Potravinárska chémia

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PCh2 BKaPdf*/20    Skratka: PCh2 BKaPdf*
  •  Kredity: 7
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:     
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou na absolvovanie predmetu je odovzdávanie protokolov, získanie zápočtu a úspešné absolvovanie ústnej skúšky. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A – E).
Výsledky vzdelávania
Absolvovaním predmetu študent získa vedomosti o chemických dejoch prebiehajúcich v potravinách v priebehu produkcie, skladovania a prípravy na konzumáciu. Získa tiež vedomosti a zručnosti potrebné pri práci v laboratóriu zameranom na chemickú analýzu potravín. Súčasťou výuky sú aj praktické cvičenia zamerané na pochopenie chemických princípov používaných pri laboratórnych analýzach a získanie praktických zručností pri práci v laboratóriu.
Stručná osnova predmetu
Vonné a chuťové látky – rozdelenie.
Farebné látky – rozdelenie. Prírodné farbivá – dusíkaté, kyslíkaté, terpenoidy, enzýmové hnednutie potravín.
Prídavné látky – definícia a rozdelenie prídavných látok.
Vitamíny a ďalšie prirodzené zložky potravín s priaznivými účinkami. Názvoslovie vitamínov, rozdelenie, výskyt v potravinách.
Antioxidanty, antimikrobiálne, antimutagénne a antikarcinogénne zložky potravín.
Antinutričné a toxické látky v potravinách, prirodzené toxické zložky potravín, derivované toxikanty potravín
Kontaminujúce látky a látky vyvolávajúce potravinovú neznášanlivosť a alergie.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Rozdelenie vonných látok a aromatické látky jednotlivých potravín
2. Rozdelenie chuťových látok, prah rozpoznania a sladidlá
3. Farebné látky a ich rozdelenie, prírodné farbivá
4. Enzýmové hnednutie potravín
5. Prídavné látky pre potravinárske účely
6. Podmienky použitia prídavných látok pri výrobe potravín
7. Vitamíny a ďalšie prirodzené zložky potravín
8. Názvoslovie vitamínov, rozdelenie, výskyt v potravinách
9. Antimikrobiálne, antimutagénne a antikarcinogénne zložky potravín
10. Antinutričné a toxické látky v potravinách
11. Prirodzené toxické zložky potravín
12. Toxikanty odvodené z bielkovín
13. Látky vyvolávajúce potravinovú neznášanlivosť a alergie
Cvičenia:
1. Stanovovanie niektorých vôňových a chuťových látok: hodnotenie aromatických látok bylín a korenín
2. Hodnotenie sladkosti, slanosti a pálivosti, hodnotenie arómy zrieďovacím testom
3. Laboratórne vyšetrenie farbív v potravinách stanovenie hemových farbív v mäse
4. Analýza chlorofylov a karotenoidov v zelenine a ovocí stanovenie lykopénu v paradajkách a výrobkoch z nich, porovnanie obsahu kapsantínu v mletých paprikách
5. Reakcie antokyanov z červenej kapusty na základe zmeny pH, izolácia syntetických farbív z potravín
6. Kolorimetrické meranie farebnosti potravín
7. Zastúpenie aditívnych látok v potravinách porovnanie informácií na obaloch identifikácia aditív na základe E kódov
8. Laboratórna analýza vitamínov v potravinách porovnanie obsahu vitamínu C v nápojoch
stanovenie obsahu vitamínu H v potravinách Elisa testom
9. Laboratórne hodnotenie antinutričných a toxických zložiek potravín stanovenie kyanogénnych glykozidov v jadrách horkých mandlí a marhúľ
10. Stanovenie biogénnych amínov
11. Dôkaz solanínu v zemiakoch, stanovenie metanolu v alkohole
12. Stanovenie PCB a pesticídov
13. Zápočtový test
Odporúčaná literatúra
1. Dičáková Z.: Potravinárska chémia. Košice: UVLF, 2013, 215 s. ISBN 978-80-8077-384-7.
2. Odstrčil, J., Odstrčilová, M.: Chemie potravin. Brno: NCoaNZO, 2006, 164 s. ISBN 80-7013-435-6.
3. Süli, J., Sobeková, A., Dičáková, Z., Hrušková, T.: Chémia potravín. Analýza potravín. Košice: UVLF, 2013, 226 s. ISBN 978-80-8077-361-8.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou na absolvovanie predmetu je odovzdávanie protokolov, získanie zápočtu a úspešné absolvovanie ústnej skúšky. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A – E).
Záverečné hodnotenie:
100% účasť na cvičeniach. Náhrada cvičení podľa štúdijného poriadku.
Absolvovanie písomnej priebežnej previerky štúdia v 13. týždni semestra s minimálnou úspešnosťou 60 %.
Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí v rozsahu A (91-100%), B (81–90%), C (71-80%), D (61-70%), E (51-60%) a FX (50% a menej).
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 54
ABCDEFX
31.4831.4814.8116.673.71.85
 
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content