Anatómia II.

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaAHF/An II. 1 HP*/10    Skratka: An II. 1 HP*
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 3
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 3   -   Za obdobie štúdia: 13 / 39 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:     
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Jednou z podmienok úspešného absolvovania predmetu Anatómia II. v zimnom semestri je aktívna účasť študentov na praktických cvičeniach. Študenti musia úspešne zvládnuť všetky vypísané pitvy so zameraním na komparatívnu anatómiu jednotlivých orgánových sústav a orgánov. Praktická výučba je zameraná na systematickú, topografickú aj klinickú anatómiu jednotlivých oblastí nielen hospodárskych zvierat, ale aj laboratórnych zvierat a hydiny. K úspešnému absolvovaniu priebežných kontrol štúdia v danom semestri napomôže aj samoštúdium s aktuálnym pitevným materiálom. Priebežná kontrola štúdia sa realizuje praktickou formou skúšania v 7. a 13. týždni semestra v pitevni.
Výsledky vzdelávania
Po absolvovaní prednášok a cvičení z predmetu Anatómia II. v zimnom semestri, študenti získajú vedomosti o stavbe a funkcii orgánov a jednotlivých sústav v tele hospodárskych, laboratórnych zvierat a hydiny. Výučba je zameraná na porovnávaciu anatómiu v jednotlivých oblastiach tela zvierat. Praktické využitie nadobudnutých vedomostí v klinickej praxi zameranej na oblasti: hlavy, krku, hrudníka, brucha, panvy, hrudníkových a panvových končatín. Získané poznatky študenti prakticky uplatnia v náväznosti na klinické predmety. Výučba v danom semestri je zameraná na previazanosť a funkčnosť jednotlivých orgánových sústav.
Stručná osnova predmetu
Predmet Anatómia II. v zimnom semestri je zameraný na systematickú, topografickú a klinickú anatómiu podľa jednotlivých oblastí: hlavy, krku, hrudníka, brucha, panvy, hrudníkových a panvových končatín so zameraním na previazanosť a funkčnosť jednotlivých sústav. Výučba v zimnom semestri zahŕňa: tráviaci, dýchací, močový, pohlavný systém, zmyslové orgány a kožu u hospodárskych, laboratórnych zvierat a hydiny. Komparatívna anatómia orgánov a orgánových sústav hospodárskych zvierat, laboratórnych zvierat a hydiny. Praktické využitie nadobudnutých vedomostí v klinickej praxi pri riešení problematiky jednotlivých sústav. Získané vedomosti pri štúdiu splanchnológie v danom semestri kontinuálne previažu na klinickú výučbu.
Sylabus predmetu
1. týždeň: Tráviaca sústava všeobecne, telové dutiny, ústna dutina, slinné žľazy, zuby, jazyk. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 2. týždeň: Hltan, tonzily, pažerák, žalúdok, predžalúdky. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 3. týždeň: Črevo všeobecne. Črevo prežúvavcov, ošípanej, pečeň, pankreas. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 4. týždeň: Črevo mäsožravcov a koňa. Omentum a mesenterium. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 5. týždeň: Močová sústava: obličky, odvodné močové cesty. Nadobličky. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 6. týždeň: Pohlavné orgány samca. Prídavné pohlavné žľazy. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 7. týždeň: Pohlavné orgány samice. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 8. týždeň: Dýchacia sústava všeobecne. Nosová dutina, vedľajšie nosové dutiny, hrtan. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 9. týždeň: Priedušnica, priedušky a ich delenie, pľúca, medzidruhové rozdiely. Pleura, mediastinum. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 10. týždeň: Zmyslové orgány, koža, epidermálne útvary, mliečna žľaza. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, edzidruhové rozdiely. 11. týždeň: Anatómia hydiny. 12. týždeň: Laboratórne zvieratá. 13. Topografia orgánov v hrudníkovej, brušnej a panvovej dutine.
Odporúčaná literatúra
Anatómia domácich zvierat, Popesko, P.; Príroda Bratislava, 1992
Anatómia domácich cicavcov 1 – 2, König – Leibich, H&H, Bratislava, 2002
Atlas topografickej anatómie 1 – 3, Popesko, P.; Príroda Bratislava
Anatómia domácich vtákov Marettová, E., UVLF Košice, 2007
Základy anatómie laboratórnych zvierat, Krešáková, L., Petrovová, E., Vdoviaková, K., Marettová, E., Čížková, D., Maloveská, M., UVLF Košice, 2018
Nomina Anatomica Veterinaria, Danko, J., Šimon, F., Artimová, J., UVLF v Košiciach, 2011
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Priebežná kontrola štúdia predmetu Anatómia II. v zimnom semestri sa realizuje praktickou formou skúšania v 7. a 13. týždni semestra v pitevni.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Jednou z podmienok úspešného absolvovania predmetu Anatómia II. v zimnom semestri je aktívna účasť študentov na praktických cvičeniach. Študenti musia úspešne zvládnuť všetky vypísané pitvy so zameraním na komparatívnu anatómiu jednotlivých orgánových sústav a orgánov. Praktická výučba je zameraná na systematickú, topografickú aj klinickú anatómiu jednotlivých oblastí nielen hospodárskych zvierat, ale aj laboratórnych zvierat a hydiny. K úspešnému absolvovaniu priebežných kontrol štúdia v danom semestri napomôže aj samoštúdium s aktuálnym pitevným materiálom. Priebežná kontrola štúdia sa realizuje praktickou formou skúšania v 7. a 13. týždni semestra v pitevni.
Záverečné hodnotenie:
Aktívnou účasťou na cvičenia, úspešné zvládnutie vypísaných pitiev a priebežnou kontrolou štúdia predmetu Anatómia II. v zimnom semestri realizovanou praktickou formou skúšania v 7. a 13. týždni semestra v pitevni študent získava zápočet.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 1940
ABCDEFX
1.0398.97
 
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content