P r e d n á š k y: 1. Základné pojmy. Nákup a doprava jatočnej hydiny na bitúnok. Technologický postup jatočného opracovania hydiny. 2. Zdravotná prehliadka jatočnej hydiny. 3. Aviárne zoonózy. 4. Charakteristika, rozdelenie, technológia a hygiena výroby výrobkov z hydinového mäsa. 5. Význam a zloženie hydinového mäsa. Postmortálne zmeny v mäse hydiny. 6. Chladenie a zmrazovanie hydiny. 7. Zloženie vajec, ich nutričná a technologická hodnota. 8. Trhové druhy konzumných vajec. Zber, doprava a triedenie vajec. 9. Starnutie vajec, chyby vajec mikrobiálneho a nemikrobiálneho pôvodu. Metódy konzervovania vajec. 10. Hygiena, technológia výroby a sortiment vaječných výrobkov. 11. Majonézy a majonézové výrobky. 12. Produkcia zveriny, národohospodársky význam a zásady veterinárnej starostlivosti o zver. Hlavné druhy poľovnej zveri. Vlastnosti a zloženie zveriny. 13. Zdravotná prehliadka malej a veľkej zveri. Znehodnotenie zveriny. Doprava, uskladnenie a distribúcia zveriny. P r a k t i c k é c v i č e n i a: 1. Nákup a klasifikácia jatočnej hydiny, sprievodná dokumentácia, zdravotný certifikát a informácia o potravinovom reťazci. 2. Hygiena a technológia jatočného opracovania hydiny, zdravotná prehliadka jatočnej hydiny pred zabitím a po zabití (Hydina ZK, Košice). 3. Hygiena a technológia výroby výrobkov z hydinového mäsa. 4. Laboratórne vyšetrenie čerstvej a mrazenej hydiny – cudzia voda v hydinovom mäse. 5. Dôkaz rozkladných zmien v hydinovom mäse. 6. Laboratórne vyšetrenie vajec. 7. Laboratórne vyšetrenie vaječných výrobkov. 8. Hygiena a technológia výroby sušených vaječných výrobkov (Doma Prešov). 9. Hygiena a technológia výroby majonéz a majonézových výrobkov (Doma Prešov). 10. Moderné technológie spracovania a zmrazovania jatočnej hydiny (Globaltrading Rozhanovce). 11. Organizácia zberu a priemyselné spracovanie zveriny, prehliadka zveriny. 12. Hygiena a technológia spracovania pštrosov a králikov. 13. Laboratórne vyšetrenie medu. |