Epizootológia

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaEaP/Epi1 HP*/10    Skratka: Epi1 HP*
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 2   -   Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:          
Nadväzujúce:    
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je účasť na praktických cvičeniach (tolerovaná 1 absencia), úspešné zvládnutie priebežnej kontroly štúdia (7.týždeň) a zápočtového testu v 13. týždni (úspešnosť viac ako 51%).
Výsledky vzdelávania
Absolvovaním predmetu študent získa základné vedomosti o infekčnom a epizootickom procese t.j. (etiologický agens, hostiteľ, vnímavý makroorganizmus a vonkajšie prostredie). So zameraním sa na hlavné všeobecné i špecifické princípy diagnostiky (klinickej a laboratórnej) infekčných chorôb v zmysle súčasných požiadaviek orgánov štátnej správy, WOAH, WHO a EFSA, Získa vedomosti o všeobecných i špecifických metódach prevencie a tlmenia infekčných chorôb používaných vo veterinárskej i humánnej medicíne.
Stručná osnova predmetu
Zameraním povinného študijného predmetu je získať vedomosti z oblasti epizootológie a infektológie. Témy prednášok a praktických cvičení sú koncipované na získanie vedomostí zo všeobecnej epizootológie, metód skúmania epizootického a infekčného procesu, prírodnej ohniskovosti. Výučba predmetu zahŕňa metódy laboratórnej diagnostiky infekčných chorôb, molekulárnu epizootológiu, modelovanie a prognózovanie v epizootológii, odhad a hodnotenie rizík v epizootológii a analýzu epizootologickej situácie.
Sylabus predmetu
Prednášky
1. Úvod do štúdia epizootológie a infektológie; obsah, ciele
2. Metódy epizootológie
3. Epizootický proces
4. Pramene etiologického agensu a cesty prenosu
5. Infekčný proces, infekčná choroba; klasifikácia infekčných chorôb
6. Faktory ovplyvňujúce vznik a šírenie infekčných chorôb
7. Učenie o prírodnej ohniskovosti a prírodná ohniskovosť infekčných chorôb
8. Vzťahy medzi infekčnými chorobami zvierat a ľudí, Surveillance
9. Molekulárna epizootológia
10. Modelovanie a prognózovanie v epizootológii
11. Odhad a hodnotenie rizík v epizootológii (risk assessment)
12. Všeobecné princípy diagnostiky infekčných chorôb
13. Analýza epizootologickej situácie
Cvičenia
1. Zásady bezpečnosti pri práci; manipulácia s infekčným materiálom
2. Odber, balenie a zasielanie materiálu na laboratórne vyšetrenie pri diagnostike
infekčných chorôb a kontrole stavu imunity
3. Bakteriologické a mykologické metódy a ich, využitie pri diagnostike infekčných chorôb
a kontrole stavu imunity
4. Sérologické metódy I. (aglutinačné metódy, RVK, IDT). a ich využitie pri diagnostike
infekčných chorôb a kontrole stavu imunity
5. Sérologické metódy II. (ELISA, HIT, VNT) a ich využitie pri diagnostike infekčných
chorôb a kontrole stavu imunity
6. Tkanivové kultúry, kuracie embryá a laboratórne zvieratá v diagnostike infekčných
chorôb.
7. Laboratórne metódy priamej identifikácie pôvodcu (napr. fluorescencia...)
Priebežná kontrola štúdia
8. Využitie stanovenia imunologického profilu (celulárna imunita), (humorálna imunita) pri
diagnostike infekčných chorôb a imunodeficitných chorôb zvierat
9. Využitie molekulovo-genetických metód pri diagnostike infekčných chorôb.
10. Využitie metód molekulovej epizootológie pri riešení problémov epizootologickej situácie
v chovoch hospodárskych zvierat
11. Riziká, ich odhad, hodnotenie a dopad na populáciu zvierat (praktické príklady)
12. Vyhodnotenie účinnosti diagnostických postupov
13. Epizootologická štatistika a využitie matematicko-štatistických metód v epizootológii
Zápočtový test
Odporúčaná literatúra
1. Levkutová, M., Goldová, M. a kol. (2013) : Infekčné a parazitárne choroby potravinových zvierat a ľudí I. Všeobecná časť. Diagnostické metódy. Rozhodnutia o požívateľnosti produktov živočíšneho pôvodu pre ľudskú spotrebu. Edičné stredisko UVLF v Košiciach , 161 s.
2. Levkutová, M., Goldová, M. a kol. (2009): Infekčné a parazitárne choroby potravinových zvierat. Infekčné choroby II. Infekčné choroby. Edičné stredisko UVLF v Košiciach, 226 s..
3. Mojžišová, J. Goldová, M., a kol. (2006): Infekčné a parazitárne choroby psov. I. Všeobecná časť, laboratórne diagnostické metódy. UVL Košice, ISBN 80-8077-040-9: 95 s.
4. Mojžišová, J. Goldová, M., a kol. (2006): Infekčné a parazitárne choroby psov. II. Infekčné choroby psov. UVL Košice, ISBN 80-8077-041-7: 101s.
5. Švrček, Š., Bajová, V., Beníšek, Z., Bíreš, J., Čížek, M., Korim, P., Levkutová, M. Mojžišová, J., Ondrejka, R., Ondrejková,A., Trávniček, M., Vilček, Š. (2008): Všeobecná epizootológia a všeobecná infektológia; UVL Košice ISBN 978-80-8077-081-5: 174 s.
6. Švrček, Š., Bajová, V., Beníšek, Z., Čížek, M., Lešník,F ., Levkutová, M. Mojžišová, J., Novák, R., Ondrejka, R., Ondrejková, A., Paulík, Š., Sokol, J., Vrtiak, O.J. (2006): Infekčné choroby zvierat. II. časť. Vírusové a priónové choroby zvierat. 3. vydanie. Vydavateľstvo: M&M, Prešov, ISBN 80-8077-036-0, 567 s.,
7. Švrček, Š., Bajová, V., Beníšek, Z., Čížek, M., Kapitančik, B., Levkutová, M. Ondrejka, R., Ondrejková, A., Paulík, Š., Sokol, J., Suli, J., Trávniček, M. (2006): Infekčné choroby zvierat. I. časť. Bakteriálne a mykotické. 4. opravené a doplnené vydanie. Vydavateľstvo: MM, Prešov ISBN 80 88950-03-1: 487 s.
8. Levkutová,M. Paulík, Š. a kol. (2007): Infekčné choroby hydiny a ich diferenciálna diagnostika.1. vydanie, Vydavateľstvo: M&M, Prešov, ISBN-978-80-88950-20-2, 299 s.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Mikrobiológia, Farmakológia, Patologická fyziológia, Genetika, Výživa a kŕmenie zvierat, Hygiena chovu zvierat a welfare, Toxikológia
Priebežné hodnotenie:
priebežná kontrola štúdia (7.týždeň) a zápočtový test v 13. týždni (úspešnosť viac ako 51%). Zápočet - ZS
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je účasť na praktických cvičeniach (tolerovaná 1 absencia), úspešné zvládnutie priebežnej kontroly štúdia (7.týždeň) a zápočtového testu v 13. týždni (úspešnosť viac ako 51%).
Záverečné hodnotenie:
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je účasť na praktických cvičeniach (tolerovaná 1 absencia), priebežná kontrola štúdia (7.týždeň) a zápočtový test v 13 týždni (úspešnosť viac ako 51%); zápočet v ZS.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 211
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content