Úradná kontrola potravín

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PŠS ÚKP HP/20    Skratka: PŠS ÚKP HP
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 3
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 3   -   Za obdobie štúdia: 26 / 39 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:             
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Aktívna účasť študenta na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Odovzdanie vypracovaných dokumentov z výkonu úradnej kontroly potravín. Úspešné absolvovanie záverečného písomného testu (min. 51 %).
Výsledky vzdelávania
Schopnosť uplatniť a aplikovať nadobudnuté vedomosti a postupy pri výkone úradnej kontroly potravín a kontrolných systémov v celom potravinovom reťazci na národnej a európskej úrovni. Výsledky vzdelávania sú overované aktívnou účasťou študenta na cvičeniach, odovzdaním vypracovaných dokumentov z výkonu úradnej kontroly potravín a zápočtovým testom.
Stručná osnova predmetu
Legislatívny rámec na organizáciu úradných kontrol a iných úradných činností (európska/národná legislatíva). Všeobecné pravidlá, požiadavky na príslušné orgány, personál, hierarchia zodpovednosti, kontrolné metódy a techniky, plány kontroly, výročné správy, financovanie úradných kontrol. Úradná kontrola vykonávaná inšpektorom a úradným veterinárnym lekárom na všetkých stupňoch potravinového reťazca (prvovýroba, spracovanie,
distribúcia, predaj konečnému spotrebiteľovi). Špecifické pravidlá. pre úradné kontroly produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu. Registrácia a schvaľovanie prevádzkarní. Audity a monitorovanie prevádzkovateľov potravinárskych podnikov. Úradné kontroly pri preprave a obchode zvierat a tovaru s členskými štátmi, dovoze z tretích krajín a vývoze do tretích krajín. Konanie po kontrolách, rozhodnutia, opatrenia, sankcie. Automatizovaný systém riadenia informácií pre úradné kontroly. Obchodný kontrolný a expertný systém. Systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá. Systém administratívnej pomoci a spolupráce. Systém potravinových podvodov. Audity príslušných orgánov (interné a externé audity). Sprievodná dokumentácia. Písomné záznamy.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Úvod do predmetu. Právny základ úradnej kontroly potravín (európska legislatíva). Predmet a rozsah pôsobnosti právnych predpisov.
2. Právny základ úradnej kontroly potravín (národná legislatíva). Predmet a rozsah pôsobnosti právnych predpisov.
3. Úradné kontroly a iné úradné činnosti. Všeobecné pravidlá vykonávania úradných kontrol, príslušné orgány.
4. Pravidlá administratívnej pomoci a spolupráce medzi členskými štátmi. Automatizované systémy výmeny informácií.
5. Špecifické pravidlá pre úradné kontroly v súvislosti s výrobou produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu.
6. Organizácia a výkon úradnej kontroly potravín podľa zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov. Hierarchia zodpovednosti príslušných orgánov.
7. Organizácia a výkon úradnej kontroly produktov a potravín živočíšneho pôvodu podľa zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 39/2007 Z. z. v znení neskorších predpisov. Hierarchia zodpovednosti príslušných orgánov.
8. Registrácia a schvaľovanie prevádzkarní.
9. Audity a monitorovanie prevádzkovateľov potravinárskych podnikov.
10. Úradné kontroly pri preprave a obchode zvierat a tovaru s členskými štátmi.
11. Úradné kontroly zvierat a tovaru, ktoré vstupujú do Únie z tretích krajín.
11
12. Rozhodnutia po vykonaní úradných kontrol potravín a produktov živočíšneho pôvodu.
13. Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF). Postupy výmeny informácií v prípade ohrozenia zdravia a bezpečnosti spotrebiteľov.
Cvičenia:
1. Personál vykonávajúci úradné kontroly. Profesionálna kvalifikácia. Doklady príslušných orgánov.
2. kontroly. Výročné správy. Financovanie úradných kontrol. Výpočet poplatkov alebo platieb.
3. Kontrolné metódy a techniky (inšpekcia, overovanie, audit, monitoring, dozor, odber a testovanie vzoriek, cielené kontroly, kontroly ad hoc).
4. Systém administratívnej pomoci a spolupráce (AAC). Systém pre potravinové podvody (FF). Systém riadenia informácií pre úradné kontroly (IMSOC).
5. Úradné kontroly vykonávané v súvislosti s výrobou mäsa, živých lastúrnikov, produktov rybolovu, surového mlieka a mliečnych výrobkov.
6. Úradná kontrola potravín vykonávaná orgánom úradnej kontroly potravín – inšpektorom. Odber vzoriek a laboratórna analýza. Sprievodná dokumentácia.
7. Úradná kontrola produktov živočíšneho pôvodu vykonávaná orgánom štátnej správy vo veterinárnej oblasti – úradným veterinárnym lekárom. Odber vzoriek a laboratórna analýza. Sprievodná dokumentácia.
8. Postup príslušných orgánov pri registrácií a schvaľovaní prevádzkarní. Sprievodná dokumentácia.
9. Audity uplatňovania správnej hygienickej praxe a postupov založených na analýze nebezpečenstva a kritických kontrolných bodoch (HACCP). Sprievodná dokumentácia.
10. Výkon úradných kontrol pri obchode s členskými štátmi. Certifikáty a doklady. Obchodný kontrolný a expertný systém (Traces).
11. Výkon úradných kontrol pri dovoze z tretích krajín a ich vývoze do tretích krajín. Certifikáty a doklady. Obchodný kontrolný a expertný systém (Traces).
12. Konanie v prípade nedodržania predpisov. Postup príslušných orgánov. Opatrenia. Sankcie. Sprievodná dokumentácia.
13. Audity príslušných orgánov (interné a externé audity). Sprievodná dokumentácia. Záverečný test.
Odporúčaná literatúra
1. Kožárová, Ivona: Úradná kontrola potravín a produktov živočíšneho pôvodu. Vysokoškolská učebnica pre študijné programy hygiena potravín a všeobecné veterinárske lekárstvo. 1. vyd. Košice : UVLF, 2017. 138 s. ISBN 978-80-8077-551-3
2. Študijné materiály dostupné online v e-learningovom univerzitnom systéme Moodle (http://moodle.uvlf.sk).
3. Súvisiace právne predpisy dostupné na: https://www.slov-lex.sk/ezz; http://www.svssr.sk/;
4. http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html?locale=sk
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Hygiena a technológia rastlinných potravín, Hygiena a technológia rýb, vodných živočíchov a mraziarenstvo, Hygiena a technológia hydiny, vajec a zveriny, Nákazy zvierat, Ochrana životného prostredia a veterinárska legislatíva.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Aktívna účasť študenta na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Odovzdanie vypracovaných dokumentov z výkonu úradnej kontroly potravín. Úspešné absolvovanie záverečného písomného testu (min. 51 %).
Záverečné hodnotenie:
Zápočet.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 26
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 26.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content