Prehliadka jatočných zvierat

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PŠS PJZ1 HP/11    Skratka: PŠS PJZ1 HP
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 3
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 3   -   Za obdobie štúdia: 26 / 39 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:                      
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s
možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent
vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť. Úspešné absolvovanie kontrolného testu vedomostí (získanie min. 51 % z písomného testu).
Výsledky vzdelávania
Študenti po absolvovaní tohto predmetu získajú vedomosti a schopnosti vykonávať prehliadku jatočných zvierat pred a po zabití. Vedia rozhodovať o zvieratách a mäse v zmysle platných právnych úprav. Dokážu posúdiť súlad s platnými právnymi úpravami v oblasti ochrany zvierat pri usmrcovaní a v oblasti správnej výrobnej praxe pri produkcii mäsa.
Stručná osnova predmetu
Prehliadka pred zabitím a inšpekcia dodržiavania zásad ochrany zvierat v čase ich zabíjania.
Prehliadka zvierat po zabití – výkon prehliadky jednotlivých druhov a kategórií jatočných zvierat. Rozhodovanie o mäse a orgánoch jatočných zvierat. Špecifický rizikový materiál, zaobchádzanie s odpadmi. Odber vzoriek na analýzy. Špecifické riziká pri produkcii mäsa jatočných zvierat. Pohoda zvierat v čase prevozu, omračovania a usmrcovania. Klasifikácia tiel jatočných zvierat.
Sylabus predmetu
1 Prednáška: Účel a význam prehliadky jatočných zvierat a mäsa. Základné pojmy. Zákonné podklady.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Správna výrobná prax pri produkcii mäsa. Technológia jatočného opracovania zvierat.
2 Prednáška: Správna výrobná prax pri produkcii mäsa. Stavebno – technické požiadavky na prevádzky bitúnkov.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Správna výrobná prax pri produkcii mäsa. Technológia jatočného opracovania zvierat.
3 Prednáška: Správna výrobná prax pri produkcii mäsa. Hygiena výroby. Kvalifikácia pracovníkov.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Preberanie jatočných. zvierat na bitúnku. Sprievodné doklady. Zaobchádzanie so zvieratami. Ustajnenie.
4 Prednáška: Správna výrobná prax pri produkcii mäsa - dokumentácia.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Zdravotná prehliadka pred zabitím. Jatočné opracovanie hovädzieho dobytka – technologické kroky.
5 Prednáška: Nevyhnutné technické podmienky na výkon veterinárneho dozoru a zdravotnej prehliadky,
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Zdravotná prehliadka jatočných zvierat na bitúnku.
6 Prednáška: Zdravotná prehliadka pred zabitím – kontrola informácií o potravinovom reťazci.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Zdravotná prehliadka jatočných zvierat na bitúnku.
7 Prednáška: Zdravotná prehliadka pred zabitím – ochrana pohody zvierat, zdravotný stav zvierat, choroby povinné hlásením.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Zdravotná prehliadka jatočných zvierat na bitúnku.
8 Prednáška: Zdravotná prehliadka pred zabitím – ochrana pohody zvierat pri preprave a ustajnení.
Prakt. cvičenie: Ochrana zvierat pri preprave a ustajnení (cvičenie v priestoroch UVL).
9 Prednáška: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní (omračovanie a vykrvovanie).
Prakt. cvičenie: Ochrana zvierat pri omračovaní a vykrvovaní (cvičenie v priestoroch UVL).
10 Prednáška: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní (omračovanie a vykrvovanie).
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní.
11 Prednáška: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní (zabíjanie zvierat rituálnym spôsobom).
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Hygiena jatočného opracovania zvierat v prevádzke s priemyselnou kapacitou produkcie.
12 Prednáška: Zdravotná prehliadka po zabití – postavenie úradného veterinára a úradného veterinárneho asistenta.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Hygiena jatočného opracovania zvierat v prevádzke s priemyselnou kapacitou produkcie.
13 Prednáška: Odhad zdravotného rizika prevádzky na základe používanej technológie, produkčnej kapacity a okruhu spotrebiteľov.
Prakt. cvičenie: Test vedomostí a jeho vyhodnotenie (v priestoroch UVL).
Odporúčaná literatúra
1. Nariadenie Európskeho parlamentu a rady (ES) č. 853/2004 z 29. apríla 2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
2. Nariadenie Rady (ES) č. 1/2005 z 22. decembra 2004 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností a o zmene a doplnení smerníc 64/432/EHS a 93/119/ES a nariadenia (ES) č. 1255/97
3. Vykonávacie nariadenie komisie (EU) č. 2019/627 z 15. marca 2019, ktorým sa ustanovujú jednotné praktické opatrenia na vykonávanie úradných kontrol produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu
4. Nariadenie Komisie 1099/2009 o ochrane zvierat počas usmrcovania
5. Delegované nariadenie komisie (EÚ) 2019/624 z 8. februára 2019 o špecifických pravidlách týkajúcich sa vykonávania úradných kontrol výroby mäsa
6. Metodické pokyny štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR pre veterinárnych inšpektorov výkonu prehliadky ante mortem , post mortem
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Anatómia, Fyziológia, Mikrobiológia, Hygiena chovu zvierat a welfare, Patologická fyziológia, Klinická diagnostika, Patologická anatómia, Parazitológia, Epizootológia, Veterinárna etológia.
Priebežné hodnotenie:
Test vedomostí
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s
možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent
vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť. Úspešné absolvovanie kontrolného testu vedomostí (získanie min. 51 % z písomného testu).
Záverečné hodnotenie:
Klasifikovaný zápočet na základe výsledkov písomného testu zostaveného z nasledovných okruhov otázok:
- Bitúnky – základné požiadavky na stavebné riešenie, vybavenie, personál. Rozdiely medzi požiadavkami na bitúnky s vysokou kapacitou a bitúnky s nízkou kapacitou produkcie.
- Jatočné zvieratá – kategórie jatočných zvierat.
- Preprava jatočných zvierat na bitúnok – sprievodné doklady.
- Dopravné prostriedky a ich konštrukčné úpravy nevyhnutné na používanie na prepravu jatočných zvierat, minimálny priestor pre jatočné zvieratá počas prepravy, ochrana zvierat počas prepravy – napájací a kŕmny režim, odpočinok a odpočinkové miesta.
- Preberanie jatočných zvierat na bitúnku – povinnosti úradného veterinára, sprievodné doklady, údaje v nich uvedené, dĺžka platnosti dokladov, archivácia sprievodných dokladov.
- Odpočinok zvierat na bitúnku – ustajňovacie podmienky, dĺžka odpočinku, manipulácia so zvieratami počas ustajnenia.
- Prehliadka jatočných zvierat pred zabitím – účel, postup, nevyhnutné vybavenie, rozhodnutie o zvietatách na základe výsledku prehliadky pred zabitím.
- Ochorenia zvierat povinné hlásením.
- Ochorenia a stavy zvierat, pre ktoré platí zákaz zabíjania.
- Omračovanie zvierat – účel, spôsoby, ochrana zvierat pri omračovaní, možné hygienické problémy súvisiace s omračovaním jatočných zvierat.
- Vykrvovanie zvierat - účel, spôsoby, ochrana zvierat pri vykrvovaní, možné hygienické problémy súvisiace s vykrvovaním jatočných zvierat.
- Jatočné opracovanie zvierat – Jatočné opracovanie ošípaných, hovädzieho dobytka, oviec, možné hygienické problémy súvisiace s jatočným opracovaním zvierat.
- Nutné zabíjanie – účel, opatrenia na ochranu zvierat a ľudí v prípade potreby nutného zabíjania zvierat, mimoriadne hygienické opatrenia používané v prípade nutného zabíjania zvierat.
- Rituálne zabíjanie zvierat – dôvody na rituálne zabíjanie zvierat, podmienky na povolenie rituálneho zabíjania, povinnosti úradného veterinárneho lekára pri rituálnom zabíjaní. Výhody a nevýhody rituálneho zabíjania.
- Prehliadka jatočných zvierat po zabití – účel, nevyhnutné vybavenie, postup prehliadky pre jednotlivé kategórie jatočných zvierat, rozhodnutie o zvietatách na základe výsledku prehliadky po zabití.
- Základné vyšetrovacie postupy používané pri prehliadke jatočných zvierat – adspekcia, palpácia, incízia, laboratórne vyšetrenia, použiteľnosť jednotlivých postupov a použitie získaných informácií.
- Prehĺbená a cielená prehliadka jatočných zvierat – účel, postupy, rozhodnutie o zvieratách na základe výsledku.
- Bakteriologické vyšetrenie tiel jatočných zvierat – indikácie, odber vzoriek, označovanie vzoriek, manipulácia so vzorkami, rozhodnutie o mäse na základe výsledkov mikrobiologického vyšetrenia.
- Chemické vyšetrenie mäsa jatočných zvierat – indikácie, odber vzoriek, označovanie vzoriek, manipulácia so vzorkami, rozhodnutie o mäse na základe výsledkov mikrobiologického vyšetrenia.
- Rozhodovanie o mäse – ochorenia a stavy, pri ktorých je mäso jatočných zvierat nevhodné pre výživu ľudí, rozhodovanie v prípade výskytu parazitárnych ochorení.
- Rozhodovanie o mäse – rozhodovanie o mäse a ďalšie súvisiace aktivity v prípade zistenia osobitného rizika (podľa 627/2019).
- Dokumentácia výsledkov predhlaidky jatočných zvierat a rozhodnutia o mäse.
- Špecifikovaný rizikový materiál – odstraňovanie z tiel jatočných zvierat, manipulácia, zhromažďovanie a likvidácia špecifikovaného rizikového materiálu pri jednotlivých kategóriách jatočných zvierat. Odber vzoriek nervového tkaniva na laboratórne vyšetrenie – dôvody odberu, spôsob odberu, dokumentácia odberu, rozhodnutie na základe výsledku laboratórneho vyšetrenia.
- Pomocné skúšky použiteľné pri prehliadke jatočných zvierat po zabití – účel, spôsob vykonania, interpretácia výsledkov. Stanovenie DFD a PSE mäsa, hydrémie, nedostatočného vykrvenia, ikteru, atypických pachov mäsa.
- Inšpekcia a audit SVP a HACCP bitúnku.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
Na praktické cvičenia je potrebné mať ochranné pracovné pomôcky (jednorazový overal alebo čistý biely plášť, pokrývka hlavy, jednorazové rukavice) a nepremokavú obuv, alebo jednorázové návleky na obuv. Nie sú povolené nezakryté šperky a piercing.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 199
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 22.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content