1) Prednáška: Fyzikálne a chemické zloženie krmív, ich nutričná a dietetická hodnota, potreba a metódy stanovenia obsahu živín, Cvičenie: Postup pri odbere, príjme, registrácii a úprave vzoriek krmív v laboratóriu pre nutričné a dietetické hodnotenie krmív, Analýzy: Stanovenie a hodnotenie sušiny v šťavnatých a suchých krmivách, Poučenie o bezpečnosť pri práci v rámci praktických cvičení. Analýzy: Stanovenie sušiny a prepočty pôvodnej, laboratórnej a absolútnej sušiny; 2) Prednáška: Sacharidy v krmivách, ich rozdelenie a význam, Cvičenie: Metódy stanovenia a hodnotenia štrukturálnych a neštrukturálnych sacharidov v krmivách, Analýzy: Stanovenie hrubej vlákniny (vláknina), stanovenie acidodetergentnej vlákniny (ADV/ADF), neutrálnodetergentnej vlákniny (NDV/NDF). Chemická analýza škrobu v krmivách; 3) Prednáška: Stanovenie, význam a hodnotenie množstva, kvality a využiteľnosti bielkovín z krmív podľa druhu zvierat, Cvičenie: Stanovenie dusíkatých látok, frakcie bielkovín (A, B1, B2, B3, C) a aminokyselín pre prežúvavce a monogastrické zvieratá, Analýzy: Stanovenie dusíkatých látok Kjeldahlovou metódou; 4) Prednáška: Zloženie a biologická hodnota bielkovín v krmivách pre prežúvavce a monogastrické zvieratá, Cvičenie: Stanovenie aminokyselín po hydrolýze na automatickom analyzátore aminokyselín; 5) Prednáška: Tuky a mastné kyseliny v krmivách, ich klasifikácia a význam vo výžive zvierat, Cvičenie: Metódy stanovenia a hodnotenia lipidov, Veterinárno-dietetické hodnotenie krmív; Analýzy: Stanovenie hrubého tuku podľa Soxhletovej metódy, Chemické analýzy rozkladných produktov tukov - stanovenie kyslosti a oxidácie tuku v krmivách; 6) Prednáška: Minerálne zloženie krmív, význam minerálnych látok a ich zastúpenie podľa druhu krmív a činitele ovplyvňujúce ich obsah v krmivách, Cvičenie: Metódy stanovenia a hodnotenie popola a minerálnych látok Ca, P, Mg, Na, K, Fe, Cu, Zn, Cl, S v krmivách, Analýzy: Stanovenia minerálnych látok v krmivách metódou atómovej absorpčnej spektroskopie (AAS); 7) Prednáška: Stráviteľnosť živín u zvierat, vplyv druhu, veku a úrovne výživy na stráviteľnosť krmív, Cvičenie: Metódy stanovenia stráviteľnosti a degradovateľnosti bielkovín a sacharidov v krmivách pre prežúvavavce a monogastrické zvieratá, Analýzy: Stanovenie rozpustnosti sacharidovej frakcie, bachorová degradovateľnosť bielkovín a NDV in situ; 8) Prednáška: Energetické hodnotenie krmív, premena energie, jej využiteľnosť a stanovenie v krmivách, Cvičenie: Určovanie energetickej hodnoty krmív pre hydinu a ošípané (metabolizovateľná energia ME) prežúvavce (netto energia pre laktáciu NEL); 9) Prednáška: Činitele ovplyvňujúce energetický metabolizmus jednotlivých druhov zvierat, Cvičenie: Určovanie energetickej hodnoty krmív pre kone (stráviteľná energia SE) a mäsožravce (metabolizovateľná energia ME); 10) Prednáška: Spôsoby konzervovania jadrových a objemových krmív, ich vplyv na obsah, využiteľnosť a straty živín krmive, Cvičenie: Metódy stanovenia úrovne fermentačného procesu v konzervovaných krmivách a stability siláží, Analýzy: Stanovenie pH, kyseliny mliečnej, maslovej a octovej v siláží metódou izotachoforézy (ITP); 11) Prednáška: Dietetické hodnotenie krmív, štruktúra krmiva a jej vplyv na využiteľnosť živín a zdravie zvierat, Cvičenie: Hodnotenie spôsobov úpravy, štruktúry a štrukturálnej účinnosti krmív pre jednotlivé druhy zvierat, stanovenie a hodnotenie štrukturálnej účinnosti krmív, Analýzy: Stanovenie štruktúry jadrových a objemových krmív a jej hodnotenie; 12) Prednáška: Rozdelenie objemových krmív, ich nutričné a dietetické hodnotenie; Postup a spôsob stanovenia a hodnotenia zdravotnej nezávadnosti krmív, Cvičenie: Metódy vyšetrenia objemových krmív, protokolárne spracovanie; 13) Prednáška: Rozdelenie jadrových krmív, ich nutričné a dietetické hodnotenie; Postup a spôsob stanovenia a hodnotenia zdravotnej nezávadnosti krmív, Cvičenie: Metódy vyšetrenia jadrových krmív, protokolárne spracovanie; ** |