Prednášky: 1. Mikrobiológia mäsa jatočných zvierat. 2. Mikrobiológia mäsových výrobkov a tukov živočíšneho pôvodu. 3. Detekcia prítomnosti enterohemoragického sérotypu E. coli O157 a Cronobacter sakazaki. 4. Mikrobiológia jatočnej hydiny a hydinových výrobkov. 5. Mikrobiológia sladkovodných a morských rýb a rybacích výrobkov. 6. Mikrobiológia škrupinových vajec. Mikrobiálne chyby vajec. 7. Mikrobiológia vaječných výrobkov a majonéz. 8. Mikrobiológia surového, pasterizovaného a sterilizovaného mlieka. 9. Mikrobiológia fermentovaných mliečnych výrobkov. 10. Mikrobiológia zahustených mliečnych výrobkov. 11. Mikrobiológia sladkých a kyslých syrov. 12. Mikrobiológia surového ovčieho mlieka a bryndze. 13. Využitie výsledkov mikrobiologického vyšetrenia v praxi. Cvičenia: 1. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií z čeľade Enterobacteriaceae. Stanovenie počtu mikroorganizmov rodu Proteus. Mikrobiologické vyšetrenie mäsa. 2. Stanovenie počtu koaguláza-pozitívnych stafylokokov. Metódy detekcie stafylokokových enterotoxínov. Mikrobiologické vyšetrenie mäkkých mäsových výrobkov. 3. Stanovenie počtu baktérií Clostridium botulinum a Clostridium perfringens. Mikrobiologické vyšetrenie konzerv. 4. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií Campylobacter spp. Mikrobiologické vyšetrenie hydinového mäsa. 5. Stanovenie počtu baktérií Vibrio parahaemolyticus a Yersinia enterocolitica. Mikrobiologické vyšetrenie rýb a rybacích výrobkov. 6. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií Listeria monocytogenes. Mikrobiologické vyšetrenie mlieka. 7. Stanovenie počtu β-glukuronidáza-pozitívnych baktérií Escherichia coli vo vzorkách potravín. Mikrobiologické vyšetrenie bryndze. Priebežná previerka štúdia. 8. Stanovenie počtu baktérií Lactobacillus spp. a Leuconostoc mesenteroides. Mikrobiologické vyšetrenie fermentovaných mliečnych výrobkov. 9. Stanovenie počtu enterokokov. Mikrobiologické vyšetrenie sušených mliečnych výrobkov. 10. Stanovenie počtu mikroorganizmov Bacillus cereus. Mikrobiologické vyšetrenie sušených cereálnych výrobkov. 11. Testovanie rezistencie mikroorganizmov na antibiotiká. 12. Stanovenie počtu baktérií Pseudomonas aeruginosa. Náhrady chýbajúcich cvičení. 13. Zápočtový test. |