Mikrobiológia potravín a krmív

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/MbKaP BKaPdf*/20    Skratka: MbKaP BKaPdf*
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:       
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Predmet nesmú absolvovať gravidné študentky. Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolená je jedna absencia bez náhrady, možná náhrada najviac dvoch ospravedlnených neúčastí. Náhradu chýbajúcich cvičení študent vykoná naštudovaním vymeškanej problematiky a následným preskúšaním vyučujúcim. Počas semestra musí študent absolvovať dve priebežné previerky štúdia (v 6. a 13. týždni) s minimálnou úspešnosťou 51 %. Študent nesmie absolvovať druhú priebežnú previerku štúdia, ak úspešne neabsolvoval prvú previerku. Študent môže absolvovať druhú písomnú previerku štúdia len v tom prípade, ak si predtým nahradil všetky chýbajúce cvičenia. Ak sa študent nedostaví bez ospravedlnenia a udania vážneho dôvodu na niektorú z priebežných previerok štúdia, hodnotí sa známkou FX. Záverečná skúška je ústna a pozostáva z dvoch otázok. Za odpoveď na každú otázku musí študent získať minimálne na 51 %. Preukázané vedomosti študenta počas skúšky sa hodnotia v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach (v rozsahu A – E).
Výsledky vzdelávania
Po absolvovaní predmetu bude študent schopný identifikovať významné mikrobiologické riziká v potravinovom reťazci. Bude vedieť samostatne vykonávať kvalifikovaný odber vzoriek a rutinné kvalitatívne a kvantitatívne mikrobiologické vyšetrenie vzoriek potravín a krmív zamerané na detekciu patogénnych, potenciálne patogénnych a toxinogénnych mikroorganizmov. Oboznámi sa s využitím technologicky žiaducich mikroorganizmov v potravinárskom a krmovinárskom priemysle a s princípmi mikrobiálnej fermentácie potravín a krmív. Osvojí si mikrobiologické metódy detekcie rezíduí inhibičných látok v potravinových matriciach, ako aj difúzne a dilučné metódy používané na odhalenie rezistencie mikrobiálnych kmeňov na bežne používané antibiotiká. Študent tiež pochopí základné princípy molekulárnych biologických metód (metódy PCR) a ich význam pri kontrole mikrobiologickej bezpečnosti potravín a krmív.
Stručná osnova predmetu
Odber a príprava vzoriek potravín a krmív na mikrobiologické vyšetrenie.
Kvalitatívne mikrobiologické vyšetrenie vzoriek potravín a krmív so zameraním na dôkaz
prítomnosti patogénnych mikroorganizmov.
Kvantitatívne mikrobiologické vyšetrenie vzoriek potravín a krmív za účelom stanovenia počtov potenciálne patogénnych a toxinogénnych mikroorganizmov.
Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu mikroorganizmov podieľajúcich sa na fermentačných
procesoch v potravinárskom a krmovinárskom priemysle.
Mikrobiológia procesu silážovania krmív.
Mikrobiologické metódy detekcie prítomnosti rezíduí inhibičných látok v potravinách.
Testovanie rezistencie bakteriálnych kmeňov na antibiotiká.
Využitie metód molekulárnej biológie v mikrobiológii potravín a krmív.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Úvod do predmetu, mikrobiologická bezpečnosť potravín a krmív.
2. Prehľad a klasifikácia mikroorganizmov v potravinách a krmivách.
3. Stručná charakteristika a rozdelenie alimentárnych ochorení mikrobiálneho pôvodu.
4. Zdroje mikrobiálnej kontaminácie potravín a krmív.
5. Vplyv teploty na mikroorganizmy v potravinách a krmivách, rastová krivka.
6. Ďalšie fyzikálne faktory a ich vplyv na mikroflóru potravín a krmív.
7. Rozdelenie mikroorganizmov v potravinách a krmivách na základe ich enzymatickej aktivity.
8. Vzájomné vzťahy mikroorganizmov v potravinách a krmivách.
9. Spôsoby ochrany potravín a krmív pred mikrobiálnym znehodnotením – fyzikálne metódy.
10. Spôsoby ochrany potravín a krmív pred mikrobiálnym znehodnotením – chemické a biologické metódy. Charakteristika bakteriálnych rodov Lactobacillus a Leuconostoc. Mikrobiológia silážovania krmív.
11. Dôkaz prítomnosti baktérií rodu Salmonella vo vzorkách potravín a krmív.
12. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií Listeria monocytogenes vo vzorkách potravín a krmív, CAMP test.
13. Detekcia prítomnosti enterohemoragického sérotypu E. coli O157 a Cronobacter sakazakii vo vzorkách potravín. Metóda imunomagnetickej separácie a latexovej aglutinácie.
Cvičenia:
1. Zásady bezpečnosti pri práci v mikrobiologickom laboratóriu. Priestorové usporiadanie, organizácia práce a prístrojové vybavenie mikrobiologického laboratória.
2. Odber a príprava vzoriek potravín a krmív na mikrobiologické skúšanie. Odber vzoriek z povrchov pomocou sterov, prevádzková hygiena.
3. Príprava živných pôd na mikrobiologické skúšanie, sterilizácia a dekontaminácia.
4. Mikrobiologické skúšanie – príprava základnej suspenzie a desaťnásobných riedení vzorky, spôsoby očkovania a inkubácie.
5. Výpočet a interpretácia výsledkov mikrobiologického vyšetrenia vzoriek potravín a krmív.
6. Stanovenie celkového počtu aeróbnych mikroorganizmov a počtu -glukuronidázo-pozitívnych baktérií E. coli vo vzorkách potravín a krmív.
Prvá priebežná previerka štúdia.
7. Stanovenie počtu baktérií z čeľade Enterobacteriaceae vo vzorkách potravín a krmív (platňová a skúmavková metóda).
8. Stanovenie počtu koagulázo-pozitívnych stafylokokov vo vzorkách potravín, dôkaz koagulázovej a nukleázovej aktivity, metódy detekcie stafylokokových enterotoxínov.
9. Metódy detekcie rezíduí inhibičných látok vo vzorkách potravín - PREMI test, metóda STAR.
10. Testovanie rezistencie mikrobiálnych kmeňov na antibiotiká.
11. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií Campylobacter spp. vo vzorkách potravín a krmív.
12. Využitie metódy PCR pri detekcii potravinových patogénov a štúdiu ich vlastností.
13. Náhrady chýbajúcich cvičení. Druhá priebežná previerka štúdia.
Odporúčaná literatúra
1. Nariadenie komisie (ES) č. 2073/2005 z 15.11.2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny.
2. Nariadenie komisie (ES) č. 1441/2007 z 5. decembra 2007, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny.
3. Pipová, M., Jevinová, P.: Mikrobiológia krmív a potravín pre študijný program Bezpečnosť krmív a potravín. Košice: UVLF, 2011, 125 s. ISBN 978-80-8077-264-2.
4. Platné STN EN ISO normy pre mikrobiologické vyšetrenie potravín.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Počas semestra musí študent absolvovať dve priebežné previerky štúdia (v 6. a 13. týždni semestra) formou testu v Moodle s minimálnou úspešnosťou 51 %.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Predmet nesmú absolvovať gravidné študentky. Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolená je jedna absencia bez náhrady, možná náhrada najviac dvoch ospravedlnených neúčastí. Náhradu chýbajúcich cvičení študent vykoná naštudovaním vymeškanej problematiky a následným preskúšaním vyučujúcim. Počas semestra musí študent absolvovať dve priebežné previerky štúdia (v 6. a 13. týždni) s minimálnou úspešnosťou 51 %. Študent nesmie absolvovať druhú priebežnú previerku štúdia, ak úspešne neabsolvoval prvú previerku. Študent môže absolvovať druhú písomnú previerku štúdia len v tom prípade, ak si predtým nahradil všetky chýbajúce cvičenia. Ak sa študent nedostaví bez ospravedlnenia a udania vážneho dôvodu na niektorú z priebežných previerok štúdia, hodnotí sa známkou FX. Záverečná skúška je ústna a pozostáva z dvoch otázok. Za odpoveď na každú otázku musí študent získať minimálne na 51 %. Preukázané vedomosti študenta počas skúšky sa hodnotia v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach (v rozsahu A – E).
Záverečné hodnotenie:
Predmet je ukončený udelením zápočtu a absolvovaním záverečnej skúšky.
Zápočet bude udelený študentovi, ktorý počas semestra vymeškal najviac 3 praktické cvičenia, v prípade viac ako jednej absencie si všetky ostatné absencie nahradil a obidve priebežné kontroly štúdia absolvoval s minimálnou úspešnosťou 51 %.
Postupová skúška je ústna a pozostáva z dvoch otázok. Za odpoveď na každú z dvoch otázok musí študent pri skúške získať minimálne 51 %.
Pri záverečnom hodnotení sa sa vedomosti študenta sa ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia:
91 - 100 % výborne A
81 - 90 % veľmi dobre B
71 - 80 % dobre C
61 - 70 % uspokojivo D
51 - 60 % dostatočne E
menej ako 51 % nedostatočne FX
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 50
ABCDEFX
18.016.018.022.022.04.0
 
Dátum poslednej zmeny: 30.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content