Prednášky 1. Aeróbne Gram-negatívne koky a tyčinky (Pseudomonas, Brucella, Neisseria a ďalšie) 2. Fakultatívne anaeróbne Gram-negatívne tyčinky (Escherichia, Klebsiella a Proteus) vo vzťahu k infekciám alimentárneho pôvodu. 3. Fakultatívne anaeróbne Gram-negatívne tyčinky (Rody Salmonella, Shigella a Yersinia) vo vzťahu k infekciám alimentárneho pôvodu. 4. Čeľaď Pasteurellaceae. Fermentatívne, oxidáza pozitívne baktérie. 5. Rad Spirochaetales. Infekcie vyvolané spirochétami, vibriami, kampylobaktériami. 6. Čeľade Mycoplasmataceae a intracelulárne Rickettsiaceae a Chlamydiaceae. 7. Zástupcovia čeľadí Staphylococcaceae a Streptococcaceae. Enzýmy a toxíny v patogenéze infekcií. . 8. Klasifikácia a charakteristika mykobaktérií. Patogenéza mykobakteriálnych infekcií. 9. Klasifikácia a charakteristika zástupcov rodu Bacillus a Clostridium. Patogenéza a význam. 10. Zástupcovia rodov Listeria a ďalšie Gram-pozitívne nesporulujúce tyčinky. Význam pri alimentárnych infekciách zvierat a ľudí. 11. Úvod do virológie. Morfológia, biologické vlastnosti a systematika vírusov. Prióny a prionózy. 12. DNA vírusy – pôvodcovia chorôb zvierat a ľudí. 13. RNA vírusy – pôvodcovia chorôb zvierat a ľudí. Cvičenia 1. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Pseudomonas 2. Charakteristika biologických vlastností Escherichia coli 3. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Salmonella 4. Charakteristika biologických vlastností ostatných významných zástupcov z čeľade Enterobacteriaceae 5. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Haemophilus, Pasteurella 6. Charakteristika biologických vlastností pôvodcov latentne prebiehajúcich bakteriálnych zoonóz (rod Brucella a Mycobacterium), 1. KREDITOVÝ TEST 7. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Staphylococcus 8. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Streptococcus 9. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Bacillus 10. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodov Listeria 11. Diagnostika bakteriálnych patogénov – samostatná práca a rekapitulácia 12. Zásady virologickej diagnostiky, 2. KREDITOVÝ TEST 13. Metódy detekcie a titrácie vírusov |