Praktické cvičenia: 1, Úvod, Ochrana pred vonkajším a vnútorným žiarením. Pracoviská s rádioaktívnymi látkami. 2, Metódy kontroly rádioaktivity. RIA 3.-4., Prístroje 5, Zmeny v sacharidovom metabolizme po ožiarení 6, Zmeny v lipidovom metabolizme po ožiarení 7, Zmeny v enzýmoch po ožiarení 8, Makroskopické zmeny a postradiačné zmeny v periférnej krvi. 9, Test. 10-11, Zásady a spôsoby odberu vzoriek rastlinného a živočíšneho pôvodu na rádiometrické vyšetrenie. 12-13, Hodnotenie kontaminácie živočíšnych a rastlinných produktov rádioaktívnymi látkami. Zápočet. Prednášky: 1, Úvod a história rádiobiológie. 2, Mechanizmy účinku žiarenia 3-4, Patofyziológia žiarenia 5, Indukovaná rádioaktivita. 6, Rádioaktívne odpady. 7, Rádioprotekcia 8, Rádioaktivita v biosfére 9, Odber vzoriek. . Metódy znižovania rádiocézia v potravinách. 10, Využitie ionizujúceho žiarenia v potravinárstve. 11-12, Vnútorná kontaminácia, cesty vstupu, distribúcia a vylučovanie 13,Dekontaminácia.Dezaktivácia |