Odborná prax - Potravinárske podniky

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/OPrax PP HP/20    Skratka: OPrax PP HP
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet
  •  
  • Semester:
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný:    -   Za obdobie štúdia: 40s (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:      
 
Vyučujúci
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Doklad o absolvovaní praxe potvrdený prevádzkovateľom potravinárskej prevádzky.
Výsledky vzdelávania
Študenti sa oboznámia s uplatňovaním zákonných požiadaviek na výrobu potravín živočíšneho pôvodu. Účelom je oboznámiť sa s pravidlami správnej výrobnej praxe a HACCP (písomná dokumentácia – tvorba dokumentácie, vedenie záznamov, systém spätnej väzby na zmeny podmienok výroby) a ich aplikáciou v daných podmienkach výroby. Študenti sú motivovaní, aby sa zaujímali o postoje producentov a spôsoby rozhodovania pri tvorbe a realizácii plánov správnej výrobnej praxe. Cieľom je poznanie motivačných tlakov a obmedzení, ktoré (poznanie) potom pri výkone povolania pomáha preklenúť nedorozumenia vyplývajúce s možných rozdielnych výkladov zákonných požiadaviek na výrobu potravín a jej kontrolu.
a vedenie záznamov súvisiacich so správnou výrobnou praxou.
Stručná osnova predmetu
Nástup na prax.
Oboznámenie sa s pravidlami správnej výrobnej praxe a HACCP (písomná dokumentácia – tvorba dokumentácie, vedenie záznamov, systém spätnej väzby na zmeny podmienok výroby).
Oboznámenie sa s aplikáciou pravidiel správnej výrobnej praxe a HACCP v podmienkach výroby a vedenie záznamov súvisiacich so správnou výrobnou praxou.
Odovzdanie správy z odbornej praxe.
Sylabus predmetu
Nástup na prax.
Oboznámenie sa s pravidlami správnej výrobnej praxe a HACCP (písomná dokumentácia – tvorba dokumentácie, vedenie záznamov, systém spätnej väzby na zmeny podmienok výroby).
Oboznámenie sa s aplikáciou pravidiel správnej výrobnej praxe a HACCP v podmienkach výroby a vedenie záznamov súvisiacich so správnou výrobnou praxou. Komunikácia s pracovníkmi kontrolných orgánov vykonávajúcich kontrolu v mieste výroby potravín v súvislosti so systémom správnej výrobnej praxe.
Odporúčaná literatúra
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004 ktorým sa ustanovujú osobitné predpisy na organizáciu úradných kontrol produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu.
- Nariadenie Rady (ES) č. 1/2005 z 22. decembra 2004 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností a o zmene a doplnení smerníc 64/432/EHS a 93/119/ES a nariadenia (ES) č. 1255/97.
- Nariadenie vlády SR 432/2012, ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat v čase ich zabíjania alebo usmrcovania.
- Nariadenie Komisie (ES) č. 2075/2005 ktorým sa ustanovujú osobitné predpisy na úradné kontroly Trichinella v mäse.
- Nariadenie Komisie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny.
- Nariadenie Vlády SR 320/2003 o monitorovaní určitých látok a ich rezíduí v živých zvieratách a v produktoch živočíšneho pôvodu.
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 o úradných kontrolách uskutočňovaných s cieľom zabezpečiť overenie dodržiavania potravinového a krmivového práva a predpisov o zdraví zvierat a o starostlivosti o zvieratá.
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín.
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Verejné veterinárske lekárstvo, Všeobecná hygiena a potravinárska technika, Potravinárska mikrobiológia a alimentárne choroby.
Priebežné hodnotenie:
Žiadne.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Doklad o absolvovaní praxe potvrdený prevádzkovateľom potravinárskej prevádzky.
Záverečné hodnotenie:
Absolvovanie praxe v stanovenom rozsahu hodín v prevádzkarni vyrábajúcej potraviny živočíšneho pôvodu doloženej potvrdením prevádzkovateľa, alebo osoby ním poverenej.
Podanie správy z praxe ústnou formou.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
Praxovať v prevádzkarniach na výrobu potravín živočíšneho pôvodu.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 196
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 11.04.2023
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content