Ochorenia z potravín

Študijný program: všeobecné veterinárske lekárstvo denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/OchorzP VVL*/17    Skratka: OchorzP VVL*
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:             
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Predmet nemôžu absolvovať gravídne študentky. Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach - povolené sú najviac 3 ospravedlnené absencie zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov. Pre udelenie zápočtu sa vyžaduje vypracovanie seminárnej práce (MS Word) v rozsahu 15 strán na tému zadanú garantom predmetu na začiatku semestra a jej následná prezentácia v Power Pointe v trvaní 15 minút. Za seminárnu prácu môže študent získať maximálne 30 bodov, ktoré sa započítavajú do konečného hodnotenia predmetu. Za záverečnú skúšku formou testu v Moodle musí študent získať minimálne 51 % z celkového počtu 70 bodov. Konečné hodnotenie je súčtom bodového hodnotenia za seminárnu prácu a záverečný test.
Výsledky vzdelávania
Absolvovaním predmetu študent získa prehľad o fyzikálnych, chemických a biologických rizikách v potravinovom reťazci a možných rizikách pre zdravie konzumentov. Oboznámi sa s oficiálnymi metódami používanými v rutinnej laboratórnej diagnostike na detekciu prítomnosti nebezpečenstiev vo vzorkách potravín. Naučí sa tiež vyhodnocovať a interpretovať laboratórne nálezy v súlade s požiadavkami platnej potravinovej legislatívy. Študent bude vedieť klasifikovať alimentárne ochorenia podľa ich pôvodcov a charakterizovať najčastejšie typy ochorení z potravín. Bude schopný navrhnúť účinné opatrenia zamerané na minimalizáciu zdravotných rizík pre konzumenta.
Stručná osnova predmetu
Alimentárne alergie a intolerancie.
Ochorenia z potravín vírusového pôvodu.
Alimentárne infekcie a toxoinfekcie bakteriálneho pôvodu,
Ochorenia z potravín spôsobené prítomnosťou toxických metabolitov baktérií a mikroskopických vláknitých húb.
Alimentárne ochorenia spôsobené prítomnosťou cudzorodých látok (kontaminanty, endogénne cudzorodé látky, liečivá) v potravinách.
Zdravotné riziká spôsobené konzumáciou jedovatých rýb a morských biotoxínov.
Prióny a parazity v potravinovom reťazci.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Definícia, rozdelenie a charakteristika ochorení z potravín v zmysle platnej potravinovej legislatívy.
2. Potravinové intolerancie.
3. Alergie z potravín.
4. Alimentárne infekcie vírusového pôvodu.
5. Alimentárne infekcie bakteriálneho pôvodu.
6. Toxínmi sprostredkované alimentárne infekcie.
7. Alimentárne intoxikácie bakteriálneho pôvodu.
8. Toxinogénne druhy mikroskopických vláknitých húb v potravinovom reťazci.
9. Alimentárne intoxikácie spôsobené konzumáciou jedovatých druhov rýb a morských živočíchov obsahujúcich biotoxíny
10. Zdravotné riziká spôsobené prítomnosťou rezíduí veterinárnych liečiv v potravinách.
11. Ochorenia z potravín spôsobené prítomnosťou priónov.
12. Prenosné parazitárne ochorenia z jatočných a voľne žijúcich zvierat.
13. Zdravotné riziká vyplývajúce z prítomnosti kontaminantov v potravinovom reťazci.
Cvičenia:
1. Fyzikálne, chemické a biologické nebezpečenstvá (riziká) v potravinovom reťazci.
2. Alimentárne ochorenia spôsobené konzumáciou kravského mlieka a výrobkov z neho.
3. Alimentárne ochorenia spôsobené konzumáciou ovčieho a kozieho mlieka a výrobkov z nich.
4. Alimentárne ochorenia spôsobené konzumáciou červeného mäsa a mäsových výrobkov.
5. Alimentárne ochorenia spôsobené konzumáciou hydinového mäsa a hydinových mäsových výrobkov.
6. Alimentárne ochorenia spôsobené konzumáciou mäsa z voľne žijúcej zveri.
7. Alimentárne ochorenia spôsobené konzumáciou vajec a vaječných výrobkov.
8. Alimentárne mykotoxikózy a metódy detekcie mykotoxínov.
9. Alimentárne ochorenia spôsobené konzumáciou rýb a produktov rybolovu.
10. Rezíduá veterinárnych liečiv v potravinách a metódy ich detekcie.
11. Alimentárne ochorenia spôsobené konzumáciou potravín rastlinného pôvodu.
12. Prezentácie seminárnych prác.
13. Prezentácie seminárnych prác.
Odporúčaná literatúra
FIKSELOVÁ, M., MELLEN, M., MARCINČÁK, S.: Zdravotná bezpečnosť potravín. 1. vyd. SPU, Nitra, 2012. 124 s.
GÖRNER, F., VALÍK, Ľ: Aplikovaná mikrobiológia požívatín. Malé Centrum, Bratislava, 2004: 528 s.
GRIEGER, C., VAŘEJKA, F.: Mikrobiológia požívatín živočíšneho pôvodu. Príroda, Bratislava,1991:288 s.
Nariadenie (ES) č. 178/2002 Európskeho Parlamentu a Rady z 28. januára 2002, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín (Úradný vestník Európskej únie, L 31, 1.2.2002: 463-486).
Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín (Úradný vestník Európskej únie, L 139, 30.4.2004: 319-337).
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 z 29.4.2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu (Úradný vestník Európskej Únie, L 139/55,30.4.2004: 14-74).
Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) 2017/625 z 15. marca 2017 o úradných kontrolách a iných úradných činnostiach vykonávaných na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín (Úradný vestník Európskej únie, L 95: 1-142).
Nariadenie Komisie (ES) č. 2073/2005 z 15. novembra 2005, o mikrobiologických kritériách pre potraviny (Úradný vestník Európskej únie, L 338, 22.12.2005: 1-26).
Nariadenie Komisie (ES) č. 1881/2006 z 19. decembra 2006, ktorým sa ustanovujú maximálne hodnoty obsahu niektorých kontaminantov v potravinách (Úradný vestník Európskej únie, L 364, 20.12.2006: 5-24).
Nariadenie Komisie (ES) č. 1441/2007 z 5. decembra 2007, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny (Úradný vestník Európskej únie, L 322, 7.12.2007:12-29).
Nariadenie Komisie (EÚ) č. 37/2010 z 22. decembra 2009 o farmakologicky účinných látkach a ich klasifikácii, pokiaľ ide o maximálne limity rezíduí v potravinách živočíšneho pôvodu (Úradný vestník Európskej únie, L 15, 20.1.2010: 1–72).
Nariadenie Komisie (EÚ) č. 1129/2011 z 11. novembra 2011, ktorým sa mení a dopĺňa príloha II k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 vytvorením zoznamu Únie obsahujúceho prídavné látky v potravinách (Úradný vestník Európskej únie, L 295, 12.11.2011: 1-177).
Nariadenie vlády Slovenskej republiky z 9. júla 2003 č. 320/2003 Z. z. o monitorovaní určitých látok a ich rezíduí v živých zvieratách a v produktoch živočíšneho pôvodu. In Zbierka zákonov č. 320/2003, čiastka 145, 2541–2585.
PIPOVÁ, M. a kol.: Hygiena a technológia spracovania sladkovodných a morských rýb. Vienala, Košice, 2006, 417 s.
Potravinový kódex Slovenskej republiky.
SING, A.: Zoonoses - Infections Affecting Humans and Animals: Focus on Public Health Aspects. Springer, 2015, 1143 pp.
Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) 2015/1375 z 10. augusta 2015, ktorým sa ustanovujú osobitné predpisy na úradné kontroly trichinel v mäse (kodifikované znenie). (Úradný vestník Európskej únie, L 212, 11.8.2015:7-34).
http://www.svssr.sk/
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Pre získanie zápočtu musí každý študent počas semestra vypracovať a prezentovaťseminárnu prácu podľa pokynov garanta predmetu. Obidva dokumenty (MS Word v rozsahu 15 strán a Power Point prezentácia v trvaní 15 minút) musia byť nahrané do Moodle. Za seminárnu prácu môže študent získať maximálne 30 bodov.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Predmet nemôžu absolvovať gravídne študentky. Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach - povolené sú najviac 3 ospravedlnené absencie zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov. Pre udelenie zápočtu sa vyžaduje vypracovanie seminárnej práce (MS Word) v rozsahu 15 strán na tému zadanú garantom predmetu na začiatku semestra a jej následná prezentácia v Power Pointe v trvaní 15 minút. Za seminárnu prácu môže študent získať maximálne 30 bodov, ktoré sa započítavajú do konečného hodnotenia predmetu. Za záverečnú skúšku formou testu v Moodle musí študent získať minimálne 51 % z celkového počtu 70 bodov. Konečné hodnotenie je súčtom bodového hodnotenia za seminárnu prácu a záverečný test.
Záverečné hodnotenie:
Pri záverečnom hodnotení sa spočítajú dosiahnuté body za seminárnu prácu (maximálne 30 bodov) a záverečný test v Moodle (maximálne 70 bodov). Pri záverečnom teste musí študent získať minimálne 51 %. Študent sa ohodnotí výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia:
91 - 100 % výborne A
81 - 90 % veľmi dobre B
71 - 80 % dobre C
61 - 70 % uspokojivo D
51 - 60 % dostatočne E
menej ako 51 % nedostatočne FX
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
Výučba bude prebiehať len za predpokladu, že sa na predmet prihlási najmenej 8 študentov.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 1
ABCDEFX
0.00.0100.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 01.02.2023
Schválil: Garant Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content