Prednášky: 1. Rozdelenie vonných látok a aromatické látky jednotlivých potravín 2. Rozdelenie chuťových látok, prah rozpoznania a sladidlá 3. Farebné látky a ich rozdelenie, prírodné farbivá 4. Enzýmové hnednutie potravín 5. Prídavné látky pre potravinárske účely 6. Podmienky použitia prídavných látok pri výrobe potravín 7. Vitamíny a ďalšie prirodzené zložky potravín 8. Názvoslovie vitamínov, rozdelenie, výskyt v potravinách 9. Antimikrobiálne, antimutagénne a antikarcinogénne zložky potravín 10. Antinutričné a toxické látky v potravinách 11. Prirodzené toxické zložky potravín 12. Toxikanty odvodené z bielkovín 13. Látky vyvolávajúce potravinovú neznášanlivosť a alergie Cvičenia: 1. Stanovovanie niektorých vôňových a chuťových látok: hodnotenie aromatických látok bylín a korenín 2. Hodnotenie sladkosti, slanosti a pálivosti, hodnotenie arómy zrieďovacím testom 3. Laboratórne vyšetrenie farbív v potravinách stanovenie hemových farbív v mäse 4. Analýza chlorofylov a karotenoidov v zelenine a ovocí stanovenie lykopénu v paradajkách a výrobkoch z nich, porovnanie obsahu kapsantínu v mletých paprikách 5. Reakcie antokyanov z červenej kapusty na základe zmeny pH, izolácia syntetických farbív z potravín 6. Kolorimetrické meranie farebnosti potravín 7. Zastúpenie aditívnych látok v potravinách porovnanie informácií na obaloch identifikácia aditív na základe E kódov 8. Laboratórna analýza vitamínov v potravinách porovnanie obsahu vitamínu C v nápojoch stanovenie obsahu vitamínu H v potravinách Elisa testom 9. Laboratórne hodnotenie antinutričných a toxických zložiek potravín stanovenie kyanogénnych glykozidov v jadrách horkých mandlí a marhúľ 10. Stanovenie biogénnych amínov 11. Dôkaz solanínu v zemiakoch, stanovenie metanolu v alkohole 12. Stanovenie PCB a pesticídov 13. Zápočtový test |