, T.: Chémia potravín. Analýza potravín. Košice: UVLF, 2013, 226 s. ISBN 978-80-8077-361-8.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Vedomosti zo základnej a analytickej chémie, biochémie, znalosť príslušnej legislatívy
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou na absolvovanie predmetu je odovzdávanie protokolov a úspešné absolvovanie kontrolného testu (min. 60 %).
Záverečné hodnotenie:
Úspešné absolvovanie zápočtového testu (min. 60 %).
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 24
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content