Kontrola krmív a produkčné zdravie zvierat

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/KtrK HP/20    Skratka: KtrK HP
  •  Kredity: 4
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 3
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 3   -   Za obdobie štúdia: 26 / 39 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:           
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach. Študentovi, môže garant predmetu ospravedlniť maximálne 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie, môže študent vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Ako náhradu v prípade neúčasti na praktickom cvičení je študent povinný spracovať písomnou formou problematiku daného cvičenia, a následne ju obhájiť. Študent je ďalej povinný zúčastniť sa minimálne 70% prednášok v tomto semestri.
Podmienkou absolvovania predmetu v tomto semestri je aj úspešné absolvovanie zápočtového testu plánovaného v polovici semestra.
Výsledky vzdelávania
Po absolvovaní študent musí zvládnuť analytické postupy a hodnotenia metabolickej premeny a transformácie živín. Pochopenie regulačných mechanizmov adaptácie homestatickej a homeoretickej regulácie metabolizmu. Osvojenie si príčin a patogenézy vzniku nutrične podmienených porúch zdravia, produkcie a reprodukcie a princípy nutričnej prevencie tvorby produkčného zdravia. Osvojenie si zásady nutričného zabezpečenia a regulácie metabolických procesov pri stresových vplyvoch z vysokej záťaže, chronických orgánových poruchách a vo fáze rekonvalescencie. Zvládnutie analytických princípov a biologickej kontroly fázovej výživy potravinových zvierat. Zvládnutie analytických princípov a biologickej kontroly klinickej výživy domových a spoločenských zvierat.
Stručná osnova predmetu
Nutričné a dietetické hodnotenia krmív a kŕmnych dávok. Kvalitatívne znaky a zdravotná nezávadnosť krmív, technologické postupy výroby, spracovania, ošetrenia, konzervovania a dávkovania, legislatívne normy výroby a distribúcie krmív.
Špecifické interakcie krmív, analýza úrovne výživy a spôsobu kŕmenia na príjem krmív, enzymatické trávenie bielkovín, sacharidov, tukov; ich absorpcia, transformácia a využitie. Bachorová fermentácia a syntéza živín a energie – hodnotenie a riadenie fermentačných procesov, eubioza GIT a jej nutričné zdravotné a produkčné interakcie. Vplyv krmív na morfologický a funkčný vývoj GIT poruchy trávenia a nutričná prevencia.
Hodnotenie fázovej výživy zvierat jej vplyv na intermediarny metabolizmus (dusíkatých látok, sacharidov, tukov a minerálnych látok), interakcia živín a ich metabolická transformácia z hľadiska prejavu nutričnej, produkčnej a zdravotnej záťaže.
Poznávanie a hodnotenie vplyvu metabolickej záťaže pri orgánových poruchách zvierat a možnosti klinickej výživy pri ich úprave. Uplatnenie zásad klinickej výživy pri korekcii nutričných a metabolických stresov.
Sylabus predmetu
PREDNÁŠKY
1. Vplyv výživy a zdravie zvierat. Režim kŕmenia a poruchy zdravia - malnutrícia a jej vplyv na zdravie hospodárskych zvierat.
2. Antinutričné látky v krmivách - zdroje a mechanizmus účinku. Dusičnany a dusitany v krmivách - výskyt, mechanizmus účinku a nutričná prevencia. Látky ovplyvňujúce využiteľnosť a účinok minerálnych látok a vitamínov - výskyt, mechanizmus účinku a nutričná prevencia.
3. Nutričné produkčné a zdravotne aspekty bachorovej fermentácie a utilizácie sacharidov. Dietetické a nutričné ovplyvnenie energetického metabolizmu bachora.
4.Nutričné, produkčné a zdravotne aspekty trávenia a utilizácie bielkovín a NPN. Metabolické procesy transformácie dusíkatých látok u prežúvavcov.
5.Nutričné, produkčné a zdravotne aspekty trávenia a utilizácie tuku u prežúvavcov.
6. Nutričné, produkčné a zdravotné aspekty minerálnej výživy. Nutričná regulácia metabolizmu vápnika a fosforu prežúvavcov. Nutričná prevencia pôrodnej parézy a hypofosfatémie u kráv.
7. Energetický metabolizmus – metabolická transformácie živín a energie. Hormonálna regulácia metabolizmu - metabolická fáza pozitívnej a negatívnej energetickej bilancie. Rozdelenie metabolizovateľných živín pre fázu gravidity a laktácie HZ. Riadenie fázovej výživy dojníc podľa úrovne kondičného stavu (efektívnosť tvorby tukových rezerv).
8. Vplyv výživy na množstvo a kvalitu a efektívnosť produkcie mlieka dojníc. Syndróm nízkeho obsahu tuku v mlieku - príčiny a spôsoby nutričnej prevencie.
9. Dietetická a nutričná stránka fázovej výživy teliat a mladého HD. Fyziologické zvláštnosti a limity kolostrálnej výživy. Fázová výživa a jej vplyv na vývoj enzymatickej kapacity, zdravie, rast a vývoj teliat. Nutrične poruchy trávenia a nutričná prevencia hnačkových ochorení u teliat.
10. Dietetické a nutričné zásady intenzifikácie chovu oviec. Dietetika a nutričná prevencia porúch zdravia v chove oviec. Fázová výživa gravidných bahníc - nutričná prevencia gravidnej toxémie bahníc.
11. Nutričné, zdravotné, produkčné aspekty trávenia a absorpcie živín ošípaných. Nutričná stratégia v chove prasníc z hľadiska prevencie metabolických porúch. Nutričné predpoklady syndrómu MMA - nutričná prevencia.
12. Dietetika, nutričná prevencia a klinická výživa v chove koní. Mechanizmus vzniku a nutričná prevencia kolikových ochorení koni. Riadenie výživy, režim kŕmenia a dietetické opatrenia pri orgánových poruchách koni.
13.Nutričné, zdravotne a produkčné aspekty trávenia a absorpcie živín u mäsožravcov. Nutrične podmienené poruchy kostry, Nutričné aspekty kachexie a obezity psov. Klinická výživa pri poruchách tráviaceho systému psov a mačiek. Dietetické a preventívne opatrenia pri pečeňových dysfunkciách psov a mačiek.
CVIČENIA
1. Spôsoby ošetrenia a konzervovania objemových krmív a jadrových krmív, ich vplyv na produkciu, zdravie a ekonomika chovu. Spôsob úpravy a ošetrenia krmív.
2.Špecifický účinné latky (nutričné antibiotika, stimulátory rastu hormóny, enzýmy, antioxidanty, konzervačné latky,....) –mechanizmus účinku
3.Diagnostika hodnotenie a riadenie ruminálnej fermentácie v bachore. Nutričné predpoklady prejavu acidifikacie bachora - následky a zásady nutričnej prevencie. Syndróm acidóza - laminitída, mechanizmus vzniku a nutričná prevencia.
4.Bachorovo degradovateľné a nedegradovateľné bielkoviny – vplyv na produkciu a zdravie. Činitele ovplyvňujúce prechod bachorovo nedegradovateľných bielkovín a škrobu.
5. Zásady riadenia výživy s pridávaním tuku do kŕmnych dávok. Hodnotenie kŕmnej dávky z hľadiska nutričného a zdravotného ovplyvnenia trávenia tukov u prežúvavcov.
6. Činitele podmieňujúce vznik pastevnej tetánie (pôdne, klimatické, nutričné). Nutričná diagnostika a nutričná prevencia pastevnej tetánie.
7. Nutričné a metabolické predpoklady vzniku syndrómu lipomobilizácie. Mechanizmus vzniku ketózy a tukovej infiltrácie pečene - nutričná prevencia. Vplyv metabolických porúch na množstvo a kvalitu produkcie.
8. Hodnotenie fázovej výživy cestou zloženia mlieka a úrovne metabolitov v mlieku. Diagnostika fázovej výživy dojníc cestou hodnotenia laktačnej krivky.. Hodnotenie úrovne ekologickej záťaže prostredia analýzou močoviny v mlieku.
9. Dietetická a nutričná stránka fázovej výživy výkrmového dobytka. Systém výkrmu mladého HD - Dietetika a nutričná prevencia odchovu a výkrmu mäsových plemien HD.
10. Dietetické zásady odchovu a výkrmu jahniat. Nutričné predpoklady vzniku a nutričná prevencia metabolických porúch jahniat.
11.Výživa prasníc vo vzťahu matka – mláďat v prenatálnom a postnatálnom vývoji. Adaptácia trávenia u ciciakov, nutričné podmienene poruchy – kolienterotoxémia a ich prevencia. Nutričná a dietetická optimalizácia výkrmu ošípaných – vplyv na kvalitu produkcie.
12.Dietetické zásady výživy, režim kŕmenia a nutričná prevencia porúch pri stresových vplyvoch, a vysokej športovej záťaži koní. Nutričné príčiny vývojových ortopedických ochorení – nutričná prevencia.
13. Vplyv výživy na zdravotný stav mäsožravcov. Nutričná prevencia a klinická výživa pri chronickom zlyhaní obličiek u psov a mačiek. Dietetické opatrenia pri renálnej insuficiencii. Dietetické a preventívne opatrenia pri urolitiáze psov a mačiek.
Odporúčaná literatúra
Vajda V., Maskaľová I.: Hodnotenie kvality krmív a tvorba produkčného zdravia zvierat, Košice 2016, 406 strán, ISBN 978-80-8077-526-1
Vajda a kol: Biologická kontrola úrovne výživy v chove dojníc – monografia Košice 2007, 106 str.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Úspešné absolvovanie zápočtového testu v druhej polovici semestra (potrebných min. 51%).
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach. Študentovi, môže garant predmetu ospravedlniť maximálne 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie, môže študent vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Ako náhradu v prípade neúčasti na praktickom cvičení je študent povinný spracovať písomnou formou problematiku daného cvičenia, a následne ju obhájiť. Študent je ďalej povinný zúčastniť sa minimálne 70% prednášok v tomto semestri.
Podmienkou absolvovania predmetu v tomto semestri je aj úspešné absolvovanie zápočtového testu plánovaného v polovici semestra.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet; skúška – písomná forma - potrebných min. 51% (hodnotenie v rozsahu A-E)
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 603
ABCDEFX
9.2921.3921.8915.7515.4216.25
 
Dátum poslednej zmeny: 30.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content