Prednášky: 1. Úvod do disciplíny- hodnotenie kvalitatívnych aspektov surovín a potravín rastlinného pôvodu v zmysle platnej legislatívy 2. Charakteristika a taxonómia rastlinných potravín 3. Bezpečnostné systémy pri spracovaní rastlinných komodít- legislatíva 4. Správna výrobná prax, správna hygienická prax a HACCP 5. Technológie spracovania rastlinných potravín, predbežné operácie – čistenie, pranie, triedenie, odkôstkovávanie, odstopkovanie, lúpanie, krájanie 6. Využitie pôsobenia tepla ako konzervačnej metódy 7. Charakteristika procesov blanšírovania a sterilizácie 8. Kusovité, sterilizované výrobky výroba kompótov 9. Sterilizovaná zelenina, mliečne kvasená zelenina 10. Technológia mrazenia, mrazené ovocie a zelenina 11. Technológia sušenia (sušené ovocie a zelenina) 12. Technológia presládzania (kandizované ovocie a zelenina) 13. Technológia spracovania sóje Cvičenia: 1. Všeobecné zásady komplexného posudzovania rastlinných potravín - základné rozbory 2. Označovanie rastlinných potravín; teória a prax 3. Tvorba bezpečnostných systémov pri spracovaní rastlinných komodít (prúdové diagramy nebezpečenstva, CP, CCP, monitorovanie a nápravné opatrenia) 4. Laboratórne hodnotenie čerstvej zeleniny - senzorické posudzovanie 5. Laboratórne hodnotenie čerstvého ovocia (kvalita a bezpečnostné systémy) 6. Laboratórne hodnotenie zemiakov - senzorické posudzovanie, určovanie varných typov, bezpečnostné systémy 7. Rozbor a hodnotenie sterilizovanej zeleniny, (hrášok, mrkva, fazuľka) (prúdové diagramy, nebezpečenstva, CP, CCP, monitorovanie a nápravné opatrenia) 8. Rozbor a hodnotenie sterilizovaného ovocia (kompótov) (prúdové diagramy, nebezpečenstva, CP, CCP, monitorovanie a nápravné opatrenia) 9. Rozbor a hodnotenie mliečne kvasenej zeleniny, bezpečnostné systémy (prúdové diagramy, nebezpečenstva, CP, CCP, monitorovanie a nápravné opatrenia) 10. Rozbor a hodnotenie mrazenej zeleniny, bezpečnostné systémy, rizika kolísania teplôt počas skladovania (prúdové diagramy nebezpečenstva, CP, CCP, monitorovanie a nápravné opatrenia) 11. Bezpečnostné systémy sušeného ovocia a zeleniny (prúdové diagramy nebezpečenstva, CP, CCP, monitorovanie a nápravné opatrenia) 12. Senzorické hodnotenie výrobkov zo sóje (prúdové diagramy nebezpečenstva, CP, CCP, monitorovanie a nápravné opatrenia) 13. Zápočtový test. |