Audit prevádzok na výrobu potravín

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/AudPrev HP/11    Skratka: AudPrev HP
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 1
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 1   -   Za obdobie štúdia: 13 / 13 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:          
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Aktívna účasť študenta na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Odovzdanie a prezentácia vypracovanej seminárnej práce.
Výsledky vzdelávania
Schopnosť uplatniť a aplikovať nadobudnuté vedomosti a postupy pri vykonávaní auditu u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku. Výsledky vzdelávania sú overované aktívnou účasťou študenta na cvičeniach a odovzdaním a prezentáciou vypracovanej seminárnej práce.
Stručná osnova predmetu
Audit ako forma úradnej kontroly. Právny základ. Vymedzenie základných pojmov. Požiadavky na vykonávanie auditov a personál vykonávajúci audity. Charakteristika procesu auditu. Definovanie cieľov auditu, jeho predmetu a kritérií. Príprava plánu auditu a pracovných dokumentov. Implementácia procesu auditu. Zistenia auditu. Predkladanie správ z auditu. Postupy v nadväznosti na výsledky auditu. Dokumentácia auditu. Vykonávanie auditu u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku rastlinného/živočíšneho pôvodu. Audit uplatňovania postupov správnej hygienickej praxe a postupov založených na zásadách analýzy nebezpečenstva a kritických kontrolných bodov (HACCP) prevádzkovateľom potravinárskeho podniku. Modelová situácia vykonávania auditu u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku (seminárne práce študentov).
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Audit ako forma úradnej kontroly. Právny základ.
2. Požiadavky na vykonávanie auditov ustanovené rozhodnutím Komisie č. 2006/677/ES.
3. Charakteristika procesu auditu.
4. Implementácia procesu auditu.
5. Predkladanie správ z auditu.
6. Postupy v nadväznosti na výsledky auditu.
7. Dokumentácia auditu.
8. Výkon auditu u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku živočíšneho pôvodu.
9. Výkon auditu u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku rastlinného pôvodu.
10. Audit uplatňovania postupov správnej hygienickej praxe a postupov založených na zásadách analýzy nebezpečenstva a kritických kontrolných bodov (HACCP) prevádzkovateľom potravinárskeho podniku.
11. Modelová situácia výkonu auditu u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku.
12. Modelová situácia výkonu auditu u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku.
13. Modelová situácia výkonu auditu u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku.
Cvičenia:
1. Vymedzenie základných pojmov.
2. Personál vykonávajúci audity. Kompetentnosť audítora. Poverenie na výkon auditu.
3. Definovanie cieľov auditu, jeho predmetu a kritérií.
4. Príprava plánu auditu a pracovných dokumentov.
5. Realizácia otváracieho stretnutia.
6. Komunikácia počas auditu. Úlohy sprievodcov a pozorovateľov.
7. Zistenia auditu. Určenie zhody/nezhody s kritériami auditu. Záznam o nezhode.
8. Príprava a realizácia záverečného stretnutia.
9. Príprava, schválenie a distribúcia správy z auditu.
10. Ukončenie auditu. Realizácia následného auditu.
11. Odovzdávanie a prezentácia seminárnych prác.
12. Odovzdávanie a prezentácia seminárnych prác.
13. Odovzdávanie a prezentácia seminárnych prác.
Odporúčaná literatúra
1. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 o úradných kontrolách a iných úradných činnostiach vykonávaných na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín
2. Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 2019/627, ktorým sa stanovujú jednotné praktické opatrenia na vykonávanie úradných kontrol produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 a ktorým sa mení nariadenie Komisie (ES) č. 2074/2005, pokiaľ ide o úradné kontroly
3. Oznámenie Komisie (2021/C 66/02) o usmerňovacom dokumente k implementácii ustanovení o vykonávaní auditov podľa článku 6 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625
4. Smernica Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky na výkon interných auditov
5. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín
6. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
7. https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/official-controls-and-enforcement/health-and-food-audits-and- analysis_en
8. Študijné materiály dostupné online v e-learningovom univerzitnom systéme Moodle (http://moodle.uvlf.sk)
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Aktívna účasť študenta na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Odovzdanie a prezentácia vypracovanej seminárnej práce.
Záverečné hodnotenie:
Skúška.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 62
ABCDEFX
61.2932.264.841.610.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 11.04.2023
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content