Obsahová prerekvizita: Anatómia, Fyziológia, Mikrobiológia, Hygiena chovu zvierat a welfare, Patologická fyziológia, Klinická diagnostika, Patologická anatómia, Parazitológia, Epizootológia, Veterinárna etológia. Priebežné hodnotenie: Test vedomostí Podmienky na absolvovanie predmetu: Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť. Úspešné absolvovanie kontrolného testu vedomostí (získanie min. 51 % z písomného testu). Záverečné hodnotenie: Klasifikovaný zápočet na základe výsledkov písomného testu zostaveného z nasledovných okruhov otázok: - Bitúnky – základné požiadavky na stavebné riešenie, vybavenie, personál. Rozdiely medzi požiadavkami na bitúnky s vysokou kapacitou a bitúnky s nízkou kapacitou produkcie. - Jatočné zvieratá – kategórie jatočných zvierat. - Preprava jatočných zvierat na bitúnok – sprievodné doklady. - Dopravné prostriedky a ich konštrukčné úpravy nevyhnutné na používanie na prepravu jatočných zvierat, minimálny priestor pre jatočné zvieratá počas prepravy, ochrana zvierat počas prepravy – napájací a kŕmny režim, odpočinok a odpočinkové miesta. - Preberanie jatočných zvierat na bitúnku – povinnosti úradného veterinára, sprievodné doklady, údaje v nich uvedené, dĺžka platnosti dokladov, archivácia sprievodných dokladov. - Odpočinok zvierat na bitúnku – ustajňovacie podmienky, dĺžka odpočinku, manipulácia so zvieratami počas ustajnenia. - Prehliadka jatočných zvierat pred zabitím – účel, postup, nevyhnutné vybavenie, rozhodnutie o zvietatách na základe výsledku prehliadky pred zabitím. - Ochorenia zvierat povinné hlásením. - Ochorenia a stavy zvierat, pre ktoré platí zákaz zabíjania. - Omračovanie zvierat – účel, spôsoby, ochrana zvierat pri omračovaní, možné hygienické problémy súvisiace s omračovaním jatočných zvierat. - Vykrvovanie zvierat - účel, spôsoby, ochrana zvierat pri vykrvovaní, možné hygienické problémy súvisiace s vykrvovaním jatočných zvierat. - Jatočné opracovanie zvierat – Jatočné opracovanie ošípaných, hovädzieho dobytka, oviec, možné hygienické problémy súvisiace s jatočným opracovaním zvierat. - Nutné zabíjanie – účel, opatrenia na ochranu zvierat a ľudí v prípade potreby nutného zabíjania zvierat, mimoriadne hygienické opatrenia používané v prípade nutného zabíjania zvierat. - Rituálne zabíjanie zvierat – dôvody na rituálne zabíjanie zvierat, podmienky na povolenie rituálneho zabíjania, povinnosti úradného veterinárneho lekára pri rituálnom zabíjaní. Výhody a nevýhody rituálneho zabíjania. - Prehliadka jatočných zvierat po zabití – účel, nevyhnutné vybavenie, postup prehliadky pre jednotlivé kategórie jatočných zvierat, rozhodnutie o zvietatách na základe výsledku prehliadky po zabití. - Základné vyšetrovacie postupy používané pri prehliadke jatočných zvierat – adspekcia, palpácia, incízia, laboratórne vyšetrenia, použiteľnosť jednotlivých postupov a použitie získaných informácií. - Prehĺbená a cielená prehliadka jatočných zvierat – účel, postupy, rozhodnutie o zvieratách na základe výsledku. - Bakteriologické vyšetrenie tiel jatočných zvierat – indikácie, odber vzoriek, označovanie vzoriek, manipulácia so vzorkami, rozhodnutie o mäse na základe výsledkov mikrobiologického vyšetrenia. - Chemické vyšetrenie mäsa jatočných zvierat – indikácie, odber vzoriek, označovanie vzoriek, manipulácia so vzorkami, rozhodnutie o mäse na základe výsledkov mikrobiologického vyšetrenia. - Rozhodovanie o mäse – ochorenia a stavy, pri ktorých je mäso jatočných zvierat nevhodné pre výživu ľudí, rozhodovanie v prípade výskytu parazitárnych ochorení. - Rozhodovanie o mäse – rozhodovanie o mäse a ďalšie súvisiace aktivity v prípade zistenia osobitného rizika (podľa 627/2019). - Dokumentácia výsledkov predhlaidky jatočných zvierat a rozhodnutia o mäse. - Špecifikovaný rizikový materiál – odstraňovanie z tiel jatočných zvierat, manipulácia, zhromažďovanie a likvidácia špecifikovaného rizikového materiálu pri jednotlivých kategóriách jatočných zvierat. Odber vzoriek nervového tkaniva na laboratórne vyšetrenie – dôvody odberu, spôsob odberu, dokumentácia odberu, rozhodnutie na základe výsledku laboratórneho vyšetrenia. - Pomocné skúšky použiteľné pri prehliadke jatočných zvierat po zabití – účel, spôsob vykonania, interpretácia výsledkov. Stanovenie DFD a PSE mäsa, hydrémie, nedostatočného vykrvenia, ikteru, atypických pachov mäsa. - Inšpekcia a audit SVP a HACCP bitúnku.
|