Molekulová mikrobiológia v potravinách

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaMBaI/MMvP HP*/09    Skratka: MMvP HP*
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 2   -   Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:      
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Účasť na cvičeniach (3 cvičenia môžu chýbať, 1 je bez náhrady, ďalšie 2 musia byť nahradené v priebehu prvých 3 týždňov po skončení semestra). Na konci semestra je písomná previerka, ktorá je podkladom pre udelenie kreditu. Kredit dostane iba študent, ktorý z písomnej previerky získal minimálne 51%.
Výsledky vzdelávania
Úspešným absolvovaním predmetu študent získa informácie o možnostiach využitia metód molekulovej biológie pri laboratórnej diagnostike mikroorganizmov. Študent získa prehľad o tom, akým spôsobom sa na dostupných www stránkach získavajú informácie z oblasti bioinformatiky a ako sa následne tieto informácie spracovávajú podľa voľne dostupných programov. Praktická časť výuky poskytne študentovi možnosť praktického vyskúšania si niektorých z týchto metód využívaných v laboratórnej diagnostike infekčných agensov.
Stručná osnova predmetu
Na jednotlivých prednáškach budú študenti oboznámení s teoretickým podkladom danej témy, ktoré bude následne doplnené o praktickú ukážku. Zámerom tohto predmetu je nielen oboznámiť študentov s najmodernejšími metódami molekulovej mikrobiológie, ale v rámci možností, umožniť im aj prakticky si vyskúšať tieto techniky.
Sylabus predmetu
1. Úvod do molekulovej mikrobiológie (Detekcia mikroorganizmov pomocou serologickej diagnostiky a DNA diagnostiky).
2. Izolácia genomickej DNA. Spektroskopické stanovenie konceentrácie DNA.
3. Princíp a praktické využitie PCR.
4. Princíp a praktické využitie RT-PCR.
5. Princíp epidemiologického porovnania mikroorganizmov (bioinformatika).
6. Genotypizácia. Analýza DNA pomocou RFLP.
7. Genotypizácia. Analýza DNA pomocou DGGE, SSCP.
8. Princíp a praktické využitie sekvenovania.
9. Izolácia proteínov.
10. Analýza proteínových extraktov pomocou PAGE.
11. Hybridizácie (Western blot).
12. Nové metódy detekcie a identifikácie baktérií (magnetická separácia, MALDI)
13. Princíp detekcie GMO v potravinách.
Odporúčaná literatúra
M. Bhide a kol.: In silico veritas I: Nové trendy vo využívaní bioinformatických analýz v genetike a proteomike. Košice UVLF, 2013
M. Bhide a kol.: In silico veritas II: Bioinformatika v molekulárnej biológii: metódy a protokoly. 2017
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Podmieňujúce predmety: Biológia, Biochémia, Mikrobiológia
Priebežné hodnotenie:
Po ukončení tematického bloku študenti absolvujú kontrolný test z od prednášanej látky a praktických cvičení (celkovo 2 testy).
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Účasť na cvičeniach (3 cvičenia môžu chýbať, 1 je bez náhrady, ďalšie 2 musia byť nahradené v priebehu prvých 3 týždňov po skončení semestra). Na konci semestra je písomná previerka, ktorá je podkladom pre udelenie kreditu. Kredit dostane iba študent, ktorý z písomnej previerky získal minimálne 51%.
Záverečné hodnotenie:
Záverečné hodnotenie je zložené z písomného testu z praktickej a teoretickej časti. Do záverečného hodnotenia sa započítava aj výsledok kreditného test.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
POZNÁMKA
Predmet nemôžu absolvovať tehotné študentky.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 99
ABCDEFX
37.3719.1924.2415.154.040.0
 
Dátum poslednej zmeny: 26.06.2017
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content