Hygiena, bezpečnosť a kvalita potravín

Študijný program: všeobecné veterinárske lekárstvo denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/ŠS HBaKP VVL/15    Skratka: ŠS HBaKP VVL
  •  Kredity: 10
  •  Ukončenie: Štátna skúška - predmet štátnej skúšky
  •  
  • Semester:
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby:
Rozsah výučby: Týždenný:    -   Za obdobie štúdia: (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia:
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:       
 
Vyučujúci
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Úspešné zvládnutie študijných predmetov Hygiena a technológia potravín I, II, III. a Inšpekcia a kontrola potravín živočíšneho pôvodu.
Výsledky vzdelávania
Úspešné zvládnutie predmetu poskytne absolventovi najnovšie poznatky v oblasti technológie spracovania komodít živočíšneho pôvodu za podmienok vysokej úrovne hygieny spracovania a správnej výrobnej praxe s optimálnou nadstavbou bezpečnostných systémov na produkciu zdravotne bezchybných potravín. Na zvládnuté poznatky nadväzujú inšpekčné a kontrolné mechanizmy vyplývajúce z právnych predpisov Európskej únie a Slovenskej republiky.
Stručná osnova predmetu
1. Zloženie mlieka. Mliečne výrobky a ľudské zdravie.
2. Fyzikálno-chemické vlastnosti kravského mlieka.
3. Mikrobiológia surového mlieka a mliečnych výrobkov .
4. Rezíduá cudzorodých a inhibičných látok v mlieku a mliečnych výrobkoch.
5. Získavanie a ošetrenie mlieka v prvovýrobe .
6. Čistenie, odstreďovanie, homogenizácia a štandardizácia mlieka.
7. Tepelné ošetrenie mlieka – metódy a princípy tepelného ošetrenia, zariadenia.
8. Konzumné mlieko – definícia, výroba, chyby.
9. Smotana, maslo – definícia, výroba, chyby.
10. Fermentované mliečne výrobky – definícia, výroba, chyby.
11. Syry – definícia, výroba, chyby,
12. Koncentrované mliečne výrobky – zahustené mlieko a sušené mlieko – definícia, výroba, chyby, Mrazené krémy – definícia, výroba, chyby,
13. Ovčie a kozie mlieko a výrobky z neho - kvalita, výroba, chyby,
14. Sanitácia v mliekarenskom priemysle. Systém HCCP
15. Zloženie a význam mäsa hydiny a rýb v ľudskej výžive.
16. Hygiena a technológia jatočného opracovania hydiny.
17. Chladenie a zmrazovanie hydinového mäsa – metódy a zmeny hydinového mäsa počas mraziarenského skladovania.
18. Zdravotná prehliadka jatočnej hydiny pred zabitím a po zabití.
19. Sortiment výrobkov z hydinového mäsa a požiadavky na mechanicky separované hydinové mäso (MSHM).
20. Balenie a označovanie hydinového mäsa, požiadavky na baliaci materiál.
21. Význam vajec v ľudskej výžive, chemické zloženie vajec.
22. Zber, triedenie, balenie a označovanie vajec, hodnotenie kvality vajec. Starnutie a chyby vajec.
23. Technológia výroby, sortiment vaječných výrobkov a požiadavky na ich kvalitu.
24. Výlov, preprava a spracovanie živých sladkovodných rýb, posudzovanie čerstvosti rýb.
25. Sortiment rybacích výrobkov ich charakteristika.
26. Manipulácia po ulovení, vyšetrenie a prehliadka voľne žijúcej zveri a veľkej zveri z farmových chovov.
27. Hygienické požiadavky na produkciu králičieho a pštrosieho mäsa, chemické zloženie a vlastnosti.
28. Chemické zloženie, vlastnosti a druhy včelieho medu.
29. Chemické zloženie mäsa a charakteristika vlastností mäsa jednotlivých druhov zvierat.
30. Nutričná, biologická a energetická hodnota mäsa.
31. Postmortálne zmeny v mäse, zrenie mäsa, autolytické zmeny a ich hodnotenie.
32. Kvalitatívne odchýlky mäsa - PSE/DFD mäso.
33. Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa - genetika, druh zvierat, plemeno, pohlavia, vek., spôsob chovu, vplyv výživy, špecificky účinných látok, cudzorodých látok, ochorení.
34. Klasifikácia jatočných zvierat a zatrieďovanie jatočne upravených tiel.
35. Hygiena a technológia spracovania a skladovanie vedľajších živočíšnych produktov v mäsovom priemysle, vrátane ŠRM.
36. Kategorizácia vedľajších živočíšnych produktov neurčených na ľudskú spotrebu, ich odstraňovanie a použitie.
37. Základné technologické zariadenia a postupy v mäsovej výrobe.
38. Aditívne látky, prísady a technologicky pomocné látky v mäsovej výrobe.
39. Spôsoby technologickej úpravy mäsa a mäsových výrobkov (tepelné opracovanie, chladenie a mrazenie).
40. Spôsoby technologickej úpravy mäsa a mäsových výrobkov (solenie mäsa, údenie a sušenie).
41. Charakterizujte spôsoby balenia mäsa a mäsových výrobkov a použité obalové materiály.
42. Charakterizujte tepelne opracované mäsové výrobky.
43. Charakterizujte tepelne neopracované mäsové výrobky, význam štartovacích kultúr.
44. Charakterizujte živočíšne tuky podľa Nariadenia ES 853/2004, príloha 3, oddiel XII. Živočíšne tuky.
45. Popíšte povinnosti úradného veterinárneho lekára týkajúce sa kontroly pohody zvierat počas prepravy (požiadavky na dopravné prostriedky, zvieratá, manipulácia so zvieratami).
46. Popíšte požiadavky na bitúnky (konštrukcia, usporiadanie vybavenie) na ktorých sa zabíjajú domáce kopytníky.
47. Popíšte dokument Informácia o potravinovom reťazci (IPR) a pravidlá, ktoré sa vzťahujú na vydanie a doručenie IPR. Špecifikujte povinnosti úradného veterinárneho lekára a prevádzkovateľa potravinárskeho podniku vo vzťahu k IPR.
48. Popíšte povinnosti prevádzkovateľa potravinárskeho podniku týkajúce sa pohody zvierat počas zabíjania (úkony, plánovanie, školenie, archivácia záznamov) a metódy omračovania.
49. Špecifikujte autorizáciu pre zdravotné prehliadky jatočných zvierat ante mortem a popíšte postupy ante mortem prehliadky.
50. Špecifikujte autorizáciu pre zdravotné prehliadky jatočných zvierat po zabití a popíšte štandardný postup prehliadky post mortem u ošípaných.
51. Špecifikujte autorizáciu pre zdravotné prehliadky jatočných zvierat po zabití a popíšte štandardný postup prehliadky post mortem u hovädzieho dobytka.
52. Špecifikujte autorizáciu pre zdravotné prehliadky jatočných zvierat po zabití a popíšte štandardný postup prehliadky post mortem u oviec a kôz.
53. Špecifikujte autorizáciu pre zdravotné prehliadky jatočných zvierat po zabití a popíšte štandardný postup prehliadky post mortem u nepárnokopytníkov.
54. Popíšte praktické opatrenia a úkony úradného veterinárneho lekára súvisiace s bovinnou spongiformnou encefalopatiou (BSE). Špecifický rizikový materiál a odber vzoriek u hovädzieho dobytka
55. Popíšte praktické opatrenia a úkony úradného veterinárneho lekára súvisiace s transmisívnou spongioformnou encefalopatiou (scrapie). Špecifický rizikový materiál a odber vzoriek u oviec a kôz.
56. Popíšte praktické opatrenia a úkony úradného veterinárneho lekára súvisiace so špecifickými rizikami u HD, ošípaných a nepárnokopytníkov. Rozhodnutie o mäse a orgánoch.
57. Uveďte príčiny pre posúdenie živých zvierat a mäsa ako nevhodných na účely ľudskej výživy a legislatívny rámec takéhoto rozhodnutia.
58. Popíšte praktické opatrenia a úkony úradného veterinárneho lekára súvisiace s prítomnosťou parazita rodu Trichinella. Rozhodnutie o mäse a orgánoch.
59. Označovanie mäsa vhodného na ľudskú spotrebu zdravotnou značkou po vykonaní prehliadky ante mortem a post mortem. Spätné hlásenie do chovu
60. Právny základ úradnej kontroly potravín (európska a národná legislatíva). Predmet a rozsah pôsobnosti právnych predpisov. Úloha veterinárneho lekára v potravinovom reťazci.
61. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 – všeobecné pravidlá vykonávania úradných kontrol, príslušné orgány, personál, kontrolné metódy a techniky.
62. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 – financovanie úradných kontrol, výpočet poplatkov alebo platieb, plány kontroly, výročné správy, administratívna pomoc a spolupráca, systém riadenia informácií pre úradné kontroly (IMSOC).
63. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 - špecifické pravidlá pre úradné kontroly v súvislosti s výrobou produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu.
64. Špecifické požiadavky na vykonávanie úradných kontrol surového mlieka, mliečnych výrobkov a produktov rybolovu v súlade s vykonávacími aktmi nariadenia (EÚ) č. 2017/625.
65. Registrácia a schvaľovanie prevádzkarní v súlade s nariadeniami (ES) Európskeho parlamentu a Rady č. 852/2004 a č. 853/2004 v platnom znení. Postupy stanovené príslušným orgánom na národnej úrovni. Zdravotné a identifikačné značky.
66. Audity a monitorovanie prevádzkovateľov potravinárskych podnikov. Audity príslušných orgánov.
67. Úradná kontrola potravín vykonávaná v súlade so zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov. Inšpektor. Profesionálna kvalifikácia. Úradné záznamy.
68. Úradná kontrola potravín a produktov živočíšneho pôvodu vykonávaná v súlade so zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov. Úradný veterinárny lekár. Profesionálna kvalifikácia. Úradné záznamy.
69. Úradné kontroly pri preprave a obchode zvierat a tovaru s členskými štátmi. Úradné kontroly zvierat a tovaru, ktoré vstupujú do Únie na hraničných kontrolných staniciach a na iných miestach vstupu. Certifikáty a doklady. Obchodný kontrolný a expertný systém (Traces).
70. Konanie v prípade nedodržania pravidiel. Opatrenia. Sankcie. Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF).
Odporúčaná literatúra
podľa pokynov garanta predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Úspešné zvládnutie študijných predmetov Hygiena a technológia potravín I, II, III. a Inšpekcia a kontrola potravín živočíšneho pôvodu.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 586
ABCDEFX
16.0421.521.8418.090.00.018.264.27
 
Dátum poslednej zmeny: 22.10.2019
Schválil: Garant Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content