Parazitárne a infekčné choroby potravinových zvierat

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaEaP/ICh BKaPdf*/20    Skratka: ICh BKaPdf*
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:     
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnou podmienkou pre absolvovanie predmetu je splnenie úplného odborného programu výuky a 100 % účasť na praktických cvičeniach. Jednu neúčasť na praktickom cvičení (dokladovanú od lekára) môže ospravedlniť vyučujúci .Spracovanie seminárnej práce z časti infekčné choroby; z časti parazitárne choroby a absolvovanie ústnej skúšky z obidvoch častí predmetu.
Výsledky vzdelávania
Študent získava vedomosti v infekčných a parazitárnych chorôb potravinových zvierat a ľudí, pričom veľký dôraz je kladený na zoonózy klasifikované podľa WOAH, EFSA, WHO a ochrane zdravia človeka a zvierat, potravín a surovín živočíšneho pôvodu, ako aj životného prostredia. Absolvent vedomosti môže v praxi uplatniť ako laborant pri analýze potravín a krmív v technologickom procese výroby, poradenskej činnosti so zameraním na mikrobiologické a parazitologické analýzy.
Stručná osnova predmetu
•Všeobecné pojmy v epizootológii a parazitológii.
. Základné diagnostické metódy využívané v epizootológii a parazitológii.
. Bakteriálne a mykotické choroby zvierat a ľudí.
. Vírusové a prionové choroby zvierat a ľudí.
•Protozoózy potravinových zvierat.
•Helmintózy (trematoda, cestoda, nematoda) potravinových zvierat.
Sylabus predmetu
Osnova prednášok :
1. Všeobecná epizootológia a infektológia, základné pojmy, infekčná choroba, infekčný proces, všeobecná klasifikácia infekčných chorôb u potravinových zvierat
2. Pramene pôvodcov infekčných chorôb, cesty prenosu, spôsoby nakazenia
3. Princípy diagnostiky, infekčných chorôb, hlásenie infekčných chorôb, prevencia a tlmenie infekčných chorôb - všeobecne
4. Zoonózy, ich všeobecná charakteristika, delenie, animálne pramene zoonóz,
5. Infekčné choroby s charakterom prírodnej ohniskovosti so zameraním sa na prameň pôvodcu nákazy a faktory prenosu
6. Alimentárne infekčné choroby zvierat a ľudí
7. Mykotoxikózy a orgánové mykózy
8. Parazitológia – úvod - základné pojmy, vzťah parazit a hostiteľ, cesty prenosu pôvodcov, patogenita, obranné mechanizmy hostiteľov parazitov.
9. Protozoológia, všeobecná charakteristika parazitických prvokov - systematika, morfológia, rozmnožovanie a životné cykly. Giardióza a kryptosporidióza, geografické rozšírenie, biológia, klinické prejavy, vznik a vývoj ochorenia, prevencia.
10. Tkanivové kokcídie – Sarcocystis, Toxoplasma, Neospora - morfológia, biológia, patogenéza, vznik a vývoj ochorenia, prevencia.
11. Helmintológia – náplň, charakteristika, rozdelenie. Ploché červy – motolice a pásomnice (Pseudophylida), biológia, cesty šírenia, vznik a vývoj ochorenia, prevencia. Diphylobothrióza a anisakidóza. Parazitózy rýb, charakteristika, rozdelenie, biológia, cesty šírenia, vznik a vývoj ochorenia, prevencia. Sparganóza.
12. Pásomnice mäsožravcov a ich larvocysty. Charakteristika dospelých pásomníc (Cyclophylida) a ich larvocýst. Druhová skladba, morfológia, biológia, charakteristika čeľ. Taeniidae. Pásomnice človeka a ich larvocysty. Taenia solium a T. bovis. biológia, cesty šírenia, vznik a vývoj ochorenia, prevencia..
13. Oblé červy – nematoda. Askaridóza a trichinelóza morfológia, biológia, patogenéza, vznik a vývoj ochorenia, prevencia.
Osnova praktických cvičení:
1. Zásady bezpečnosti pri práci a manipulácii s infekčným materiálom, odber balenie a zasielanie vzoriek na laboratórne vyšetrenie
2. Virologické a sérologické metódy diagnostiky infekčných chorôb
3. Bakteriologické a mykologické metódy diagnostiky infekčných chorôb
4. Klinická a laboratórna diagnostika antraxu a brucelózy.
5. Klinická a laboratórna diagnostika TSE ,tuberkulózy.
6. Klinická a laboratórna diagnostika a zdolávacie opatrenia pri salmonelózach.
7. Klinická a laboratórna diagnostika mastitíd.
8. Parazitologická diagnostika – úvod. Odber vzoriek na parazitologické vyšetrenie, konzervácia, skladovanie a zasielanie vzoriek.
9. Koncentračné metódy I. – princíp flotačných metód, pracovný postup – Faustova metóda, Brezova metóda. Diagnostika giardiózy a kryptosporidiózy
10. Ploché červy a ich druhová diagnostika. Morfológia tela a orgánových sústav motolíc a pásomníc
11. Larválne štádiá pásomníc. Morfológia, charakteristika základných typov larvocýst
12. Echinokokóza a alveokokóza mäsožravcov. Vyšetrenie trusu mäsožravcov, parazitologická pitva medzihostiteľov.
13. Trichinelóza – laboratórna diagnostika
Odporúčaná literatúra
Goldová, M., Levkutová, M. a kol. Infekčné a parazitárne choroby potravinových zvierat a ľudí. III. Parazitárne choroby. Košice: UVLF, 2013, 157 s. ISBN 978-80-8077-379-3.
Jurášek, V., Dubinský, P. a kol.(1993): Veterinárna parazitológia. Bratislava: Príroda:1993, 382 s. ISBN 80-07-00603-6
Levkutová, M., Goldová, M. a kol. (2013): Infekčné a parazitárne choroby potravinových zvierat a ľudí. I. Všeobecná časť. Diagnostické metódy. Rozhodnutia o požívateľnosti produktov živočíšneho pôvodu pre ľudskú spotrebu. Košice: UVLF, 2013, 161 s. ISBN 978-80-8077-377-9
Levkutová, M., Goldová, M. a kol. : Infekčné a parazitárne choroby potravinových zvierat a ľudí. II. Infekčné choroby. Košice: UVLF, 2013, 226 s. ISBN 978-80-8077-378-6.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Spracovanie seminárnej práce obidvoch častí predmetu.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou pre absolvovanie predmetu je splnenie úplného odborného programu výuky a 100 % účasť na praktických cvičeniach. Jednu neúčasť na praktickom cvičení (dokladovanú od lekára) môže ospravedlniť vyučujúci .Spracovanie seminárnej práce z časti infekčné choroby; z časti parazitárne choroby a absolvovanie ústnej skúšky z obidvoch častí predmetu.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet, skúška.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 19
ABCDEFX
26.3210.5331.585.2621.055.26
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content