Nutričné a dietetické hodnotenie krmív

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/NaDHK BKaPef/22    Skratka: NaDHK BKaPef
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:      
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Na získanie zápočtu podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach sa vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 50 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktivita na cvičeniach - vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite a úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %). Absolvovanie záverečnej skúšky pozostávajúcej z písomnej časti a z ústnej časti (minimum 51 %), výsledky dosiahnuté študentom v priebehu semestra sa premietajú do záverečného hodnotenia (maximum 30 %).
Výsledky vzdelávania
Pri štúdiu predmetu získajú študenti poznatky o princípoch a postupoch základných analytických metód chemického stanovenia živín v krmivách, ako aj stráviteľnosti živín. Podľa obsahu analyzovaných živín budú poznať systémy výpočtu energetickej hodnoty krmív podľa druhu zvierat. Budú schopní hodnotiť krmivá a interpretovať výsledky z hľadiska nutričnej a dietetickej analýzy krmív a pochopia interakčné vzťahy krmív a živín z hľadiska ich nutričnej hodnoty, ako aj ich využiteľnosti.
Stručná osnova predmetu
Chemická povaha a nutričná hodnota živín, ako aj ich možnosti analytického stanovenia.
Hodnoty kvalitatívnych znakov jednotlivých živín, posudzovanie ich biologických vlastností použiteľných pre kalkuláciu príjmu krmiva, stráviteľnosti, energetickej a bielkovinovej hodnoty krmív.
Postupy a spôsoby stanovenia nutričného a dietetického hodnotenia krmív chemickou analýzou mokrou cestou.
Spôsoby výpočtu nutričnej hodnoty krmív podľa druhu krmív pre objemové a jadrové krmivá, ako aj vedľajšie produkty v nadväznosti na jednotlivé druhy zvierat.
Chemické postupy stanovenia obsahu živín v krmivách: dusíkaté látky, bielkoviny, frakcie bielkovín, aminokyseliny, tuky, podiel nenasýtených mastných kyselín, štrukturálne sacharidy (acidodetergentná vláknina, neutráldetergentná vláknina) a neštrukturálne sacharidy (škrob, neškrobnaté polysacharidy, cukry).
Analýza minerálnych látok (Ca, P, Mg, Na, K, Fe, Cu, Zn, Cl, S) a vitamínov.
Ukazovatele kvality, dietetickej hodnoty a zdravotnej nezávadnosti krmív.
Postup a spôsob stanovenia veterinárno-dietetického hodnotenia krmív z pohľadu spôsobov a možností.
Metódy fyzikálneho analytického vyšetrenia kŕmnych zmesí a žľabových vzoriek, celkových zmesných vzoriek a spôsob výpočtu nutričnej hodnoty.
Sylabus predmetu
1) Prednáška: Fyzikálne a chemické zloženie krmív, ich nutričná a dietetická hodnota, potreba a metódy stanovenia obsahu živín,
Cvičenie: Postup pri odbere, príjme, registrácii a úprave vzoriek krmív v laboratóriu pre nutričné a dietetické hodnotenie krmív,
Analýzy: Stanovenie a hodnotenie sušiny v šťavnatých a suchých krmivách,
Poučenie o bezpečnosť pri práci v rámci praktických cvičení.
Analýzy: Stanovenie sušiny a prepočty pôvodnej, laboratórnej a absolútnej sušiny;
2) Prednáška: Sacharidy v krmivách, ich rozdelenie a význam,
Cvičenie: Metódy stanovenia a hodnotenia štrukturálnych a neštrukturálnych
sacharidov v krmivách,
Analýzy: Stanovenie hrubej vlákniny (vláknina), stanovenie acidodetergentnej vlákniny (ADV/ADF), neutrálnodetergentnej vlákniny (NDV/NDF). Chemická analýza škrobu v krmivách;
3) Prednáška: Stanovenie, význam a hodnotenie množstva, kvality a využiteľnosti bielkovín z krmív podľa druhu zvierat,
Cvičenie: Stanovenie dusíkatých látok, frakcie bielkovín (A, B1, B2, B3, C) a aminokyselín pre prežúvavce a monogastrické zvieratá,
Analýzy: Stanovenie dusíkatých látok Kjeldahlovou metódou;
4) Prednáška: Zloženie a biologická hodnota bielkovín v krmivách pre prežúvavce a monogastrické zvieratá,
Cvičenie: Stanovenie aminokyselín po hydrolýze na automatickom analyzátore aminokyselín;
5) Prednáška: Tuky a mastné kyseliny v krmivách, ich klasifikácia a význam vo výžive zvierat,
Cvičenie: Metódy stanovenia a hodnotenia lipidov, Veterinárno-dietetické hodnotenie
krmív;
Analýzy: Stanovenie hrubého tuku podľa Soxhletovej metódy, Chemické analýzy rozkladných produktov tukov - stanovenie kyslosti a oxidácie tuku v krmivách;
6) Prednáška: Minerálne zloženie krmív, význam minerálnych látok a ich zastúpenie podľa druhu krmív a činitele ovplyvňujúce ich obsah v krmivách,
Cvičenie: Metódy stanovenia a hodnotenie popola a minerálnych látok Ca, P, Mg, Na, K, Fe, Cu, Zn, Cl, S v krmivách,
Analýzy: Stanovenia minerálnych látok v krmivách metódou atómovej absorpčnej spektroskopie (AAS);
7) Prednáška: Stráviteľnosť živín u zvierat, vplyv druhu, veku a úrovne výživy na stráviteľnosť krmív,
Cvičenie: Metódy stanovenia stráviteľnosti a degradovateľnosti bielkovín a sacharidov v krmivách pre prežúvavavce a monogastrické zvieratá,
Analýzy: Stanovenie rozpustnosti sacharidovej frakcie, bachorová degradovateľnosť bielkovín a NDV in situ;
8) Prednáška: Energetické hodnotenie krmív, premena energie, jej využiteľnosť a stanovenie v krmivách,
Cvičenie: Určovanie energetickej hodnoty krmív pre hydinu a ošípané (metabolizovateľná energia ME) prežúvavce (netto energia pre laktáciu NEL);
9) Prednáška: Činitele ovplyvňujúce energetický metabolizmus jednotlivých druhov zvierat,
Cvičenie: Určovanie energetickej hodnoty krmív pre kone (stráviteľná energia SE) a mäsožravce (metabolizovateľná energia ME);
10) Prednáška: Spôsoby konzervovania jadrových a objemových krmív, ich vplyv na obsah, využiteľnosť a straty živín krmive,
Cvičenie: Metódy stanovenia úrovne fermentačného procesu v konzervovaných
krmivách a stability siláží,
Analýzy: Stanovenie pH, kyseliny mliečnej, maslovej a octovej v siláží metódou izotachoforézy (ITP);
11) Prednáška: Dietetické hodnotenie krmív, štruktúra krmiva a jej vplyv na využiteľnosť živín a zdravie zvierat,
Cvičenie: Hodnotenie spôsobov úpravy, štruktúry a štrukturálnej účinnosti krmív pre
jednotlivé druhy zvierat, stanovenie a hodnotenie štrukturálnej účinnosti krmív,
Analýzy: Stanovenie štruktúry jadrových a objemových krmív a jej hodnotenie;
12) Prednáška: Rozdelenie objemových krmív, ich nutričné a dietetické hodnotenie; Postup a spôsob stanovenia a hodnotenia zdravotnej nezávadnosti krmív,
Cvičenie: Metódy vyšetrenia objemových krmív, protokolárne spracovanie;
13) Prednáška: Rozdelenie jadrových krmív, ich nutričné a dietetické hodnotenie; Postup a spôsob stanovenia a hodnotenia zdravotnej nezávadnosti krmív,
Cvičenie: Metódy vyšetrenia jadrových krmív, protokolárne spracovanie;
**
Odporúčaná literatúra
1. Bujňák, L., Hreško, Šamudovská, A.: Návody na praktické cvičenia z výživy zvierat. Košice: UVLF, 2017, 106 s. ISBN 978-80-8077-550-6.
2. Nariadenie komisie ES č.152/2009 z 27.1.2009, ktorým sa stanovujú metódy odberu vzoriek a analýzy na účely úradnej kontroly krmív.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Zvládnutie analytických postupov chemického vyšetrenia a výpočtov obsahu živín a energetickej hodnoty krmív podľa druhu zvierat. Hodnotenie a interpretácia výsledkov nutričnej a dietetickej analýzy krmív.
Priebežné hodnotenie:
Protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite a úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %).
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Na získanie zápočtu podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach sa vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 50 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktivita na cvičeniach - vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite a úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %). Absolvovanie záverečnej skúšky pozostávajúcej z písomnej časti a z ústnej časti (minimum 51 %), výsledky dosiahnuté študentom v priebehu semestra sa premietajú do záverečného hodnotenia (maximum 30 %).
Záverečné hodnotenie:
Absolvovanie záverečnej skúšky pozostávajúcej z písomnej časti a z ústnej časti (minimum 51 %), výsledky dosiahnuté študentom v priebehu semestra sa premietajú do záverečného hodnotenia (maximum 30 %).
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 24
ABCDEFX
25.04.1729.1716.6725.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content