Zootechnika a technológia chovu zvierat

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/ZtaT1 HP*/20    Skratka: ZtaT1 HP*
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 2   -   Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:     
Nadväzujúce:   
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
OBSAHOVÁ NÁPLŇ ŠTÁTNICOVÉHO PREDMETU
- nie je štátnicový predmet
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre úspešné absolvovanie predmetu študent sa musí zúčastňovať na cvičeniach a prednáškach v zmysle študijného poriadku, absolvovať dve písomné previerky v semestri s hodnotením minimálne 51%. Opravu písomných previerok môže študent opakovať 2x. Opravné termíny vypíše garant predmetu v čase 1-5 týždňov od ukončenia semestra.
Výsledky vzdelávania
Študent získava znalosti o význame chovu zvierat, ich domestikovaní, selekcii a šľachtení ako aj využití a zameraní jednotlivých plemien hospodárskych zvierat. V rámci všeobecnej zootechniky získa prehľad a skúsenosti s fixáciou, manipuláciou, vážením a meraním zvierat. Oboznámi sa s povinným označovaním jednotlivých druhov hospodárskych zvierat. Získa teoretické aj praktické vedomosti a skúsenosti s hodnotením exteriéru aj aktívnou účasťou pri posudzovaní na výstavách. Zároveň získa prehľad o využití, úžitkových typoch a chovných kategóriách jednotlivých druhov HZ. V rámci špeciálnej zootechniky sa oboznámi s charakteristikami a využitím jednotlivých plemien HZ.
Stručná osnova predmetu
Všeobecná zootechnika: fylogenéza a domestikácia HZ, zootechnická taxonómia, rast a vývin HZ, tvarové a úžitkové vlastnosti HZ, plemenárska evidencia, označovanie a identifikácia zvierat. Chov hovädzieho dobytka - charakteristika plemien, chov plemenných typov a kategórií HD, chov kráv bez trhovej produkcie, úžitkové vlastnosti so zameraním na produkciu kvalitných produktov. Chov oviec a kôz – charakteristika plemien, spôsoby chovu a odchov jahniat a kozliat, produkcia mlieka, mäsa a vlny, vlnoznalectvo. Chov ošípaných – charakteristika plemien, technológia chovu jednotlivých kategórií, chov prasníc, úžitkové vlastnosti. Chov koní – charakteristika plemien a spôsoby chovu koni, chov kobýl a žriebät, výkonnostné skúšky koní, manipulácia, hodnotenie, označovanie, evidencia, ustajnenie plemenných koni, plemenárska práca a plemenné knihy. Chov hydiny – charakteristika plemien hydiny, tvarové a úžitkové vlastnosti, technológie chovu jednotlivých druhov a kategórií hydiny, výkrm brojlerov, chov nosivých a mäsových plemien sliepok, liahnutie, odchov moriek, perličiek, bažantov a jarabíc, vznik a chov hybridov. Chov kožušinových zvierat – popis a štandardy bylinožravých a mäsožravých plemien kožušinových zvierat, bonitácia, tvarové a úžitkové vlastnosti, intenzívny chov a malochov králikov
Sylabus predmetu
Sylabus prednášok a cvičení ZS:
1. prednáška: Pojem a obsah všeobecnej a špeciálnej zootechniky - Chov hospodárskych zvierat, jeho vývoj a význam. Stavy zvierat na Slovensku a vo svete. Pojem domáceho a hospodárskeho zvieraťa. Fylogenéza a domestikácia hospodárskych zvierat, domestikačné centrá a pôvod HD, oviec, kôz, koní ošípaných, kožušinových zvierat, psov, mačiek a hydiny.
2. prednáška: Zootechnická taxonómia - ráz, kmeň, línia, chov, rodina, indivíduum, čistokrvné zviera, plnokrvník, polokrvník, chov, stádo, populácia pohlavný dimorfizmus, vznik a rozdelenie plemien hospodárskych zvierat. Vplyv vonkajších činiteľov na zmeny zvierat po domestikácii. Morfologické, fyziologické (v rozmnožovaní a úžitkovosti zvierat zmeny) zmeny a zmeny psychických vlastnosti zvierat. 3. prednáška: Exteriér, konštitúcia, kondícia a habitus hospodárskych zvierat - rozdelenie zvierat podľa konštitučných typov. Jednotlivé typy komplexie, temperamentu, kondície a habitu. Metódy hodnotenia exteriéru zvierat – subjektívne, objektívne a kombinované hodnotenie. Výber a príprava zvierat na výstavy 4. prednáška: Metódy, formy a princípy selekcie - selekčný zisk, selekčný efekt, selekčné postupy. Druhy plemenného výberu (výber podľa pôvodu, výber podľa vlastnej úžitkovosti, výber podľa potomstva – metóda matky–dcéra, metóda vrstovníc – CC test). Staničné metódy kontroly úžitkovosti (výber podľa zdravia, kontrola dedičnosti zdravia). 5. prednáška: Úžitkové vlastnosti hospodárskych zvierat - produkcia mlieka, vlastností mlieka a jeho získavanie. Produkcia mäsa, tuku, vajec a vlny. Využívanie práce a sily HZ. Výkrmnosť a plodnosť hospodárskych zvierat a ich hodnotenie. Mliečnosť HZ. Štádiá vývinu, priebeh, rýchlosť a nerovnomernosť rastu, rastová krivka. Vonkajšie a vnútorne činitele pôsobiace na rast. 6. prednáška: Pôvod a plemená hydiny a holubov – exteriér domácich holubov (telesné tvary, pomenovanie vonkajších častí holubieho tela, perové ozdoby, zafarbenie a kresby holubov). Charakteristika plemien domácich holubov, spôsoby chovu holubov. Najznámejšie plemená exotického vtáctva a pet zvierat. 7. prednáška: Metódy plemenitby - metódy plemenitby využívajúce podobnosť rodičov a potomkov, metód plemenitby využívajúce neaditívne zložky, t.j. efektu heterózy). Rodokmeňová analýza. Hodnotenie a zostavovanie a formy rodokmeňov. Určenie príbuznosti zvierat použitím rodokmeňov (priama línia, pobočná línia, metóda voľných generácií, vyznačenie radov predkov percentom príbuzenstva, metóda straty predkov a koeficient inbreedingu). 8. prednáška: Plemená a hybridy hrabavej hydiny - rozdelenie plemien hydiny podľa úžitkovosti – nosivé, kombinované, mäsové plemená a ich hybridy. Okrasné, malé a športové plemená kury domácej. Plemená a hybridy morky domácej, perličiek a prepelíc. 9. prednáška: Charakteristika plemien a hybridov vodnej hydiny - plemená a hybridy vodnej hydiny a ich rozdelenie podľa úžitkovosti – nosivé, kombinované, mäsové plemená. Okrasné a malé plemená vodnej hydiny. Plemená a hybridy husí a kačíc. Chov a spôsoby výkrmu husí a kačíc. 10. prednáška: Plemenná charakteristika jednotlivých druhov bylinožravých kožušinových zvierat - chov bylinožravých kožušinových zvierat. Bonitácia, určovanie pohlavia kožušinových zvierat. Technika chovu králikov, nutrii, morčiat, činčíl, plemenitba a odchov. 11. prednáška: Fédération Cynologique Internationale (FCI) – kynologické organizácie nepatriace pod FCI – Anglický a Americký Kennel Club. Organizačná štruktúra slovenskej kynológie. Plemenná charakteristika skupín I. - V plemien psov podľa FCI.
12. prednáška: Plemenná charakteristika skupín VI. - X plemien psov podľa FCI - zásady chovu, ošetrovanie a starostlivosť o psov. Príprava psov na výstavy. Výstavy psov. 13. prednáška: Plemenná charakteristika jednotlivých plemien mačiek a ich rozdelenie podľa FiFe - dlhosrsté, krátkosrsté, siamské, orientálne a iné plemená mačiek. Výstavy a posudzovanie exteriéru jednotlivých plemien mačiek.
1. cvičenie: Zásady bezpečnosti a opatrenia pri manipulácii so zvieratami - pristupovanie, zaobchádzanie a fixácia zvierat (pristupovanie ku koňom, fixácia koňa, pristupovanie a fixácia hovädzieho dobytka, vyvádzanie a predvádzanie hovädzieho dobytka, pristupovanie a fixácia ošípaných, fixačné klietky, vyvádzanie a predvádzanie ošípaných, pristupovanie, fixácia oviec a kôz, fixácia kožušinových zvierat a hydiny). 2. cvičenie: Meranie a váženie zvierat – meracie pomôcky, typy mier, typy váh, Barymetrické metódy zisťovania živej hmotnosti zvierat (pásové miery, výpočet hmotnosti). 3. cvičenie: Hodnotenie exteriéru zvierat - nacionále, všeobecný popis exteriéru, pomenovanie vonkajších častí tela, telesné tvary. Hodnotenie tvarových a úžitkových vlastností zvierat. Chov a exteriér kožušinových zvierat a hydiny. 4. cvičenie: Označovanie a identifikácia zvierat - označovanie a registrácia koní, HD, oviec, kôz, psov, mačiek, fretiek, ošípaných a hydiny. Centrálna evidencia hospodárskych zvierat (CEHZ).
5. cvičenie: Úžitkové typy a chovné kategórie hospodárskych zvierat - vonkajšie a vnútorné faktory vplývajúce na úžitkovosť zvierat. Rozdelenie úžitkových typov hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, hydiny a králikov. Chovné kategórie hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz a koní. 6. cvičenie: Pôvod a rozdelenie plemien holubov – exteriér domácich holubov (telesne tvary, pomenovanie vonkajších častí holubieho tela, perové ozdoby, zafarbenie a kresby holubov). Charakteristika plemien domácich holubov, spôsoby chovu holubov. Najznámejšie plemená holubov chované v SR. 7. cvičenie: Národné a tradičné plemená hospodárskych zvierat - história, vznik a početné stavy národných plemien na Slovensku. Úžitkové typy a vlastnosti národných plemien hovädzieho dobytka, koní, ošípaných, oviec, kôz, hydiny a králikov. 8. cvičenie: Reprodukčné vlastnosti hydiny - liahnutie hydiny a plemenárska práca. Tvorba vajec. Umelá inseminácia hydiny, zisťovanie oplodnených vajec. Liahnutie hydiny, biologická kontrola liahnutia, sexovanie kurčiat. Výber a brakovanie kurčiat. 9. cvičenie: Hodnotenie tvarových a úžitkových vlastností hydiny - systémy chovu sliepok, husí, kačíc, moriek, prepelíc a znáškových a mäsových hybridov. Jatočná hodnota a spracovanie hydiny. Posudzovanie a hodnotenie konzumných vajec. 10. cvičenie: Plemenná charakteristika jednotlivých druhov bylinožravých kožušinových zvierat – chov bylinožravých kožušinových zvierat. Bonitácia, určovanie pohlavia kožušinových zvierat. Technika chovu králikov, nutrii, morčiat, činčíl, plemenitba
a odchov. 11. cvičenie: Bylinožravé kožušinové zvieratá - tetovanie a registrácia králikov. Bonitácia a bodové hodnotenie exteriéru, určovanie pohlavia kožušinových zvierat. Technika chovu králikov - klietkový chov, malochovy a veľkochovy králikov. Technológie a spôsoby chovu činčíl, morčiat a nutrií. 12. cvičenie: Plemenná charakteristika a počty mäsožravých kožušinových zvierat - spôsoby chovu a ošetrovanie mäsožravých kožušinových zvierat. Exteriér a štandard prirodzených a vyšľachtených farebných mutácii líšok. Plemená a chov noriek, fretiek a iných záujmových mäsožravých kožušinových zvierat. Spôsoby označovania a registrácia mäsožravých kožušinových zvierat. 13. cvičenie: Exteriér a výcvik psov - hodnotenie tvarových vlastností psov, meranie, váženie a telesné indexy psov, chovný cieľ a plemenný štandard. Určovanie a posudzovanie rámca tela, konštitúcie, kondície, veku psov. Popis jednotlivých častí tela. Bonitácia psov.
Odporúčaná literatúra
Odporúčaná literatúra:
Zigo a kol. 2017: Cvičenie zo všeobecnej zootechniky, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN 978-80-8077-509-4.
Vasiľ M. 2015: Všeobecná zootechnika, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN 978-80-8077-481-3. Vasiľ M. a kol. 2015: Chov kožušinových zvierat, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN 978-80-8077-487-5.
Sidor, E.: Chov hospodárskych zvierat, 2003, Slovenská Poľnohospodárska Univerzita v Nitre, Vydavateľstvo SPU.
Chmelničná, Ľ. a kol.: Technológia chovu malých hospodárskych zvierat, 2008, Slovenská Poľnohospodárska Univerzita v Nitre, Vydavateľstvo SPU.
Šubrt, J., Hrouz, J.: Obecná zootechnika - návody do cvičení, 2000, Mendelova Zemedelská a Lesnícka Univerzita.
Žižlavský, J. a kol: Chov hospodárskych zvierat, MZLU Brno, 2002, 208s.
Tančin, V., Tančinová,D.: Strojové dojenie kráv a kvalita mlieka, Publikácie SCPV, Nitra, 2008, s.64 – 74, ISBN 978-80-88872-80-1.
Frelich, J. a kol.: Chov skotu, 2001, České Budejovice, ISBN 80-7040-512-0
Zigo a kol. e-Atlas plemien zvierat: hydina a kožušinové zvieratá. UVLF 2019. ISBN 978-80-8077-655-8, online, 136s.
Lacková a kol. e-Atlas plemien zvierat: psy, mačky, kone. UVLF 2020. ISBN 978-80-8077-685-5 online, 236s.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
KaAHF/An I. HP*/10 - Anatómia I. a KaBIOaGEN/B HP/10 - Biológia a KaVDCHZv/Kr HP/20 - Krmoviny a jedovaté rastliny a KaVVP/LT HP/20 - Latinská terminológia
Priebežné hodnotenie:
Pre úspešné absolvovanie predmetu študent sa musí zúčastňovať na cvičeniach a prednáškach v zmysle študijného poriadku, absolvovať dve písomné previerky v semestri s hodnotením minimálne 51%. Opravu písomných previerok môže študent opakovať 2x. Opravné termíny vypíše garant predmetu v čase 1-5 týždňov od ukončenia semestra.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre úspešné absolvovanie predmetu študent sa musí zúčastňovať na cvičeniach a prednáškach v zmysle študijného poriadku, absolvovať dve písomné previerky v semestri s hodnotením minimálne 51%. Opravu písomných previerok môže študent opakovať 2x. Opravné termíny vypíše garant predmetu v čase 1-5 týždňov od ukončenia semestra.
Záverečné hodnotenie:
Predmet končí v LS skúškou, ktorá sa skladá z troch častí: 1. test (30 otázok) – min. 51 %; 2. identifikácia plemien HZ (20 obrázkov) – min. 51%; 3. ústna odpoveď (1 otázka) – min. 51%, konečné hodnotenie sa vypočíta ako priemer výsledkov dosiahnutých v jednotlivých častiach A= 91 - 100% B = 81 - 90% C = 71 - 80% D = 61 - 70% E = 51 - 60% Fx = menej ako 51%.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 64
ABCDEFX
1.5698.44
 
Dátum poslednej zmeny: 05.05.2023
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content